Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fem år som redaktör för Fotosidan

Idag är det fem år sedan jag blodig klev in på Fotosidans redaktion i Gamla Stan för att börja jobbet som redaktör för Fotosidan.se och Fotosidan Magasin.


Skrivbordet den 10 januari 2011.

Efter kort tid fick jag även ansvar för tidningen Proffsfoto. Den tidningen fick senare stryka på foten när vår samarbetspartner IDG valde att satsa på nätet istället för på tidningar.


Paulina Holmgren pryder omslaget till det senaste (sista?) numret av Proffsfoto.

Jag känner att jag har ett jobb som är som skräddarsytt för mig och då går fem år fort. När jag tänker tillbaka så har jag hunnit med en hel del under den här tiden. Här kommer ett litet smakprov.

Jobbet som journalist innebär att man får möjlighet att träffa personer som man inte skulle träffat annars. Och dessutom får man vara frågvis. Jag minns främst mötet med en man som kört bil på månen och som berättade om hur svårt det är att fotografera med 500 mm teleobjektiv på månen. Han heter Charles M Duke.


Astronaut Charles M Duke förklarar sin fototeknik.


Övning med Hasselblad och 500mm-tele. Foto: Nasa

Här kan du läsa intervjun med honom som fick rubriken: Så fotograferar du på månen!

Redan innan jag satte min fot på Fotosidans redaktion så hade jag bestämt mig för att göra en intervju med Fotosidans meste bloggare Bengt Björkbom. Jag hängde med på en onsdagsträff på Café Puck, en regelbunden sammankomst som Bengt ligger bakom.

Bengt närmade sig ett tusen blogginlägg och rubriken blev: Bengt bloggar till tusen.  Jag skrev bland annat:

Som 35-åring är det kul att höra att någon som är dubbelt så gammal som en själv fortfarande har gnistan att skriva, fotografera och tänka omkring det.

Idag har Bengt gjort över tre tusen blogginlägg och jag har inte ens gjort tre hundra.

Bland lyxuppdragen i det här jobbet ingår att göra reportage om fotografer till Fotosidan Magasin. Tillsammans med en skrivande reporter följer jag en fotograf under en arbetsdag. I det första reportaget följde vi Scanpix-fotografen Fredrik Sandberg en dag på skid-VM i Holmenkollen i Oslo.

Trångt vid mållinjen.

Och vid prisuttdelningen:

Ett annat kul reportage var att få följa med Teknikens Världs fotograf Patrik Lindgren (Han bloggar här på Fotosidan).

Jag fick följa med en hysterisk dag då ett biltest som normalt görs på 1-2 veckor skulle göras under ett dygn. Längre än så fick inte tidningen låna en Aston Martin Rapide S. Bilen skulle köras på konbanor, testas i labb och inte minst testköras många mil.

Efter trettio mil på slingriga vägar var jag så illamående att jag fick hoppa av åka buss tillbaka till Stockholm. Med lite hjälp av Teknikens Världs testchef och inte minst Patrik så sydde vi ihop ett 10-sidigt reportage.

Ett annat spännande reportage var när Amy Lagerman och jag fick besöka fotoavdelningen på länskriminalen i Stockholm. Inga andra medier har fått lova att besöka dem.

Att testa kameror är antagligen den delen av mitt jobb som får mest uppmärksamhet. Den roligaste och mest kreativa delen av testen är att fotografera av kameran för vad vi kallar en ingångsbild. Jag har inte tillgång till någon studio, så jag letar hela tiden efter platser i min lilla lägenhet eller på jobbet där jag kan ta en snygg bild.

På skohyllan i hallen.

På en list på redaktionen.

I en fåtölj hos en vän.

I ljuset från köksfönstret.

På balkongen.

Jag börjar få svårt att variera mig hemma och är lite sugen på att ordna en studio för att göra produktbilder med mer avancerad ljussättning.

Det händer mycket på fem år och det finns mycket mer att berätta om. Jag kanske återkommer med fler återblickar här i bloggen.

Tack för att du läste.

Inlagt 2016-01-10 17:19 | Läst 4226 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att läsa och stort tack till dig och dina kompisar som jobbar här på Fotosidan! För mig både favoritsajt och hemsida.

Dom där ingångsbilderna - jag har lagt märke till dom och gillat dom! Intressant att dom plåtats hemma. En inspiration.

Och så buss hem ..... tack för sannfärdig rapport, att man inte är ensam med medåkarproblem.
Tack själv. Just reportagen hos andra fotografer är bland det bästa med Fotosidan Magasin och Proffsfoto. Era lättsamma och ärliga foton/texter uppskattas mycket.
Trevlig återblick. Lagom puttrig på en söndagskväll :-) Intressant att läsa.
Grattis och det är nog inte bara jag som som ser fram emot många år än :)
Du har ju blivit litet av Fotosidans ansikte utåt! Tycker jag!
Å ett bra ansikte!
Och med många intressanta artiklar/bilder!
Tack för dom!
Så inga nyheter e bra nyheter!
Mao, hoppas du fortsätter ett antal år till på FS!
Mysigt läsa tack för dessa år som gått.
Önskar dig all lycka till i framtiden

Gun-Inger
Hej Magnus och alla andra!
Själv har jag ”hängt” på Fotosidan i snart 11 år och trivs i den fina samkväm som råder här.
Jag tycker sajten och även era tidningar blir bättre och bättre, samtidigt som jag saknar tidningen Foto, men på ett annat sätt. Ni/du gör ett strålande arbete och samtidigt vill jag passa på att ge Poddradion med Göran Segeholm och dig en eloge för bra radio/Internetradio.
Innehållet med intressanta gäster och dig/andra medarbetare gör radion riktigt bra även om Göran svär onödigt mycket, och märk väl, - jag är inte religiös… ;-)
Nåväl, keep on, du/ni är på rätt spår!
Varmt Tack
/Lasse
Grattis till dina fem första år, Magnus! Hoppas det bli många fler. Jag tycker du gör ett bra jobb, blandar teknik och bild på ett bra sätt. Och framförallt, att du är intresserad av gatufoto och tar bra bilder ;)
Kul läsning och roligt när du delar med dig av din erfarenhet.
Jag har haft äran att fotografera med dig privat och även gått en workshop/fotokurs i sportfoto med er.
Jag gillar din nyfikenhet och ditt sätt att ge dig ut på en fotosession.... nya vinklar/ställen/ inte alltid standard objektiv för uppgiften... variation...
Har inte svårt att tro att ditt jobb passar dig och att du gillar det du gör. Imponerad också att se hur du tacklar en del i mina ögon lite väl tuffa inlägg/klagomål, men ser att ni mest får beröm och det är ni värda.
5 år är en tid med det blir säkert många fler år hoppas jag
Kul att se dig och Martin när ni testar/utvärderar nya prylar också....

Håll igång och låt oss få mycket intressant läsning framöver.

Mvh Janne " lilleman"
Tiden går fort när man har kul. Jag hoppas att du har minst lika kul framöver och att tiden inte går lagom fort. 😊
Du och dina kollegor gör ett kanonjobb med både tidning och webb och jag hoppas att ni fortsätter att hålla en hög nivå.
Hej Magnus - du skal også have et stort tillykke med jubilæet her fra Roskilde/DK.
Jeg har været medlem siden november 2011, blev gruppevært i august 2013 og er meget glad for "samværet" med alle vennerne her i blogmiljøet.
Håber du bliver ved i mange år fremover.
Mange venlige hilsener fra
Erik/DK
Grattis, Magnus! Fotosidan fick ett lyft, när Du hade börjat!
Med fotohälsningar
Wolfgang