Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Comeback för svartvitt

Jag har tidigare skrivit att jag tröttnat på svartvitt – att jag tycker färg är mer intressant. Ändå kommer jag på mig med att göra en mängd svartvita bilder den senaste tiden.

I går tog jag en ej rejäl promenad i stan i vårsolen. Som upplagt för fina färgbilder, men icke. Visst tog jag vissa bilder som jag gjorde ut i färg, men de bästa bilderna blev svartvita.


Trångt på gatorna bland alla barnvagnar. Här är sex på en gång vid S:t Eriksplan.

Kan det vara årstiden med sina hårda skuggor? Kan det vara ett tillfälligt infall eller en sinnesstämning inom mig som gör att svartvitt fungerar bäst just nu?

Inlagt 2013-04-21 14:37 | Läst 5251 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
De här fina bilderna gör sig bäst i svartvitt. Egentligen tycker jag färg är rätt onödigt. - Nilserik
Snyggt jobbat och fina valörer på det svartvita!
/B
Jag försöker mig på färg, jag får bara inte till det förutom i enstaka bilder. Jag förstår mig inte på det helt enkelt... Mycket fina bilder, inspirerande.
"Black and white are the colors of photography. To me they symbolize the alternatives of hope and despair to which mankind is forever subjected". - Robert Frank
När man fotograferar människor, så distraherar färg, såvida det inte tillhör huvudmotivet. Vill man lyfta fram människouttryck och handlingar, som gatubilder vill framhäva, så görs det bäst i svartvitt och med gråskala, kontrast mellan ljust och mörkt.
Det är många faktorer som ska stämma om en bild i färg ska bli riktigt bra. Men när det funkar så funkar det ordentligt. Kolla in Bo Hanssons bild i poolen: " Är det något på gång??", så förstår ni vad jag menar. Själv tröttnade jag på svartvitt för ett antal år sedan. Vid enstaka fall så väljer dock jag också den enkla vägen, man får trots allt lite gratis i svartvitt.../PE
Peter Eskilsson 2013-04-21 19:45
PS: Gillar dock första bilden, och visst gör den sig bra i svartvitt...
Läckert i svart-vitt, jag är själv inne i en svart-vit period, det kanske beror på den långa vintern.
Riktigt fina bilder! Och svartvitt är min grej! Tack för dina kloka råd föresten i våra tidigare samtal om gatufotograferingen, var till stor hjälp! Och en sak till, om det inte är för mycket begärt, eftersom du är en erfarenhet fotograf så tänkte jag höra efter om du kunde ta en titt på mina bilder för att sedan ge ett svar på om några är bra nog för en mindre utställning, skulle vara roligt att höra din åsikt sådär rent generellt, om det inte är till för stort besvär.

Vänliga hälsingar, Mikael.
Svar från froderberg 2013-04-22 20:04
Visst. Skicka en länk till bilderna.
MBfoto 2013-04-22 20:35
http://www.fotosidan.se/gallery/listpic.htm?authorID=177812 se länk.

Vänliga hälsningar, Mikael.