Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Årets bild 2012 redan tagen?

Vi får vänta till den 18 mars för att veta vem som tagit Årets bild 2011 (som enligt reglerna måste vara tagen under 2010). Men Årets bild 2012 är kanske redan tagen?

Andreas Bardell på Aftonbladet har börjar året starkt och tagit en bild från sökningen efter en försvunnen kvinna i Örebro. Hon hittades senare mördad.

Jag gillar bilden för att Andreas Bardell under denna stora nyhetshändelse har haft alla sina fotografiska sinnen på helspänn. Den är bilden visar inte bara hur eftersökningen går till. Den är också estetisk och visar hur tufft och nästan hopplöst det måste vara att söka efter någon i en stor skog i snöstorm. Det visade sig också att hon hittades först efter att någon tipsat om en plats.

Att bilden är så vacker står i extrem kontrast till det inträffade. Det kan bli problem på en tidningssida, men stående för sig själv har bilden en enorm spännvidd.

Vad tycker du om bilden?

PS. Bilden är publicerad med Andreas Bardells medgivande.

Inlagt 2011-01-22 14:58 | Läst 10026 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bilden är helt OK. Problemet, som jag ser det, är att den knappast fungerar utan förklarande text. Det här skulle ju kunna föreställa nästan vad som helst på temat "man går ut med hund".
Svar från froderberg 2011-01-22 15:47
Men är det ett problem? Nyhetsbilder kräver nästan alltid viss kunskap eller förklarande text. En bild på Obama som dansar med Putin är ju bara bra om man vet vilka de är. Och en nyhetsbild publiceras ju aldrig utan rubrik och bildtext.
En alldeles utsökt och briljant reportagebild!
Jag gillar bilden hemskt mycket, kanske främst för det estetiska.
Oj vilken bild!!! Bryr mig inte ett dugg i hur den kom till och i vilket sammanhang. Bilden är ju strålande bra!!!!
Jag tycker bilden fungerar utmärkt utan förklarande text. Bilder behöver inte förklaras i text. De har ett eget språk.
Gillar svärtan i bilden. Det tranparenta ljuset rrunt hunden är oxo bra p g a att det fokuserar på hunden som har den bästa näsan så att säga. Mystiken, stillheten, och mannen som på nåt sätt stiger in i bilden gör den så levande mitt i all stillhet tystnad och kyla.
@ Magnus. När du kopplade bilden till mordfallet i Örebro tolkade jag felaktigt att du avsåg utmärkelsen "Årets nyhetsbild" och då menar jag att bilden kräver en förklaring. Till utmärkelsen "Årets bild" står den naturligtvis för sig själv, utan förklarande text.
Jag gillar bilden, snygg ,spännande, suggestiv osv. Återstår och se om den blir Årets bild 2012 :)
Jag tycker bilden är spännande och att den är vacker i kontrast till de tragiska omständigheterna omkring den tycker jag gör den starkare. Vilka motsägelser det finns i livet! Jag tycker dessutom att den står sig helt själv, vare sig man vet historien kring den eller inte.
o allt jag såg innan jag läste texten var en man som kissar på en hund... jaja, så kan det gå