Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto eller sportfoto?

Det har inte blivit så mycket sportfotograferande för mig det senaste halvåret. Så idag när det hölls maraton i Stockholm åkte mitt stora tunga 400/2,8 fram. Frågan är om det var så smart?

Jag har fotograferat Stockholm Marathon några gånger tidigare och det kan bli bra bilder när folk kämpar för att ta sig framåt.

En av de tyngre sträckorna är Västerbron med sin stigning. Jag kom dit vid första varvet. Vädret var idealiskt – för löparna. För mig kunde det inte varit sämre väder. Löparna såg inte det minsta ansträngda ut. Rejält med regn eller stekande sol hade varit bättre – för bilderna.


En glad finne på Västerbron.


Tätt med folk på första varvet.

Jag och min kompis och kollega Martin Agfors insåg det hopplösa i situationen och satte oss på ett fik på Norr Mälarstrand istället. För mig gjorde det inget med ett avbrott i sportfotandet. Jag hade redan hunnit ta några gatubilder innan vi träffades vid Fridhemsplan.


Det var regn före loppet


Fullt med folk vid Fridhemsplan

Jag borde väl ha fortsatt gatufotografera, men med all utrustning som jag släpade på i en väldigt stor ryggsäck så var det inte så lockande. Med en stor utrustning är det bättre att hitta ett bra ställe där man kan lägga av ryggsäcken och ändå få varierande bilder.

Efter vår fikapaus gick jag och Martin upp mot Barnhusbron där han tidigare fotograferat Stockholm Marathon. Det visade sig vara ett bra ställe när solen tittade fram.

Någon slags gatufoto fick jag ändå till här. Jag brukar inte använda teleobjektiv för gatufoto, men funkar det så funkar det:

Från Barnhusbron var det inte lång till nästa fotoställe, Vasaparken. Vi han dit innan de sista löparna hunnit passera.

När det bara var lunkarna kvar så satte vi oss på ett fik.

På hem möttes jag av denna syn:

Inlagt 2014-06-01 00:15 | Läst 4932 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nu får ni snart fixa till så att bloggarna visas från början, det är därför du inte fått nåra kommentarer, hils, LO
Svar från froderberg 2014-06-01 15:52
Problemet är att vi inte lyckats hindra vår utvecklare att resa bort i helgen. Så vi får nog lida ända tills imorgon måndag.
Dubbelolle 2014-06-01 15:56
Misstänkte nåt sånt! Tack! LO
Härliga bilder från Sthlm Maraton-lördagen. Jag gillar bilderna från Barnhusbron, kul med skuggorna. Den idén knycker jag av dig. ;)
Svar från froderberg 2014-06-01 20:14
Gör det. Kommer väl vara knökfullt med fotografer på Barnhusbron nästa år :)
Grabbarna med säckar var ju helt lysande! Den skiljer ut sig.