Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fröderbergs dag i världen

I tisdags var det dags för alla i världen att dokumentera sin vardag – A day in the world – aday.org. Projektet har sitt ursprung i projektet "En dag i Sverige" som genomfördes 2003. Då fick jag med en bok i boken och på utställningen.


Den här kom med


Jag gillar den här bilden från Stureplan i Stockholm trots att den inte kom med någonstans. När jag tittar på de 10 bilderna som jag skickade in slår dig mig att få av dem skulle blivit tagna om jag inte deltog i projektet.

Idén är inte unik. Tidningen FOTO gjorde ett liknande projekt 1977. 1993 genomfördes projektet "Minns den 14 maj". Jag tog med kameran till gymnasiet och fick med två bilder i boken.

A day in the world är som namnet antyder ett stort internationellt projekt. En utställning ska produceras liksom en bok med cirka 1000 bilder. Att få med sin bild är säkert svårt, men det gör inget. Mina bilder har ett värde för mig oavsett vilket. De skulle antagligen inte ha blivit tagna annars.

Klokt nog har arrangörerna angivit tre huvudkategorier home – work – connections. Många tenderar att fotografera någon fint som de vill visa upp. I framtiden kommer vi att vara mer intresserade hur folk har det hemma och på jobbet, eller hur de interagerar med varandra. Jag kände mig dock lite styrd av kategorierna och det förtog lite av glädjen.

Efter att fotograferat sonen på morgonen åkte jag in till stan och fotograferade några timmar med paus för lite pluggande. Jag går en ledarskapskurs genom jobbet. På kvällen hade vi lektioner så det blev några bilder därifrån innan dagen avslutades med en skön kvällspromenad genom Stockholm.

Här är några av mina bilder från den 15 maj 2012.

Det blev mycket tunnelbana, men vi stockholmare tillbringar ju en hel del tid under jord.

Vad gjorde du den 15 maj?

Inlagt 2012-05-19 11:54 | Läst 5639 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiska bilder från storstan. De väcker mycket tankar och min nyfikenhet. För egen del blev det inget förevigat den 15:e.
Flera riktigt bra bilder Magnus - kul att se.

Själv tog jag inte en enda bild den 15 maj. Motivationen saknades, helt enkelt.
Jag var på konferens, så det blev mest en massa sittande!
Inte alls lika varierande som din dag...

http://www.fotosidan.se/blogs/jo/sitting-at-the-conference-br-part.htm
Kul projekt och du har många fina bilder tycker jag! Andra bilden är skön!! Nästnäst sista bild tycker jag att du ska ge svartvitt en chans, tror att den kan bli riktig snygg i svartvitt :)
Jag gillar bilden på mannen som korsar gatan med sin vita pudel. Man ser tydligt hur östanvinden drar i dem, det ser nästan ut som att pudeln håller på att blåsa bort.

Själv tog jag några morgonbilder vid Liljeholmen på väg till jobbet, visste inte just då att det var en dag i världen och när jag fått veta det blev det inga bilder tagna, så kan det gå.

Ha det gott! /Thomas
På Aday.org fanns en regel att alla människor som medverkar i bilderna ska ha gett ett medgivande till publiceringen.... Blev avskräckt... Du har med en massa folk här...??? ;-)
Svar från froderberg 2012-05-19 21:22
Jag upptäckte det när jag skulle lägga upp bilderna. Får se hur jag gör. Det finns ju inga lagar i Sverige om det så det känns ovant. Det blir ju en kraftig begränsning om man måste ha tillstånd av alla.

Jag ska kolla med arrangörerna vad de egentligen menar. Vi får se vilka jag slutligen lägger upp.
RHelena 2012-05-19 22:17
Utifrån ett svenskt perspektiv är ju detta krav ganska långtgående. Vore verkligen intressant att veta vad arrangören verkligen menar...
Svar från froderberg 2012-05-23 15:42
Jag pratade med dem igår och de tog inte allvarligt på det kravet. Det är om de ska publicera bilder i vissa länder tagna i vissa länder som det kan behövas. Då undviker de bilder där de misstänker att det inte finns något medgivande.
RHelena 2012-05-23 22:24
Ska lägga detta på minnet inför nästa års Aday! Tack för att du kollade och återkom med besked!