Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Dags att lägga ner konstfotografin?

Idag läste jag ett inlägg på Fotosidans blogg om att konstfoto existerar på dokumentärfotografins bekostnad. Jag blev något förvånad, men jag kan naturligtvis ha misstolkat. I vilket fall vill jag ge min syn på saken.

Det går att hitta ett motsatsförhållande om man ser varje konstfotoutställning som en missad chans att visa dokumentärfotografi, men jag tycker att det är ett konstigt sätt att tänka.

Konstfotografin är relativt ung. Det var först under 70-talet som konstfotografin började blomstra och bli en etablerad konstform. Visst har det funnits föregångare, men det var då som konstfotografin började växa fram ordentligt. Tillväxten fortsatte under 80-talet.

Jag är övertygad om att en del av dem som idag är konstfotografer inte hade ägnat sig åt fotografi alls om de var födda 50 år tidigare. Det är generellt inte samma personlighetstyper som ägnar sig åt konstfoto som dokumentär fotografi. Således får vi inte fler dokumentärfotografer om antalet konstfotografer minskar.

Att aktivt försöka minska en viss typ av fotografi känns främmande. Det känns mer humant att istället uppmuntra den typ av fotografi som man vill se mer av.


Min arbetsplats i mitten av 90-talet. Pärmar istället för datorer. Hur många dokumenterar sin arbetsplats?

Inlagt 2015-09-12 14:32 | Läst 5812 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om du syftar på mitt tidigare inlägg så är det ju tydligt att jag har helt rätt i mitt antagande att jag är så otydlig i det jag skriver att det blir obegripligt för läsaren.
Svar från froderberg 2015-09-12 15:18
Ville inte peka ut någon. Alla kan tillfälliga svårigheter att få fram det man vill ha sagt.
Hej Magnus,
Det är absolut så att all typ av fotografi är berättigad. Det är mycket berikande att se utställningar med konstfotografi. Man behöver inte tycka om alla man ser, men även det man inte gillar ger ett nytt perspektiv på foto.
Alla begränsningar är av onda. För mig är även regler tveksamma.

Hälsa grabben i Dalby
Bob
Konstfotot fanns tidigare, kallades tex Konstnärstiden i Sverige och kallades även för Pictorialismen. Det var de "riktiga fotografernas" sätt att visa "knäpparna" vem som va en riktig fotograf! ;) Man byggde sina bilder! Som riktiga konstverk! :)

Numera så tror jag inte så många känner till historien, utan sannolikt så upptäcker man Konstnärstiden på nytt! Men nu är det en mycket, mycket större grupp fotografer som blir konstnärer, genom de "konstnärshjälpmedel" som alla har tillgång till, typ PS och liknande!

Så om man vill vara litet udda i dag ;) så kan dokumentärt vara ett av tipsen! :)
/B
Svar från froderberg 2015-09-15 19:51
Nu påstår jag inte heller att det inte funnits konstfoto före 1970-talet ;) Men det var på 70-talet den moderna konstfotografin tog fart.
Hej Magnus du tittar eller läser väl enbart några utvalda bloggar
men jag gjorde en om min arbetsplats ....tingsrätten....med
unika bilder.
Kul om du vill titta och skriva vad du tycker.
Gun-Inger
om din bild tycker jag ..............om..........