Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Det är INTE bilderna som räknas!

För mig är sportfoto som sportfiske – en chans att komma ut lite och göra något kul med kompisarna. Lyckade bilder blir som en trofé, men jag har ingen egentlig nytta av bilderna. Ungefär som en sportfiskare som slänger tillbaka fisken i vattnet efter att ha visat den för kompisarna.

En annan likhet är att det är lite grabbigt och lätt utvecklar sig till en materialsport. Jag har en svåger som är djupt nere i sportfototräsket och kan ge många av tusenlappar för ett par vattentäta byxor, så jag vet. :) Vi sportfotografer vill gärna ha långa telen och snabba kameror.

BOLLKOLLHammarby – Sirius på Zinkensdamm i Stockholm

Under vintern har jag plåtat en del sport. Två endurotävlingar, tre bandymatcher samt en handbollsmatch. Jag har inte riktigt haft lust med gatufoto den senaste tiden. Då är det skönt att bryta av med lite sportfoto.


Lugi - Sävehof i Lund

En del av tjusningen är jakten på bilden. Att vara på spänn under matchen/racet för att få bilden som sitter. Jag kan tänka mig att det är samma för en sportfiskare eller jägare med koncentrationen och målmedvetenheten.


Hammarby - Sandviken

LUCIARACET 2012
Luciaracet i Haninge

I lördags var jag ute igen med grabbarna för att plåta enduro norr om Uppsala. Upp 06.15 för att hinna till start. Racet hade gärna fått starta ännu tidigare eftersom ljuset var som mest spännande när vi kom dit.

En del av banan gick inne på Rörkens motorstation så jag och grabbade passade på att ställa vid oss det hindret där förarna hoppade som mest. Vanligtvis går jag längs spåret i skogen och försöker hitta något ställe där det kan bli dramatik. Men jag visste sedan tidigare att det skulle bli mest dramatiskt inne på stadion.

Det är stor skillnad mellan att fotografera enduro och bandy. Vid endurotävlingar kan man vara väldigt kreativ och använda vilken utrustning som helt. Det går att välja plats, bakgrund, ögonblick och vinkel i det oändliga. För lagsporter krävs det ofta dyra prylar för att få bilder som är lika snygga som proffsets.

I bandy, fotboll och handboll och andra lagsporter gäller det mer att jaga ögonblicket. Utrymmet för att vara kreativ är inte särskilt stort. Det går att leka med långa slutartider och att gå upp på läktaren, men annars är det inte så mycket mer att göra än att lära sig att läsa spelet.

1/60s med 500mm f/4

Om man inte kan variera sig kreativt går det att variera motiv. Istället för att jaga bollen kan man istället koncentrera sig på en spelare, exempelvis målvakten.

RÄDDNING

För den som vill börja fotografera sport rekommenderar jag en sport där man kan få komma nära och röra sig relativt fritt. Då spelar det inte så stor roll vad man har för prylar. Enduro är inte fel ... det är dessutom en sport där förarna skitar ner sig väldigt bildmässigt.

LUCIARACET 2012

Jag kan inte påstå att jag har någon större nytta av mina bilder i efterhand. Det är sällan de blir så bra att de får något längre liv. Det här är ett undantag:

SM I MOTOCROSS
Den här bilden hänger hemma i köket.

För att få någon nytta av bilderna brukar jag mejla arrangörerna en länk till ett webbalbum som tack och i förhoppning att idrottsmännen ska kunna få bilder på sig själva om de vill. Och så kan jag ju använda bilderna i sportfotogruppens månadstävling här på Fotosidan. Och till bloggen förstås.

Inlagt 2013-01-13 20:28 | Läst 18829 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Verkligen fina och fartfyllda bilder, snyggt!
enduro verkar klart häftigast att fota=) och ute i naturen får man vara med
peter
Grymma bilder. Nummer tre, där blixten frös ett totalt blur, och nummer fyra från slutet där du lyckats frysa sprayen av leriga droppar utan blixt, är mina favoriter.
Hallelå Magnus
Förstår du har sista bilden hängandes på väggen, den e gööööör läcker, fast jag e lite svag även för bild nummer tre,
Å du har så rätt angående bilderna va fasiken ska en ha de till thithi

MVH Roger
Bra bilder! Tvåan är min favorit!Q
Hej,
Utmärkt bra sportfoto.
Jag förstår dig helt, jag skulle mycket gärna sitta mitt i sporthändelserna. Det är mycket inspirerande jakt på bilden, det minns jag från 1959.
Lycka till på jakten
Bob
Wow vilka bilder härligt få se eftersom jag aldrig kommer ut nu och får se sport.

Visst är det lite underligt med denna sport där de hamnar så i skiten. Förstår helt klart att det måste vara spännande delta.
Har du aldrig fått smuts på kameran.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från froderberg 2013-01-14 18:52
Jag har fått otroligt mycket skit på kamerorna, men det går bort med en lätt fuktig mikrofibertrasa och en gammal tandborste.
Härliga bilder Magnus och härliga ögonblick både på bild och i upplevelse.
Ser fram emot en fortsättning för det är verkligen en avkoppling och samtidigt en inspiration för mig.
Väl mött där ute igen.
/Janne
Tycker att du ska testa att plåta sport "bildbyråstyle", där du måste leverera bilder enligt mall "1A".
Helst i början av en säsong när du ska leverera "Singel action" på så många spelare som bara är möjligt. ;)

Skämt åsido.
Det kreativa man kan göra på lagsporter, och som kan få bilderna att sticka ut ur mängden är väl framför allt att köra "remote".
Det gör mig mer eller mindre tokig att jag inte får köra "remote" i ishockeyns elitserie eftersom en specifik "byrå" har ensamrätt på remote där...

I övrigt så önskar jag att bildredaktörerna och redigerarna på de större tidningarna vågade ta ut svängarna lite mer och minska på antalet "singel action"-bilder.

Tycker för övrigt att du ska skriva en artikel om hur de stora tidningarna jobbar med bilder.
Tror att det kan vara av intresse för en hel del här på FS.
Sedan så kan du passa på att fråga varför de inte använder fler av alla de bra actionbilder som de faktiskt får in ;)

I övrigt, sköna bilder, som vanligt.
Enduro kanske inte är så dumt att försöka fota. Är det detsamma som motorcross? Man blev rätt lerig på åskådarplats vill jag minnas när man försökte fota. Sen är det ju förstås alla såna där lopp när folk springer, skidar, cyklar mm och man kommer nära. Men det blir ju inte samma slag spänning och action som i dina hockeybilder. Lite gatufoto bland åskådarna kan ofta bli riktigt givande förresten. - Nilserik
Svar från froderberg 2013-01-14 18:45
Helt riktigt, man ska inte glömma åskådarna.

Motocross och enduro är inte samma sak. Enduro körs mest i terrängen, men en motocrossbana kan vara en del av banan. Motocross körs bara på bana.
Sjuuukt bra och inspirerande bilder!
Svar från froderberg 2013-01-15 12:36
Tack. Kul att höra.
Brukar försöka hitta info om olika motorsportaktiviteter men inte hittat någon bra källa till det. Jag brukar testa att kolla på http://www.aktuellmotorsport.se/. Har du något annat tips?
Svar från froderberg 2013-01-15 17:47
Kolla kalendarierna på http://www.svemo.se/ och http://www.sbf.se/
Tack Magnus, härliga action-bilder! Strålande vackra färger (på min Adobe-RGB-skärm) också.
Jag tycker nog du är lite väl anspråkslös. Nu är jag inte någon stor vän av sportbilder, men de här är ju helt makalösa! De flesta sportbilder jag sett i tidningar kommer ju inte i närheten av dina. Och det är inte sagt för att smöra redaktör´n.
/Tomas
Svar från froderberg 2013-01-15 23:16
Tackar. Men frågan är ändå vad jag ska med bilderna till? ;)
Rubriken och inlägget stämmer bra överens med hur jag numera känner i mitt hobbyplåtande och det är väldigt skönt som rekreation =) Vill gärna få en fin fångst och går in för det med god förväntan, men är nästan lika glad utan, för jakten är upplevelsen och alltid en vinst som jag ser det nu på senare tid.
Sista bilden, satan va bra! Vill också fota enduro, men gäller ju att hitta var o när sånt sker också..