Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Canon EOS-1D C räddade nyårsbilden

Jag provar ett förserieexemplar av Canons dyraste stillbildskamera under julen: Canon EOS-1D C. Som stillbildskamera är den identisk med EOS-1D X förutom att den har ett hörlursuttag istället för ett pc-uttag för blixt.

Skillnaderna ligger i videodelen. EOS-1D C är den enda stillbildskamera som filmar i 4K, alltså fyra gånger så stor videobild än full-HD.  Här har jag lagt upp en bild tagen från en 4K-film.

Under nyår använde jag bara kameran för stillbilder. Jag glömde blixten hemma och hade bara en zoom med ljusstyrka f/4 med mig. Men vad gör det när kameran ger helt okej bilder vid ISO 51.200 och användbara bilder vid ISO 102.400.

Den här bilden är tagen på fri hand med ISO 102.400 på 1/10 sekund. Det var så mörkt att det knappt gick att skymta barnen, så jag fick uppskatta avståndsinställningen.

NYÅRSRAKETER

Problemet var att se avståndsskalan. Jag fick använda mobilen för att belysa avståndsskalan. Det gick att ta bilder trots att jag egentligen inte såg motivet, men det blev bäst när en raket blixtrade till.

Inlagt 2013-01-01 23:48 | Läst 7277 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
inte är den billig inte , men med tanke på mörkret så levererar den
peter
Ja vad skall man säga. Utvecklingen står inte stilla fast man kommit så pass långt redan. Är mycket nyfiken på vad denna kamera kan ge på film. Priset vill jag inte ens veta.
Härlig bild! Vad tror du om att i framtiden behöver man bara filma och sen plocka valfri sekvens som bild? 4k upplösning är tillräckligt bra för stora utskrifter? God fortsättning på det nya året :)
Svar från froderberg 2013-01-02 23:18
Det tror jag inte på eftersom det bara blir jobbigt. Den som ska sitta och plocka ut rätt filmruta inser snabbt hur mycket effektivare det är att bara exponera när det är rätt läge. Däremot tror jag att fler kommer att inse nyttan med serietagning ibland. Som när man ska ta porträtt på flera personer.

Även om man skulle filma och sedan och plocka ut stillbilder så måste man ju hitta rätt vinkel och komposition. Och förstå vad som är bildmässigt. Om man ändå är så koncentrerad så behöver man ju inte slarva med att filma istället för att ta stillbilder.

Det kommer säkert fler kameror likt Nikons 1-serie som kommer att kunna ta 30 bilder per sekund i korta stötar. Jag har använt den hastigheten när jag lät min son kasta höstlov i luften. Då kunde jag plocka den exponering då hans glada ansikte syntes mellan de fallande löven. De flesta tycker nog att det är lite jobbigt att gå igenom en mängd bilder, så den här typen av snabb serietagning kräver att man har en klar bildidé och vet vilket slutresultat man letar efter.

4K är 8 megapixels. Men det är inte riktigt samma som att du får samma skärpa som från en 8 megapixels stillbild. Precis som full-HD inte ger samma kvalitet som en 2 megapixels stillbild av normal kvalitet. Dessutom blir filerna 1-3 GB per minut beroende på motiv och ISO!

God fortsättning.
Minns när man köpte GAF 400 ASA diafilm när man ville ha bra ljusstyrka. Det har hänt lite sen dess!
Jisses, tekniken har verkligen gått framåt. Och en bra bild blev det ju också.