Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Blöt action! Kanske något för TV?

Jag har plåtat vattenpolo vid tre tillfällen tidigare. Det har uppmärksammats av den lilla vattenpolovärlden i Sverige och därför inbjöds jag och min kollega Martin Agfors att fotografera på semifinalen i elitserien i vattenpolo. Vattenpolo är ingen stor sport i Sverige, så på läktaren satt främst flickvänner och spelare i andra lag. Vattenpolo är en underhållande sport som är värd en större publik. Kanske kan vattenpolo få samma genombrott i TV som curling fått?

Som fotograf är vattenpolo väldigt bildmässigt. Det skvätter hela tiden och det råder ständigt någon närkamp. När tränaren ropar "Saccosäck, saccosäck" ska en spelare försöka tynga ner sin motståndare under ytan, tror jag. I denna sport är det okej att trycka ner motståndaren under ytan i några sekunder.

För den som inte har långa telen är det enklast att fotografera i mindre 25-meters bassänger. I stora 50-meters bassänger kommer spelarna längre ifrån en. Jag hade både ett 300/2,8 och ett 500/4 med mig, men jag hade klarat mig med bara 300:at. Det blev inte så många bilder med långtelet. Martin hade två Nikon D3 med nya 70-200/2,8 på ena och ett AF-S 300/2,8 II på andra.

Under den första matchen lyste solen och gav ett spännande motljus. Jag provade att exponera snålt så att vattenstänket skulle framträda bättre.

I övrigt försökte jag fånga ögonblick och ansiktsuttryck. Det är alltid en utmaning att variera sig.

Jag ska inte säga att jag lagt ner min själv i bildbehandlingen. Har lite dåligt med tid just nu. Det viktigaste är att bilderna kommer iväg till spelarna.

Avslutar med  bilder på Martin Agfors:

Inlagt 2012-03-09 19:57 | Läst 15103 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Magnus!
Mycket bra actionbilder! De borde komma ut mer i tidningspress!
Läs min blogg i morgon!
Mvh
Bob
Svar från froderberg 2012-03-09 23:07
Jag har jobbat som fast anställd pressfotograf i Stockholm. En dag kanske jag kommer tillbaka till nyhetsfotograferandet.
Riktigt snygga bilder. Drag i skärpa och färg :) Tror aldrig jag plåtat någon vattensport, men det vore kul att testa nån gång.
Härliga bilder du tagit! Nu passar jag på att fråga dig hur med fuktig inne i badhuset ? Jag har flera ggr funderat om jag skulle våga ta fram min kamera och fota på min dotter när hon simmar simskolan. Jag själv badar inte och sitter vid läkten och kollar, då brukar det bli rätt fort svettigt och varmt då jag har kläder på mig. Det kanske är ingen fara om jag alltid lägger tillbaka min kamera i fotoväskan och inte öppnar förrän efter 2-3 timmar ? detsamma när det är kallt ute.
Svar från froderberg 2012-03-09 23:09
Jag tror inte att det är det minsta farligt. Särskilt inte om man gör som du föreslår. Kondens är mer ett problem i regnskog och andra tropiska områden.
Riktigt sköna bilder, inte minst bild #2.
Tack för inspirationen.
Helt klart bra bilder.
Läckra bilder Magnus!! Gillar verkligen den bilden med ljussättning. Riktigt snyggt. Blir sugen att fota vattenpolo själv men verkar inte finnas något här i Örebro men måste kolla upp det :)
En samling mycket bra bilder tycker jag. Du har lyckats fånga engagemanget på ett mycket bra sätt genom närbilder och "frysta" vattendroppar. Grattis. Nästa steg är att du går över till Nikon ;-).
Svar från froderberg 2012-03-10 11:42
Inget ont om Nikon, men det kräver en sponsor att byta byta system om man har så många objektiv som jag har. :)
Mycket bra bilder på spelet och spelarna.
Toppen bra jobbat.
/Lena
Bra actionbilder, en sport jag själv har utövat! De flesta fula trixen i denna sport sker under vattenytan!