Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

En pressestet fotobloggar


Foto: Z/SN

På Södermanlands Nyheter i Nyköping jobbar Z – KG Z Fougstedt. Han blev på 90-talet känd som en mästare på att hantera TTL-blixtar. Det är han fortfarande och det är en del av hans estetiskt drivna bildspråk. Jag vet faktiskt ingen pressfotograf som så ofta lyckas ta så snygga bilder.

Särskilt sportbilder ligger Z varmt om hjärtat. Första gången jag träffade på Z var under en VM-match i Amerikansk fotboll där Z bevakade det tyska landslaget för en tysk bildbyrå.


Det gäller att hitta rätt vinkel...

För knappt ett år sedan hade jag förmånen att få följa Z en dag på jobbet. Vi åkte bland annat ut till en motionsanläggning för att ta en fristående sportbild. På några minuter satte Z  och skitsnygg skidbild med motljus, skidmotionär och korsande skidspår med ett 200/2 på sin Nikon D3. "Det är värt att släpa med den gluggen även om jag har en 70-200:a"

Reportaget finns i Kamera & Bild 1/2011.

Här kan du följa Z:as fotoblogg.

Inlagt 2011-11-07 14:27 | Läst 9089 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Skicklig fotograf på en fin, underhållande och framåt tidning! :)
/Prenumerant.
Kul blogg med många bra bilder. Själv har jag jobbat en del i reportageform utan att vara anställd av en tidning och jag känner faktiskt igen mig i Z:as bildmaner. Det är alltid väldigt roligt att kunna ta dokumentära bilder som också har ett konstnärligt/estetiskt anslag.
Intressant och givande, tack för hänvisningen.
Tack för tipset om bloggen!
Har haft förmånen att få träffa "Z" ett antal gånger på olika sportuppdrag.
Lika trevlig som duktig.