Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ett klassiskt kamerabekymmer

Min kompis Gustafsson ringde i veckan och undrade lite om Canon Eos 1D Mark III och andra canonmodeller. Det här kan vi inte reda ut på telefon, sa jag och istället lunchade vi i fredags.

Jag skulle tro att de flesta diskussionerna på Fotosidans forum handlar om utrustningsval i någon form. Så Gustafsson är knappast ensam om sin vånda. Men han är nog mer extrem än de flesta.

G är en notorisk kamerabytare. Han har haft äldre Leica M, analoga Hasselbladare, två Canon Eos 1Ds med massor av objektiv (som EF 50/1,0), bytt till Hasselblad H2, bytt till Nikon. Och inom varje system har det varit olika byten av olika anledningar. Det är inte alla som säljer en D700 för att senare köpa en igen.

På det privata kameraplanet verkar Gustafsson ha hittat hem. Han hade säkert Sveriges mest slitna Leica M8 och bytte sedan till M9. Efter en vurpa på isen är kameran nu hos doktorn, och tyskarna verkar inte ha någon snabb proffsservice direkt.

Gustafsson är deltidsfotograf, men står just nu utan både jobb- och privatkamera. Den senaste D700:an sålde han efter att ha tröttnat på det dåliga utbudet på roliga begagnade objektiv. Tillbaka till Canon alltså. Med vilken?

G är fullt medveten av vikten av rätt objektiv och därför kretsar diskussionen en hel del om vilka objektiv som passar till vilka kamerahus. Han har precis köpt en begagnad Canon Eos 1Ds Mark II men fick direkt tvivel på om det var rätt. Han gillar stora sökare och rejäla kameror, men en gammal kamera som 1Ds Mark II kan få problem livskraften hos batterierna och hur kul är det med 2 tums skärm?

Tanken som började gro är att söka en kamera som står i kontrast mot M9:an. Alltså en riktigt snabb kamera som Canon Eos 1D Mark III. Jag spädde på hans tankar med att prata om lägre vikt, särskilt tillsammans med en 16-35/2,8 som är utmärkt för reportage med en bildvinkel motsvarande ca 21-45 mm i småbildsformatet.

Men så var det sökaren. 5D mark II säljs billigt nu. G tog upp min femma och jämförde sökarbilden med 1Ds. "Mmm, nästan lika stora". Sen jämförde han med min 1D Mark IV. "Oj vad litet".

Jag svarade att jag faktiskt inte störs av sökarstorleken hos Mark IV:an, men inflikade att 7D är nästan lika snabb och har större sökarbild.

Vad har man då för objektiv till en 7D? Jag är inte så känslig för plastighet, men EF-S 17-55/2,8 IS är till och med för plastig för mig.

– En 24/1,4 skulle nog passa bra. En sådan har jag haft, sa G och tillade att han har kvar ett 16-85 VR som han haft till en D300s.

– För bra objektiv för att göra av med, sa G.

– Jo, och du lär ju komma tillbaka till Nikon förr eller senare, sa jag.

– Antagligen. Men D7000 är för liten. Går ju inte att hantera med handskar, svarade G.

Diskussionen flöt in på 5D Mark II igen och att fyra bilder per sekund inte alls är så långsamt innan lunchen var över och G skulle in till fotobutiken och bestämma sig för att behålla sin nya 1Ds Mark II eller inte.

Idag ringde jag och frågade om vad valet blev.

– En 1D Mark III i fint skick, svarade G.

– Det blir nog bra, svarade jag. Total kontrast mot din M9:a.

Undrar bara vilken kamera G har nästa gång vi ses?

Känner du någon som är lika ombytlig?

Inlagt 2011-01-23 17:05 | Läst 9205 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är smidigare med två M6:or med Voigtländer 15 mm f:4 ;)
http://www.fotosidan.se/blogs/bengtsbilder/45169.htm
Svar från froderberg 2011-01-23 17:54
Man skulle kunna skrämma barn med den bilden. :)
"Känner du någon som är lika ombytlig?"

Svar ja ...
Gustafsson kommer nog att byta bort sin 1D MKIII ganska så snart! Jag körde med en sådan ett tag och den var alltid för stor och levererade för små bildfiler för min smak, men jag tyckte om APS-H som format och jag skulle verkligen önska att Canon släppte en mindre och smidigare kamera med det formatet istället för alla dessa förvuxna halvformatare som de prånglar ut i parti och minut...

Min första kamera och min tredje kamera är perfekta och de kommer inte att bytas ut. Men jag har svårt att hitta rätt andra kamera och har provat igenom den ena efter den andra modellen för att hitta rätt. Den kameran jag har nu är en rätt så bra kompromiss men den saknar ändå en del funktioner som jag behöver i en andrakamera... Men trots att jag har testat en hel del "andrakameror" genom åren så kommer jag aldrig att bli lika ombytlig som Gustafsson, jag har exempelvis inte bytt system på sju år :)
//Chasid
Svar från froderberg 2011-01-23 18:41
Han har ju Leica M9 med fina gluggar om han vill ha kvalitet. Och skillnaden mellan 10 megapixel mot 12 hos D700 är ju inte så stor. Jag tror det mest handlar om personlighet. ;)
Alltid roligt att byta kameror. Jag gick från D700 + proffsgluggar till M9 + 35/2 och sen tillbaka till D700 igen =)
Svar från froderberg 2011-01-23 18:40
Jag är nog bara tråkig. Byter upp mig på succesivt och kontrollerat. Har rätt lätt för att motstå frestelser som M9. Jag skulle absolut kunna tänka mig att ha Nikon, men jag skulle inte ha råd att skaffa lika många objektiv som jag har till Canon.
Skillnaden mellan 10 och 12 megapixlar är förvisso inte så stor men den mindre sensorstorleken gör sig gällande främst på höga ISO. 1D Mark III var inte så bra på höga ISO som jag önskade och därför föll den bort, men jag kan förstå att den är helt perfekt för exempelvis fågel- och sportfotografer som prioriterar snabbhet.
Jag har också lätt att stå emot Leica M9, framförallt för dess dåliga egenskaper på höga ISO men även för det saftiga priset. En slät M9:a kostar mer än hela min kamerautrustning :)
Precis som dig så byter jag upp mig successivt och kontrollerat och jag vill ha så mycket valuta för mina pengarna som möjligt!
//Chasid
Det var roligt skivet. Vill bara förtydliga att jag har haft 20 år på mig för denna resa. Att byta kamera är sällan rationellt precis som fotografi, för mig handlar det om det om känslor.

Ofta har jag hållit mig med två parallella utrustningar, ett för att flanera och upptäcka/möta världen. En annan för att göra uppdrag. Den ena är lätt och enkel medan den andra är komplex och mångsidig.

Jag är inte så bekymrad för det, men söker gärna råd hos min kunniga vän Magnus.

Kolla gärna in min bildblogg på för bilder blir det oavsätt vilken kamera som är i min hand.
http://www.elmqvistphoto.com/