Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fujifilm X100 är makalöst tyst

Efter ett dygn med Fujifilm X100 kan jag konstatera att kameran väcker mycket nyfikenhet bland fotointresserade och att den är makalöst tyst.

Jag tog med X100:an till fotoklubben igår där den fångade allas uppmärksamhet, såväl kvinnor som män var mycket nyfikna. Men redan i backen upp mot Slussen blev jag stoppad av en pappa med sin dotter på axeln. "Är det nya X100:an?". Han visade sig vara fotohandlare och hade många kunder som var intresserade. Han hade beställt några exemplar men inte fått någon än.

På klubben talade G10-gruppen om hur de samlas kring Canons G-serie och försöker gemensamt få ut maximalt av kameran. Medelåldern i gruppen är hög och dessa män och kvinnor framhåller bland annat att de gillar G-serien för att den har knappar och rattar för inställningarna. De var inte sena att konstatera att det var samma sak med X100.

Intresset svalnade en aning när de fick höra att priset är 12.000 kronor. Fotohandlaren tyckte också att det var lite väl dyrt för många kunder. Det är i alla fall ovant att en så pass dyr kamera inte har utbytbart objektiv.

Jag kan hålla med om att om ser till kamerans begränsningar så kan kameran kännas dyr. Många vill ändå ha en stor systemkamera och då blir det väldigt mycket pengar sammanlagt.

Ur ett annat perspektiv är kameran prisvärd eller rent utav billig. Jag upplever att kameran är skräddarsydd för mig som gatufotograf och att lösa alla mina kamerabehov för den summan är helt okej. När alternativet heter Leica M9 och kostar 55.000 kronor utan objektiv ter sig X100 som ett fynd.

Leica M9 är säkert värd sina slantar sett ur ett visst perspektiv. Mekanik kostar. Men om jag får en kamera som gör jobbet lika bra som M9 för en spottstyver så...

Jag ska snart testa X100 direkt mot Leica M9 och se skillnaderna. Men det krävs ingen M9:a för att konstatera att den är slagen när det gäller ljudnivå. Slutaren i X100 är så tyst att man bara hört ett diskret tick, som en sekundvisare som rör sig ett hack. Den är så tyst att man kan välja ett elektroniskt slutarljud för att bättre höra när bilderna tas. Leica M9 är högljudd i jämförelse.

Kamerans ålderdomliga design och det nästan obefintliga ljudet gör att det går att folk inte bryr sig om när man fotograferar.

David är nybliven pappa och får inte sova på nätterna. Mycket kaffe dricker han också för att klara jobbet.

När de släkte ljuset på fotoklubben och tände projektorn blev vitbalansen helt fel, fast bilden blev snyggare.


Inlagt 2011-04-06 16:29 | Läst 11641 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Varför läser jag detta? Känner att jag faller djupare och djupare ner i träsket. Snart har jag väl beställt en sådan där jäkla kamera...
bigbongo 2011-04-06 19:10
Ja jisses! Snart trillar jag dit...
Ja, det är jobbig läsning! Om den fasta optiken motsvarade en 28:a istället för som nu 35 skulle jag nog trilla dit.
Det är lite märkligt med den där kameran. Allt det som förtjuser och framlockar intresse är just det som är av mindre betydelse rent fotografiskt. Främst kamerans utseende, och kanske den unika sökaren. Allt som gör fotograferandet enklare och roligare är förstås bra, som att det är riktiga rattar för inställningen och en bra sökare. Men betydelsen av dessa saker förbleknar jämfört med hög ljusstyrka, snabb fokusering och exponering och bra bildresultat. FX100 måste leva upp till högt ställda krav på dessa saker för att priset ska vara vettigt.
Tack för dessa artiklar. Oerhört intressanta. Och... jo, jag vill också ha en. NU!
En del av mig suckar och hoppas att du inte ska skriva något mer om den här kameran, medan en annan del av mig skriker: fortsätt, fortsätt!
Vet att jag kanske ändå inte ska köpa den här kameran, men det är mycket intressant att läsa om den.
En direkt jämförelse med M9 skulle vara en liten bit av himlen....

Men nej.. Inte ska jag ha en "fuji kamera".. Bah vad ska jag med den till...
Men snygg e den... Och praktiskt.... Och snygg.... Och.....
Tja man kanske skulle ha en sån där ändå..... ARGH!

Jaja... Den som lever den får se... Men snälla fortsätt skriva om den... Eller, nej slut......... SUCK!

Extra kredz till Redaktörn, du skriver väldigt målande och trevligt här i bloggen.
En klar favorit för mig!
Hur är responsen i jämförelse med tex M6 och M9?
Skall man förinställa något avstånd för att det skall gå snabbare att ta bilden?
Behövs det?
Finns det nå't skydd för displayen?
/B
Svar från froderberg 2011-04-06 21:17
Jag ska inte uttala mig än om responsen mer än att det inte är någon uppenbar fördröjning i avtrycket.

Använder man autofokus går skärpeinställningen snabbare än jag förväntat mig. I de flesta fall väldigt snabbt. Långt snabbare än man kan fokusera manuellt.

Stänger man av autofokusen går skärpeinställningen tillbaka till det avstånd som man tidigare har ställt in. Ett smidigt sätt att jobba vid gatufoto.

Det sitter ett glas framför displayen som skydd precis som på alla andra kameror. Om man sedan vill ha ett plastskydd på glasskyddet så får man väl ordna det på något sätt.
Benganbus 2011-04-07 08:17
Onödigt oroväckande lovande det här... ;)
Hade hoppats på större problem! ;)
/B
Vill du sälja kameran till mig?
Svar från froderberg 2011-04-06 21:20
Gärna. Jag behöver pengar för att byta bromskivor på bilden. Sen får jag väl låtsas som det regnar när Fujifilm ringer och frågar efter kameran.
Hur pass högljudd är m6 i förhållande till x100 och m9?
Svar från froderberg 2011-04-06 23:17
M6, M8.2 och M9 är rätt lika i ljud. M8 är däremot rätt ljudlig om den inte modifierats.
Fast i ärlighetens namn. Utan fullformat så kommer det aldrig att bli vad man egentligen vill ha. Så enkelt är det.
Svar från froderberg 2011-04-06 23:19
Nu försöker du hitta motargument. Halvformat är bättre än småbild för gatufoto, ger ju större skärpedjup. Sen verkar X100 klara bruset rätt bra jämfört med M9.

Sen kommer nog en del reta sig på att X100 känns lite plastig i vissa detaljer. Men ett lågt pris har sitt pris.
Joakim K E Johansson 2011-04-06 23:32
Nja...hmmmm...jag kan hålla med, men ändå inte...

Det där är nog ganska personligt och handlar om hur man jobbar som fotograf. Jag vill inte enbart kunna använda en sådan här kamera till gatufoto. Jag vill även kunna ta porträtt och detaljbilder med någorlunda blurrig bakgrund.

Men visst håller jag med dig för övrigt. En digital "pocket" med mindre sensor är klockren ur ett gatufotoperspektiv.
Tycker inte vitbalansen blev "fel". Naturens egen färg måste väl vara den rätta i jämförelse med vad våra ögon uppfattar som "rätt". Tycker det slarvas med benämningen "fel" vitbalans för ofta.
Svar från froderberg 2011-04-07 12:12
Våra egna ögon vitbalanserar automatiskt. Så här blått såg det inte ut för ögonen, men visst var det blå ton i ljuset
Jag ska köpa en.
Av de kameror jag haft så har de "kvalitetskompakter" som tillverkades under 70-talet alltid varit favoriter. Canon QL17GIII, Konica Auto S3, Olympus 35RD etc. Men det känns som att X100an är lite större till formatet, eller?
Svar från froderberg 2011-04-07 12:13
X100 är nog inte långt ifrån en Canonet QL17.
Kan man ha en autofocus-punkt samt låsa autofokusen genom att trycka ner avtryckaren halvvägs och därefter komponera bilden ? Som på en DSLR ?
//Conny