Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

DIY-pytteobjektiv till Leica M

Min kompis Jonas Elmqvist har en skönt prestigelös inställning till sin Leica M9. Den ska ta bilder och flest bra bilder får man om kameran alltid är med och klar för fotografering. Då nöts kameran, men vad gör det – den ska ju ta bilder och inget annat.

Jonas har några bra och exklusiva objektiv som han nöter på, bland annat 35/1,4 Apsh och 18/3,8 Asph, men också ett som varken är snyggt eller exklusivt.

På 80-talet hade var och varannan fotograf en Minox 35-kamera i fickan. Den var väldigt kompakt med ett pyttelitet objektiv. Jonas har slaktat en Minox 35 GL och tagit loss det lilla objektivet. Eftersom det är så pyttelitet monterade han det på ett kamerahuslock. Inspirationen kom från ett annat pytteobjektiv: MS Optical Super Triplet Perar 35/3,5

Nu fungerar hans Minox Color-Minotar 35/2,8 som ett kompakt gatufotoobjektiv. Någon kopplad avståndsmätning finns inte, men för gatufoto är det ändå ofta förinställd skärpa som gäller.

Se bilder tagna med objektivet här.

– – –

På måndag ska jag och Jonas testa hans M9 mot den Fujifilm X100 som jag har för test.

– – –

Alla bilder i detta inlägg tillhör Jonas Elmqvist.

Inlagt 2011-04-07 23:51 | Läst 11730 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Skulle väl funka om han glödgat en nål och stuckit hål i plastlocket också, det vore ännu billigare och plattare. Men jag vet inte om jag skulle valt ett sådant hus för den lösningen. Nu måste jag googla på "suboptimering"
Norpan 2011-04-08 01:17
Förmodligen jobbigare med f/100 istället för f/2,8, men billigt är det i alla fall :)
Kul, intressant och avikande! :)
/B
Det är kul med pytteobjektiv! Men bakstycket tiil objektivet ser aningen dyrt ut :) Själv kör jag med några Pentax 110 objektiv på min GF1 och det funkar finfint!
//Chasid
Ser ut som bländarringen är borta. Hur har ställer man då bländaren? Annars har jag både skrotad Minox och ett passande kamerahus...
Kul och billigt, en kväll då jag inte hade något annat för mig. Lite befriande att se hur pass bra det ändå går att fotografera med så pass enkelt objektiv, skall köra någon vecka med detta och smaka in det ordentligt.

När jag började fotografera så tyckte jag att alla Minoxfotografer var konstiga, fotografera utan att kunna mäta avståndet, men numera så tycker jag det är befriande att slippa allt vad autofokus är. AF är bra i vissa sammanhang men det är samtidigt helt hopplöst att man inte kan lita på avståndskalorna på modena objektiv.

Kom just på att jag för 10 år sedan körde några år med en Hasselblad SWC, samma där 38 mm och ingen avständsmätare. Funkade hur bra som helst, gjorde till och med en 2 veckors resa till Asien med endast den i packningen.

Jag blir lite taggad kanske man skulle slakta en Contax T nästa gång...
Kameran nöts? Den ser ju ut att vara i nyskick... annars verkar det ju som en tuff ide, måste bara vara lite svårt att komma på vilket avstånd optiken ska sitta på..
Vad kul och intressant! Själv så har brukar jag köra med min industar-69 med en nedvilad adapterring, inte så mycket till hemma bygge men riktigt fint blir det!

http://littleboysintheghetto.blogspot.com/2011/02/sun-sun-sun.html

Leica m-4-2 och industar-69 med billig färgfilm.
Bländarringen är kvar men markeringarna sitter på huset så de finns ju inte längre, Var dessutom tvungen att fila ner bländarringen ca 0,5 mm för att får rätt på oändligheten så markeringen för vald bländare är lite mindre än vanligt, men ringen går att vrida på.

Jag lovar att min är sliten, I julas så slängde jag den i gatan dom där snöiga hala dagarna. Toppkåpan som var fint insliten, så blev den nu buckling, avständsmätare och sensor satte sig, Men det fortsatte ta bilder. Var tvungen att lämna in den, så någon månad senare så fick jag tillbaka den i nyskick. Samma kamera men med ny toppkåpa. Så nu är det bara att börja om från början och slita in den.
Robin Gyllander Larsson 2011-04-10 20:45
Om man får fråga vad kostade det att slänga den i backen?
Jonas Nyhav 2011-04-13 21:51
Jag hade den försäkrad så det kostade 2000 kr i självrisk, men själva reparationen kostade ca 16000 kr
Robin Gyllander Larsson 2011-04-13 22:35
Ajdå inga kul utgifter men kaffeslantar om man jämför vad det kostar att hålla en bil rullande..... Fast å andra sidan gör ju en leica ingen nytta i ett vitrinskåp den ska luftas på ransbergs herrgård ;)
Kul idé! Kanske lite mattsvart färg här och där skulle sitta bra.

Någon nämnde hålobjektiv. Jag har provat till min EOS5 , med hål i ett kamerahuslock. En bit bladmässing också för att få extra skarpt hål. Kameran exponerar snällt i Av-läge. Med ISO 3200 kan man handhålla i solsken. Men allt damm på sensorn som inte kastar någon skugga på "normala" bländaröppningar avbildas knivskarpt. Tyvärr rätt jobbigt.