Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Därför älskar pressfotografer bildspel

Tänk dig att vara ute på ett reportage en hel dag. Du har tagit massor av bra bilder, men max tre hamnar i tidningen. Då är det en himla tur att det finns bildspel på nätet.

Bildjournalister är berättare. Att få större utrymme att berätta är inte bara ett sätt att få användning för fler av sina bilder. Bildspel låter fotografen berätta mer nyanserat och ingående. Att jobba med kvalitet ger mycket tillbaka och gör jobbet roligare.

Tidningscheferna har inget emot den här utvecklingen. Förutom att fotograferna blir mer nöjda så genererar även bildspel mer trafik på webben. Läsarna stannar kvar längre på tidningens webbplats vilket ökar exponeringen av annonserna. Då kan annonssäljarna ta mer betalt.

Bill Frakes på Sports Illustrated älskar bildpsel. Han var tidig med att använda rörliga bilder blandat med stillbilder. Jag har träffat honom flera gånger och han har berättat att bildspelen gjort stor succé eftersom de inte blir inaktuella så fort. En nyhetsartikel lever i en-två dagar medan ett bildspel från en tävling kan ha många tittare under lång tid.

När fler tidningschefer får upp ögonen för det här kanske fler fotografer kan skickas ut för att i första hand göra bildspel. Det skulle gynna bildjournalistiken. Bildspel är inte bara en bra affär,  det är också en stark journalistisk berättarform som alla kan ta till sig.

Bill Frakes förändrade livet för K-G Z Fougstedt på Södermanlands Nyheter. Det var nästan som en frälsning. Nu fick Z:a utlopp för sin kreativitet och jobbet blev kul igen. Här kan du se ett bildspel han gjort om undervattensrugby.

Att göra bildspel har nu fått egen klass i Årets bild-tävlingen och är naturligtvis ett obligatoriskt moment på bildjournalistutbildningen.

Robin Haldert går på Nordens Fotoskola. Här är ett bildspel från hans examensprojekt:

Vilhelm Stokstad går på samma skola men i en klass under. Han gör ett projekt om Tibet och dem som flytt landet.

Sydsvenskans fotografer har många bildspel samlade här: Sydsvenskanbild.se

Jörgen Johansson (frilans för Kristianstadsbladet m fl.) har precis börjat med bildspel, med bavur. Se här.

Har du något favoritbildspel?

Inlagt 2012-01-23 12:04 | Läst 12547 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan sakna det där plinget som indikerar att det är dags att byta dia-bild
Svar från froderberg 2012-01-23 12:09
Har dom slängt alla rullband och bildspel från Pogo pedagog? Det är en kulturskatt. Men ingen kan väl köra Tandbergare längre.
Micke Borg 2012-01-23 12:12
Blir du förvånad om jag säger att jag har en Tandbergare?
Svar från froderberg 2012-01-23 12:22
Nä. Du är retro. Blir du förvånad om jag säger att jag har en ReVox rullbandare?
Micke Borg 2012-01-23 12:28
Näe, för du är hip
begust 2012-01-23 20:47
Jag kör med en TEAC :)
Har du en Uher också, Magnus?
Svar från froderberg 2012-01-23 12:53
Kan inte ha allt :(
Hej!
Bra att du tar upp det här.
Skulle man kunna tänka sig att fotosidan publicerade en artikel om vilka bra programvaror för pc och mac som finns i detta området.
Sydsvenskan har duktiga fotografer att lära av.
Mvh
Bob
Svar från froderberg 2012-01-23 12:54
Ja vi är inne på att göra en skola om det. Generellt kan man säga att det är videoredigeringsprogram som gäller.

Dareberg på SDS är en jäkel på bildspel. Bävman och andra har också gjort fina.
Abacrombie 2012-01-23 15:00
Sydsvenskans bildspel utan rörlig bild är gjorda med soundslides. Finns både för mac och PC, tyvärr var det ett tag sedan det uppdaterades. Jag saknar lite i zoom o pan-funktionerna.
Intressant läsning! Bildspel är ett bra sätt att visa fler bilder än ett par bilder som visas i tidningen. Ett annat problem som jag har märkt med bildspel på sistone är att sportfotografer skickar ut bilder i JPG alltså direkt från kameran och det blir långtråkig att titta på alla bilder.. Nyheter pressbilder funkar bäst tycker jag än sport om det är live. Eller handlar det mer om det är live då blir det sämre kvalitet på bildspel. En välplanerad bildspel är perfekt i min ögon. Jag hoppas att slippa göra live bildspel :-) Mycket bra skrivet och ska bli intressant och läsa andras åsikter om det här också.
Svar från froderberg 2012-01-23 13:40
Det lönar sig alltid med kvalitet. Jag orkar inte heller kolla på massor av bilder direkt ur kamera från kvällstidningsfotografer. De bildströmmarna är nog mer tänkta för de som är intresserade av själva händelsen.
Jag kommer att tänka på en intervju jag gjorde med Roger Turesson kring vad digitaliseringen lett till, det här var medan han var bildchef på DN. Han tog upp bildspel som exempel på hur digitaltekniken utvecklat bildberättandet i nyhets- och reportagevärlden. Det är en bra väg att gå för fotografer som vill berätta med sina bilder och inte bara ha dem som pendanger till en rubrik.

De hade för övrigt noterat på Dn.se att bildspel har bra livslängd, de besöktes fortfarande ofta långt, långt i efterhand.
Det är kul med bildspel, speciellt när man jobbar med ljud och intervjuer också. Jag lärde mig uppskatta vikten av ljud för att förstärka mentala bilder när jag jobbade på Sveriges Radio för några år sedan.
Svar från froderberg 2012-01-23 14:40
Jag vill göra mer bildspel. Det blir ett sätt att utveckla mina projekt. Sportfotograferingen kan få en större mening och mina andra projekt blir lättillgängliga.
Joakim K E Johansson 2012-01-23 14:48
Nu blev jag faktiskt sugen på att slänga ihop ett bildspel med lite gatufotobilder bara för att prova. Jag har ju Adobe Premiere.

Så kan man prata in en voice-over och lägga på sköna miljöljud också för att göra det levande och intressant.

Hmmmmm....
Svar från froderberg 2012-01-23 15:04
Klart att du ska göra det. Kanske också lite rörliga svartvita rörliga bilder på dig när du fotograferar?
Nackedelen inom sport och film är ju att det inte är helt OK att bara filma hej vilt på arrangemang. Visst, är det inofficiella mästerskapen i lortåkning med traktor så går det väl an men lycka till på stora arrangemang. Synd, för det är verkligen något utvecklande som kommer mer och mer... Jag skulle gärna vilja syssla mer med det...
Svar från froderberg 2012-01-23 15:06
Jag är väl egentligen rätt sällan som de kraven gäller. Jag har bara fått det påtalat under Skid-VM, men det kanske även gäller på allsvenskan i fotboll och elitserien i hockey.
Fick precis höra att det går utmärkt att göra bra bildspel direkt i Iphoto på Mac och sedan exportera. Någon som har erfarenhet? Viktigt att tänka på upphovsrätten när man lägger på musik och publicerar. Något tyvärr många glömmer...
Svar från froderberg 2012-01-23 15:30
Det finns sajter med fri instrumental musik. Har tyvärr inte koll på URL.
Grevture 2012-01-23 15:44
Hej!

Jag har ingen aning om kvalitén på det här, men här finns musik som går att använda lagligt:
http://www.jamendo.com/en/

En artist som släppt lite saker fritt:
http://mobygratis.com/film-music.html

Ett annat tips är att leta upp lokala småband, det är inte helt ovanligt att de låter dig använda låtar. Musiker fungerar ju i stort sett som vi fotografer - så länge man frågar trevligt och inte har några direkt kommersiella intressen i det man gör så brukar de vara generösa.
Joakim K E Johansson 2012-01-23 15:54
Här kan man hitta ljud, loopar och annat också:

http://www.freesound.org/
Mikael Sundberg 2012-01-23 16:05
Tack för tipset! Fast det kan vara svårt för mig som döv att välja ut rätt låtar.
www.ljudbildspel.se kan den som vill dela med sig och tipsa om sina favoriter
Ed Kashis "Iraqi Kurdistan" på MediaStorm är makalöst bra: http://mediastorm.com/publication/iraqi-kurdistan . Bildspelet är från 2005 och är byggt helt på stillbilder.
Bildspel är roligt. Jag brukar ofta tänka i termer av tema och bildspel när jag är ute och plåtar. Det hjälper mig i processen att springa runt och hitta vinklar till bilder. Det gör också att bilderna blir varierade och att inte bara de bästa bilderna kommer med. I ett bildspel kan man inte bara drämma på med sina favoriter. Det måste finnas bilder som hjälper varandra att leda bildspelet framåt ... och det är svårt. Säger inte att jag hittat exakt hur man ska göra men jag försöker ändå tänka så när jag sätter ihop bilder med musik. Här är mitt senaste bildspel som är från en resa i USA. Ni ser nog var i USA jag var ;-) http://vimeo.com/35023573
Bildspel? Ja jäklar. Ni skulle varit med på sent 70-tal och 80-talet då körde vi bildspel. Allt från 1 till 24 Kodak Carouselprojjar. Teac och Tascam och Otari och gud vet allt (Wollensak är det bekant :-) ) i bandväg och dissolvers från Electrosonic och AVL och på senare tid även Dataton. ( skitjobbiga att hantera för de var så små rent fysiskt)
Jag har haft förmånen att få sköta visningstekniken vid uppspelningar av bildspel producerade av Hans Hmmarskiöld och Anders Hanser och massor av andra begåvade fotografer och producenter.
Och bildspelsfestival var det ett antal gånger också. Då körde vi upp till 100 bildspel med diaprojektorer på 2 dagar. Det var alltid lika spännande att se om det funkade när första styrsignalen på bandet kom coh projjarna skulle steppa fram ett steg.
Det känns nästan som fusk idag med modern digital teknik men egentligen är det väl lika svårt för det är ju vad bildspelet berättar som är grejjen.
Så, nu är nostalgitrippen över :-)
Intressant.. Vilken programvara använder de till att göra bildspelen? Någon som vet?
Robin Haldert 2012-01-23 21:42
För egen del använder jag mig av final cut. Inte helt övertygad om att det är optimalt för stillbild, men är man van vid programmet är det dugligt.
Svar från froderberg 2012-01-23 21:50
Bill Frakes kör Apple Final Cut liksom Jörgen Johansson. Jag använder också det. Det var enklast eftersom jag redan videoredigerar med programmet. Att lägga in stillbiler är busenkelt.

K-G Z Fougstedt använder Sony Vegas. Adobe Premiär är också vanligt.
För Mac kan jag rekommendera Boinx FotoMagico, Mycket intuitivt och lättjobbat. Enkelt att göra Ken Burns-effekter, lätt att lägga in filmsekvenser och att lägga till ljud.

Finns på App Store.
Det får nog bli ett bildspel eller två i år...!!

/Johan