Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Att göra en fotobok är ingen dans på rosor

På sätt och vis är det idag enklare än någonsin att att göra en fotobok idag. Med olika fotobokstjänster eller tryckerier med digitaltryck går det att göra böcker i små upplagor till rimlig peng. Formgivningen är också en baggis.

Att göra en BRA fotobok kräver samma hårda arbete som tidigare. Bra bilder ska tas och ett urval ska göras. Jag har fotograferat intensivt under många år och tanken har varit att göra något av dem. Att göra en bok utifrån ett fotoprojekt är lättare i den meningen att inriktningen redan är klar. Jag behöver hitta en röd tråd bland mina bilder.

För jul hade jag riktigt kul när jag gjorde ett urval och satte samman en bok. Jag visade boken för många: vanligt folk, fotografer och formgivare. Alla gjorde tummen upp, men inom mig kände jag att det gick lite för lätt. Därför bjöd jag in min vän Göran Segeholm att titta på boken.

Göran korsförhörde mig om syftet med boken, vad jag ville med vissa bilder och mina ambitioner. Sen kom domen: Du säger inget med boken, det är bara en samling vältagna bilder. Du ska inte bränna dina bilder på det här viset.

Tillbaka till ruta 1. Under jul och nyår snurrade Görans ord i huvudet och mina bilder kändes som ett sammelsurium. För att få överblick av bilderna skrev jag ut 500 stycken på ett fotolabb.

I går kom Joakim K E Johansson förbi Fotosidans redaktion och kollade på mina bilder. Joakim håller också på med gatufoto och hade med sina bilder från sitt projekt om Karlskrona som jag kollade på. Joakim kollade på min skrotade bok med ett gillande även om han förstod Görans synpunkter.

Sedan gick han igenom mina 500 bilder och gjorde ett urval. Det intressanta var att han fastnade för samma bilder som Göran. Bilder som jag själv också tycker är mer spännande än mina mer klassiska gatufotobilder.

Nu har jag fått bekräftat att jag ska dela upp mina bilder i en ny och en gammal stil. Jag kan kanske hitta ett sammanhang för mina traditionella gatufotobilder. Det står i alla fall klart att det först och främst är de modernare som jag först ska jobba vidare med. Materialet är lite för magert för en bok så jag måste fortsätta fotografera. Nu kan jag göra det effektivare eftersom jag är säkrare på vad jag gör och ser ett tydligt mål.

En som precis gjort en egen fotobok är Jonas Svedin.

Här kan du läsa om några av de bästa fotoböckerna som kom ut 2011.

Inlagt 2012-01-18 15:45 | Läst 10234 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja det är verkligen svårt att göra en fotobok och gå igenom urval av bilderna. Jag blev klar med min fotobok nyligen som finns på min blogg nu men jag väntar med spänningen att få hem boken för att se om tryck håller kvalitet då jag beställde från photohome som jag aldrig gjort tidigare. Svåraste biten är att få bilderna att passa ihop på samma sida / layout tycker jag. Mycket tankar bakom dessa sidor. Samt världen vore tråkig om alla har samma smak :-) Lycka till med projektet!
Svar från froderberg 2012-01-18 16:51
Visst är urvalet svårast, men det är också det som gör en bok - intrycket av helheten och inte bara varje bild för sig.
Svar från froderberg 2012-01-18 16:57
Kollade in din bok och skulle mer kalla den en portfolio. Inget fel med det, men syftet verkar vara mer att visa dina bästa bilder än att berätta om något specifikt vilket oftast är fallet med en fotobok. Den djurintresserade kanske inte är lika intresserad av kändisbilder.
Mikael Sundberg 2012-01-18 20:50
Ja du har rätt, det är mer portfolio och jag fick idén att köra samma sätt som jag hade på min hemsida. Kommer nog att göra en bok till med Rom bilder och det blir nog bara svartvitt bilder då jag fastnar för svartvitt bilder och de blir oftast snyggt i bok också. Göran har verkligen bra ord som jag får tänka på när jag gör Rom boken.
Mitt lilla projekt "366 Days". Tycker du att man kan göra en fotobok av alla de bilderna? Det blir en rejäl blandning.

Du har ju så många snygga bilder på enduro/motocross, varför inte göra en om dem?
/Lena
Svar från froderberg 2012-01-18 16:50
Det viktiga i ditt projekt är att du tar bilder varje dag och vad de säger om dig och ditt liv. Alla bilder kan enkelt visas på en utställning med långa band med småbilder. Däremot är det rätt utmattande att kolla igenom en bok eller utställning med 366 stora bilder. Du behöver inte bevisa att du genomfört projektet i boken. Det viktiga är att göra ett bra urval som går att ta till sig och som är talande. Man behöver ju inte upprepa sig gång på gång.

Det är iaf min synpunkt delvis baserad på erfarenheter av Terje Hellesøs Året där folk somnade under presentationen.

Jag kan visst tänka mig att göra en bok om Enduro, men då måste jag tränga djupare in i den världen. Jag ställer rätt höga krav på mig själv.
Nordik 2012-01-18 20:58
Bra tankar om urvalet.
Du har rätt i att det skulle bli alldeles för utmattande att gå igenom 366 bilder i en bok...
Kanske tar man bara ett par av de bästa från varje månad eller något sådant.
Usch...jag är alldeles för nybörjar på fotoböcker och känner att jag är så impulsiv och bara kastar mig över projekt och vips så är det klart...utan vidare tanke.
Svar från froderberg 2012-01-18 21:21
Det är bra att du kastar dig in i projekt. Det är en bra drivkraft. Att göra en fotboll är också ett bra sätt att lära sig på. Nästa kommer att bli ännu bättre, men du kan inte hoppa över den första.
Intressanta tankar och åsikter! Hur skiljer sig din modernare stil från den traditionella?
//Ewa
Svar från froderberg 2012-01-18 18:36
Det är inte helt lätt att sätta ord på skillnaderna. Men de är mer outtalade och bygger mer på färg.
Hej!
Att göra en fotobok bara för att göra en fotobok tror jag kan bli svårt.
Jag tycker att en fotobok kan göras som ett resultat eller en avslutning av ett projekt. Låt oss säga att jag arbetat en tid med ett fotoprojekt, sedan följer kanske en utställning och som sammanfattning på projektet skulle man då kunna göra en fotobok.
mvh
Morgan Larm
Svar från froderberg 2012-01-18 19:49
Jag gör inte en fotobok bara för att göra en fotobok. Man kan jobba med projekt utan att vara så medveten om det. Om du hela tiden återkommer till ett motivområde är det ju samma sak som att ha ett projekt. I mitt fall så har jag identifierat ett motivområde bland mina bilder. Jag kommer att fortsätta att fotografera i projektform tills materialet är tillräckligt omfattande.
fotomojje 2012-01-18 21:13
Jag diskuterar inte din fotobok utan fotobok i allmänhet.
mvh
Morgan Larm
dig 2012-01-19 00:50
Aha. Jag trodde att fotoböcker för det mesta var den viktigaste delen av ett fotografiskt projekt eller en bildberättelse. Och att utställningen var en sammanfattning av bokprojektet. Utställningar är dyrt att producera och därför gör jag böcker och sedan en mycket liten utställning eller ett bildspel där jag säljer boken.
Hej, bra tankar du förmedlar.
Jag jobbar med en bok från en resa till Fåröarna
Har precis skrivit ut ett urval bilder för att gå igenom

Jag ska försöka ha Görans ord i huvudet.
Svar från froderberg 2012-01-18 20:34
Färöarna låter spännande
Boken som du hade satt ihop var knappast dålig, den hade hur lätt som helst platsat bland många andra fotoböcker som man kan hitta i bokhandeln. Men jag håller med Göran, du ska sikta högre än så.

De bilder som vi vaskade fram tycker jag höll mycket hög klass. Kan du jobba vidare åt det hållet blir det med all säkerhet riktigt bra i slutändan.
Svar från froderberg 2012-01-18 20:34
Tack. Det är väldig skönt att plötsligt ha en vision om vad som komma skall. Nu gäller det bara att jobba vidare mot målet.
Modigt och personligt att våga tränga djupare in i vad som egentligen betyder något för dig. Uppfordrande på oss andra
/H
Intressant, jag kan verkligen tänka mig att svårigheterna är att hitta ett syfte och något att berätta. Där det finns en sammanhållning. Skall bli kul att se resultatet i alla fall.

Lycka till
Jag ar aldrig ens funderat på att sätta ihop en bok, men nu för tiden är det väl enklare än det var att sätta pappersbilder i ett album förr i världen (om man då helt bortser från krav på innehållet och sånt).

Jag har för mig att jag och några andra FS-veteraner försökte få igång ett bokprojekt med Fotosidans bästa bilder för en massa år sedan, men det rann ut i sanden av olika anledningar. Nu ät det ekonomiskt lättare att göra det, men uj så många fler bilder att välja från också ...
Jag har gjort en fotobok om mina fem barnbarn som heter Kvintetten. Då plockade jag ut bilder som är karakteristiska för var och en. Hade någon bild från när de var små och sedan på när de blev mer än tonåringar. Som du skriver jag hade
ett manuskript inom mig.

Jag har varit med om mycket otäckt när det gäller min depression. En del "kroppsläkare" som inte kan ge en klar diagnos tar ofta till att det psykosomatiskt. Även när jag hade en stor gallsten blev jag illa behandlad. Jag har skrivit prosa till bilder. Har provtryckt en bok utan text. Är mycket nöjd med trycket. Skall göra en med text när jag känner att det stämmer med mitt sinnelag.

Den bok jag på eget förlag givit ut om Hässleholm som var en gång har jag gjort layoten så att de som har den i sin hand kan gå gata upp och ner för att se vad där fanns en gång. På flera ställen är där enbart parkeringsplatser nu. Denna är om samtiden för framtiden. Lätt att sälja.

Det tar många månader att få en bok färdig.

Hälsningar
Gun-Inger

Lycka till med din den kommer helt klar bli en bok med värde i.