Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fångade bergatrollet med fisheye

Jag gillar känslan att ha alla verktyg jag kan behöva för mitt fotografiska hantverk. Det innebär att jag har en ansenlig mängd kameror, objektiv och blixtar. Vissa begränsningar har jag satt, jag har till exempel inga undervattensprylar. Men jag har objektiv från 8 till 800 millimeter.

Min fisheyezoom 8-15 mm f/4 blir oftast liggande hemma, men i helgen kom det verkligen till rätta när Trafikverket bjöd in till tunnelvandring i en del av Förbifart Stockholm. Förutom fiskögat hade jag även med mig ett testobjektiv: Tamron SP 15-30/2,8 VC G2. Det visade sig också vara helt rätt val. 

Det var många som var nyfikna på det enorma projektet. 2 mil tunnel ska stå klart 2026. Jag kom in som nummer 4213 efter närmare två timmars köande. Totalt kom nästan 4500 besökare, oräknat alla som gav upp i kön.

Det var lite bökigt att släpa med mig mitt gamla och tunga Gitzo-stativ, men det var väl värt mödan. Tamron-zoomen använde jag dock på frihand på en separat kamera. Det gick bra eftersom objektivet har så effektiv bildstabilisering. Skönt att slippa byta objektiv i den här miljön.

Inga problem att ta skarpa bilder med Tamron 15-30/2,8 på en 1/4 sekund. Se här:

Fisheye kan ge kraftigt böjda linjer, men i en tunnel finns det inte alltid så många raka linjer ...

Inlagt 2018-11-27 23:11 | Läst 2220 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
De e inte bra att skriva så här, för då tror alla vi amatörer att man behöver en massa kameror och optik, i stället för att börja med att lära sig att fota först! ;) :)
/B

Ps. Fina bilder som vanligt!
Coolt! Fascinerande bilder! :)

Hälsar
Eva
Spännande resa in i berget du bjuder på och väldigt fina bilder!
Gillar bilden med fisheye på borrmaskinen, ser ut som ett monster med sina armar.

MvH
Johnny