Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Dags att ta fram tjocka-Bertha igen!

Fotografi kan ha olika syften. Vissa bilder har flera bottnar som stimulerar tankeverksamheten. När jag fotograferar sport har jag inte fina konstnärliga ambitioner. Jag är ute efter att komma ut och hitta på något kul som i bästa fall blir minnesvärt, ungefär som en fisketur.

Lyckan ligger inte i bilderna utan i stunden. Att sitta koncentrerad och jaga får alla andra tankar att flyga bort och är ett skönt avbrott i vardagen. Bilderna blir bara en bonus. Och i bästa fall lyckas jag ta någon bild som kan tilltala folk utan koppling till tävlingen och sporten. Det finns många bra sportbilder, men det finns få som fungerar helt utan sammanhang. Jag har funderat en del på vad som gör att vissa sportbilden kan tilltala en bred publik. Men de tankarna ska jag återkomma till vid ett senare tillfälle.

I fredags var den äntligen bandy på Zinkensdamm i Stockholm. Hammarby mötte Sandviken. Jag är rätt ointresserad av sport men har uppfattat att det ska vara två bra lag. Därför såg jag fram emot en hård och jämn kamp bland dalande snöflingor.

Det visade sig att jag gjort en grov missbedömning när jag valde att sätta mig på den halvan där Sandviken skulle göra mål. Det var inte alls någon jämn första halvlek, 3-0 till Hammarby. Jag var envis och trodde att Sandviken skulle komma igen - så jag blev sittande med ytterst få bilder från första halvlek.

Jag gjorde dessutom det lite extra svårt för mig genom att fotografera med min "tjocka-Bertha", en 500/4 IS. Det innebar att många situationer skedde för nära. Jag har tidigare använt en 300/2,8 med eller utan 1,4x telekonverter. Samtidigt handlar det inte för mig om att komma hem med flest skarpa bilder utan den bästa möjliga bilden. Det blir ofta snyggare med ett längre tele.

Hammarby-spelarna var i högform och hemmapubliken likaså.

Jag valde samma plats för andra halvlek men fick då sällskap av ett helt gäng fotografer, bland annat Niklas Larsson från Bildbyrån (se hand bild från matchen på DN.se), Andreas Sandström från Pic-Agency (se hans matchbilder här) och Jan Rönnlund.

Andreas Sandström från Pic-Agency med Canon EOS-1D X och 400/2,8L IS II USM i högsta hugg.

Jan Rönnlund är en välutrustad man, men kör med skydd. Både hans 200-400/4 och 600/4 är täckta med kamoflageskydd.

Under andra halvlek blev det en hel del härlig kamp mellan lagen som gjorde sig bra på bild. Sandviken petade in mål efter mål och vid 4-3 fanns spänningen kvar. Sen började visade Hammarby var skåpet skulle stå och spelade fram till 6-4.

Jag lekte också lite med långa slutartider en kort stund. Dessa bilder är tagna på 1/60s

Om denna bildorgie inte är nog kan du se fler bilder här.

Tyvärr har jag redan laddat upp en bild till "Månadens sportbild november". Annars hade kanske någon av bilderna från matchen platsat. Jag får åka på någon mer tävling så att jag har något att delta med i decembertävlingen.

Inlagt 2012-12-01 23:18 | Läst 9190 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag är lite avis på dig som har dessa möjligheter. För oavsett vad man fotar i vanliga fall är det väldigt kul att fotografera på det här sättet enbart för att ha kul.

Förut brukade jag åka iväg på fotosafari med någon polare och bara plåta loss på allt som kom i ens väg, men det är längesedan nu. Kanske är det dags snart igen.
Svar från froderberg 2012-12-01 23:47
Jag tror många ser sitt fotograferande på det här viset. Det kan vara bra ibland, men det kan också bli så att man aldrig plåtar på riktigt allvar. Många har problem med att hitta vettiga motiv utan ströfotograferar lite för att de har fotosug. Det är naturligtvis roligare med en kompis.

Jag tror många skulle ha glädje av att göra ett projekt som du gör. Då tvingar man tänja på sina gränser och ta bilder som man inte annars skulle ha tagit. Det ger nog mer utveckling och tillfredsställelse i längden.

Det ambitionslösa fotograferandet fungerar bäst som en paus när livet är fullknökat eller mellan projektfotograferingar.
Härliga bandybilder och den första visar tydligt hur kampen vid sargen kan gå till. Under en matsch får man se massor av sådana här kamper. Synd att mina favoriter, SAIK, inte kunde bjuda bättre motstånd men Hammarby tycks vara i toppslag f n. Det skulle vara kul att få prova på att fotografera med en sådan här proffsutrustning någon gång. Det längsta jag har i objektivväg är Sonys 70-300 och det fungerar hyfsat bra till fotboll och bandy men det är för kort för att kunna ta sådana här "långskott" som du visar här.

/Torbjörn
Synd att inte en Tjockberta funkar för gatufoto. Det skulle annars va kul nånstans att pröva i Stockholms City. Man får ju en närhet till de agerande som även en mindre idrottsintresserade (som jag) njuter av. Fina bilder. - Nilserik
Hej!
Det var härligt bra actionbilder. Jag minns från 50-talet hur svårt bandy var med 250 mm på Hasselblad. Det var så sällan man fick med bollen på bilden. Den hade du ju med på varje bild. Du har all heders av den bildserien. Ljuset är mycket bra i dina bilder.
Det skulle va kul någon gång att fotografera en bollsport igen. Någon gång kanske du skulle berätta hur akreditering går till för att fotografera en match. Vilka krav ställs och om det ingår några kostnader. På femtiotalet var det enkelt på en lite ort. Lokaltidningens fotograf var känd bland arrangörer, det var bara att kiva på.
Ha det bra
Bob
Svar från froderberg 2012-12-02 09:29
Tack. En kompis till mig saknar presskort och mejlade bara till klubben så fick han komma.
Lite nyfiken på kamerainställning och efterbearbetning! ISO, slutartid? Behövde du justera vitbalans mycket i efterhand? Trevligt bandy/fotoreportage för övrigt :-)
Svar från froderberg 2012-12-02 09:31
ISO 6400. 1/1000s, f/4, råformat.

Elektrikern hade inte gjort sitt jobb så ljuset flimmrade lite. Därför skiljde vitbalans och exponering lite åt mellan olika exponeringar. Det var också lite olika ljusstyrka och färgtemperatur på olika delar av plan. Så det är lite fix i efterhand.
Mycket fina Bandybilder Magnus. Ditt val av "Tjock-Bertha" visade sig helt rätt.
Hade själv önskat att jag valde min från början även om det blir "tajt" på ena planhalvan.
Förstår om man har ett uppdrag på plats och väljer andra objekivlösningar/alternativ "också" men med ditt/mitt syfte där var det helt rätt val.

Man behöver ju inte vara ett sportfreak för att ta bra bilder, det visar du tydligt.
Kunskapen om sporten ger ju självklart vissa fördelar.

Väl mött på liknande tillställningar framöver.
Riktigt bra bilder där! Ser fram emot fler bandybilder i December :)

mvh
Andreas
Vad kul att få se dina sportbilder med fläkt och fart som det är ibland i denna sport. Jag gillar mycket din bild på publiken med dessa små härliga fans. Morgondagens lirare.
Ha det got och tack för häftiga bilder
.¤¤¤//Gun-Inger
Jag tillhör väl tyvärr dem där som tycker att bandy är ungefär lika roligt som att se färg torka men skulle faktiskt kunna tänka mig att testa att plåta för nog verkar det som det finns tillfällen till jättebra bilder - den tredje bilden gillas jag skarpt men även den första - tyvärr tror jag nog att det är lite svårare än vad man tror , det brukar ju vara så.
Ska bli skoj att höra dig utveckla detta med sportbilder för en bredare publik - tyvärr brukar det även innebära olycksbilder men jag tror inte det är det du menar..
Sköna bilder bilder blev det i alla fall och kanske kanske jag testar ..
Ha en kanonvecka.
Glenn