Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Canon Eos R5 och R6

Testet av Canon Ros R5 och R6 fortsätter. Jag tog en tur på stan med R5 och R6 för att se hur kamerorna och mina nya RF-objektiv fungerar för gatufoto och reportage.

Den klassiska brännvidden för gatufoto är 35 mm (för småbild) och jag använder ofta Canon EF 35 mm f/2 IS USM med en 5D Mark IV för gatufoto. Så jag skaffade nya RF 35 mm f/1,8 IS Macro STM till min Eos R5. Jag var lite orolig för att STM-motorn skulle vara lika långsam som i EF 50 mm f/1,8 STM, men jag kunde snabbt konstatera att objektivet fokuserar mycket snabbt. 

När jag köpte objektivet missade jag att motljusskydd inte ingår. Motljusskyddet som säljs som tillbehör är en avskärmande ring av samma typ som finns till pannkaksobjektiven. Eftersom det är 52 mm filtergänga tog jag och skruvade av ett Nikon HN-2 motljusskydd från ett av mina Canon FD-objektiv och skruvade på RF-objektivet.

De lätta R-kamerorna och det här lätta och kompakta objektivet bildar en mycket smidig kombination som man orkar bära runt på i handen timme efter timme. 

Under gårdagens tur på stan blev dock 35:an liggande i väskan. Ibland vill jag ha lite mer vidvinkel. Därför använder jag ofta EF 24-70/4L IS för gatufoto, men någon sådan finns ännu inte i RF-systemet. Dessutom är jag nyfiken på hur min nya RF 24-70/2,8L IS USM presterar. På en R5 blir det lite framtungt, men inte för tungt för att gå runt några timmar på stan med kameran på magen.

På Eos R6 satte jag min nya RF 70-200/2,8L IS USM som väger 400 gram mindre än EF-versionen och i 70 mm-läge är det nästan lika litet som 24-70/2,8:an. 

24-70/2,8 och 70-200/2,8 är en standarduppsättning för yrkesfotografer och jag tar mer än 95 procent av mina uppdragsbilder med dessa. I och med att RF 70-200/2,8 är betydligt lättare än tidigare versioner är det enklare att få jämnvikt när man bär en kamera på varje axel. Någon man uppskattar när man bär runt på kamerorna hela dagarna.

Under turen på stan använde jag nästan bara R5:an med 24-70/2,8. R6:an med telezoomen hängde på axeln nästan hela tiden, vilket inte alls var besvärande tack vare den relativt låga vikten.

Några bilder blev det i alla fall med R6 och RF 70-200/2,8:

Det finns mycket gott att säga om RF 70-200/2,8L IS USM förutom att priset är högt och att man inte kan använda objektivet med telekonvertrar. Fokuseringen är blixtsnabb, skärpan är fantastisk och bakgrundsoskärpan är krämig. Men framförallt är hanteringen smidig tack vare lägre vikt och mindre format. Zoomringen har dock lite lång vridning vilket inte är bra för sportfoto.

Det finns många olika autofokusmetoder att välja mellan i Eos R5 och R6. Lägg tid på att lära dig skillnaderna för att få maximalt ut av din kamera. Med R6 och telezoomen valde jag det motivigenkännande läget med initierad startpunkt i mitten. Då följer autofokusen det motiv man valt oavsett hur man komponerar.

Med R5 och normalzoomen valde jag istället Zon-AF med stor mittzon eftersom jag som regel har huvudmotivet i mitten och ibland tar bilder utan att kolla i sökaren.

Här följer några bilder tagna med Canon Eos R5 och RF 24-70/2,8L IS USM. Först två från Vällingby och resten från centrala Stockholm.

Autofokusen levererade verkligen och objektivet är imponerande skarpt. Ergonomi hos R5 och R6 är väl genomtänkt och fungerar i princip som en Eos 5D Mark III eller Mark IV. Men det har tillkommit en praktisk detalj: en tredje inmatningsratt. Det gör att man alltid snabbt kan ändra tid, bländare och exponeringskompensation.

Den mekaniska slutaren är mycket diskret och i stadsmiljö är den ohörbar i praktiken. Med elektronisk slutare försvinner slutarljudet helt. En nackdel är aningen sämre dynamiskt omfång vid bas-ISO på grund av att kameran då bara lagrar med 12-bitars datadjup. Men vid gatufoto använder man ändå sällan bas-ISO. Det finns en svag tendens till rörelsedistorsion (rolling shutter), men inget jag tror någon noterar. Det är stor skillnad mot Eos R.

I kommande blogginlägg kommer jag att skriva om hur Canon Eos R5 och R6 fungerar vid andra typer av fotografering.

Inlagt 2020-08-02 17:35 | Läst 4570 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för den bildbjudningen! Det är alltid kul att få se många bra bilder i en blogg!
/Mikael
Svar från froderberg 2020-08-02 17:53
Kul att du uppskattar bilderna! Tack.
Hej,
Klart väl godkänt gatufoto.
Ha det väl
Bob
Svar från froderberg 2020-08-02 18:47
Tack. Jag var rädd att professorn skulle ge mig underkänt. ;)
Det går bra ändå att fota fritt, inga arga som skriker åt dig, det har ju varit så mycket surr senaste året om vad man kan fota eller ej.
Svar från froderberg 2020-08-02 21:03
Jag har nästan aldrig råkat ut för något sådant. Ser kanske för snäll ut ;)
PMD 2020-08-03 01:55
Den här gången var det nog för att du hade en för liten kamera. :-)
Bengf 2020-08-03 15:48
Men du hade två kameror, motljusskydd påskruvat ( fast den mindre sorten )- finns ju dom stora maffiga fingermotljusskydden också, dom kanske ger andra signaler, det är nog bra att se snäll ut med.
Fina bilder & spännande läsning om hur du upplever att R5 & R6 funkar i det ”vanliga” fotandet. Ser med spänning fram emot då du testar ta lite mer action betonade bilder med R5. Mvh/Urban
Svar från froderberg 2020-08-02 21:03
Jag ska se till att få till mer actionfoto som utmanar autofokusen.
Bra bilder som kan inspirera när man som jag, hamnat i träda. Kameran bryr jag mig inte om ;)
Svar från froderberg 2020-08-02 21:02
Tack. Hoppas du får fart på fotograferandet igen!
Fortsätt med ert bara jobb och ni måste ju testa fågelfoto nu med det AF-systemet. Har sett en del andra videos och det är sjukt bra! Sony är inte ens nära när det gäller djur AF nu. Så är ju R5 har jag sett väldigt bra på höga ISO faktiskt, förvånansvärt bra. På högsta ISO slår den Sony A7R4 överlägset såg jag i ett test.

Mvh Andreas
Svar från froderberg 2020-08-02 21:04
Jag har inte så bra på fågelfoto, men jag ska se vad jag kan få till. Jag ska i alla fall se till att plåta sport. Det är också utmanande för autofokusen.
Joakim88 2020-08-02 21:21
Det är lugnt, jag kan låna den Magnus å testa på gjusar och örnar ;)
En rin serie bilder, och kamerorna tycks funka fint.
/ Bengt H.
Jag har precis börjat testa min R5 så smått och så här långt är jag klart imponerad av både af och sensor. Två saker jag saknar är (1) tillgång till Q-menyn även i sökaren - den som dyker upp är inte samma som på bakdisplayen. (2) för sport/natur saknar jag motsvarighet till Fujis Pre-Shot/Olys Pro Capture.

En annan notering är ef/rf - RF 70-200 verkar vara en höjdare (ej testat). Däremot är 15-35/24-70 IS minst lika stora som motsvarande EF och då R5/R6 har IBIS känns byte meninglöst eftersom adaptern fungerar klockrent. Har du några åsikter om det? Mvh. Peter
Svar från froderberg 2020-08-03 00:34
Visst finns det funktioner som man kan önska sig. Håller med om dina två synpunkter. Saknar även multiskott-fotografering för högre upplösning.

För mig som använder 24-70/2,8 och 70-200/2,8 till 95 procent av mina uppdragsbilder känns det naturligt att investera i de nya RF-versionerna. Även om RF-versionen av 24-70/2,8 är lite tyngre så får jag lite bättre optiska egenskaper och effektivare bildstabilisering. Men framförallt så känns det rätt.

Planen är att behålla mina nuvarande EF-vidvinkelzoomar (de använder jag ändå rätt sällan) och istället lägga pengar på mer unika konstruktioner som 28-70/2 och 85/1,2 DS. RF 100-500 kan vara perfekt för mig när jag plåtar bilar och löpare (frekventa uppdrag).
pemrby 2020-08-03 00:46
100-500 kändes först galet när den kom med f7.1, men kanske inte så illa ändå. Men EF 100-400 II fungerar oerhört bra- har provat den idag mot måsar som nallar vildkörsbär i trädgården - och det är kul att se hur den riktigt suget till sig fokus (även om en del såklart missas). Med tanke på att 100-400 fungerar så bra och är så skarp känns RF 100-500 orimligt dyr (men har såklart inte testat den). 100-400 funkade även bra med 1.4 III extender.
Svar från froderberg 2020-08-03 00:50
Jag tycker inte att RF 100-500/4,5-7,1L IS USM är särskilt galen. Visst hade det varit najs med f/5,6 vid 500 mm, men ljusstyrka har jag redan med andra objektiv.

Det här objektivet är ju lika kompakt som EF 100-400L IS II och ger också f/5,6 vid 400 mm. Det som är lockande för mig är att ha ett objektiv med lång räckvidd och som samtidigt är relativt lätt och kompakt. Synd att det ska vara så dyrt bara. Budgetalternativet är en begagnad EF 100-400L IS II plus adapter. Det är ingen dum kombo det heller.
Inspirerande bilder.
/mats
Gatufoto av god klass!
En sak som jag skulle vilja veta mer om är hur väl IBIS fungerar ihop med gammal EF-optik. IBIS förutsätter ju att optiken tecknar ut en bildcirkel lite större än fullformatssensorn. Frågan är vilka EF-gluggar som klarar detta?

Praktiska tester med IBIS och EF-gluggar vore kul att se. Gärna också med piratgluggar.
Svar från froderberg 2020-08-03 15:08
Jag har Sigma och Tamron, lovar att prova dem med R5/R6.
pemrby 2020-08-03 21:48
Mitt test är inte det mest vetenskapliga.... men sittande i soffan med 24-70 II gav skarpa bilder på texten på ett annat objektiv 1m bort (på bordet) vid 70mm och 0.5s exponering.
acke 2020-08-03 21:52
Intressant. Hur många steg tappar du om du stänger av IBIS?
Informativt inlägg om dessa kameror, tackar!

Tror faktiskt jag kommer att behålla en hel del EF-objektiv, adaptern med ND- eller polfilter verkar vara riktigt praktiskt vid t ex filmning och vid extrema vidvinklar (det är inte billiga eller smidiga filterlösningar till 11-24:an t ex).

Vore kul att se bilder tagna med R5 och t ex de klassiska 135/2, 50/1,2 och 85/1,2 II. Med effektiv ögon-AF och DLO tror jag att man kan krama ut bättre bildkvalité än som ofta var möjligt med DSLR-kamerorna.
Svar från froderberg 2020-08-03 15:08
Jag har tagit lite bilder med ett FD 85 mm f/1,2 Asphercial från 70-talet. Har tyvärr inte kvar inte kvar 50/1,2L och 85/1,2L II. Men 85/1,4L IS fungerar hur bra som helst och EF 135/2 kan jag prova.

Håller med om att EF-adaptern med ND och pol-filter är genial. Tyvärr kostar den en rejäl slant. Funderar också att köpa en. Blir mycket pol-filter när man fotar bilar.
Stämmer det att ögon AF för djur bara fungerar med alla fokuspunker aktiverade ?

Har för mig jag läste det någonstans och tyckte det va lite märkligt.

Må gott
// Johan
Svar från froderberg 2020-08-03 15:00
Det stämmer delvis. Om du aktiverar "Initial Servo AF-pkt för ögon-AF" så kommer du få en ruta som du kan flytta var du vill i bilden med joysticken. När sedan autofokusen aktiveras så kommer autofokusen låsa på det motivet som du markerat med rutan oavsett var det hamnar i bilden.
Johan.76 2020-08-03 15:34
Okej. Kul att läsa om nyheter även om jag lämnade Canon förra året. Och spännande med utvecklingen kring dom här spegellösa.

Sony gör "perfekta" kameror i mitt tyckte då jag har relativt små händer.

Spännande och mycket trevligt reportage.
pdahlen 2020-08-03 18:54
Magnus, om nu fokus låses på fel ögon som är utanför rutan kan man återaktivera rätt ögon med joysticken på något sätt?
Svar från froderberg 2020-08-04 11:04
@Peter. Det går enkelt att skifta mellan valt öga med joysticken.
Tack Magnus, kul att se och läsa även för en som fotar med annat märke. Kul att Canon verkar hänga med i Sonys teknikutveckling, bra för alla, hoppas elektroniska sensorutläsningshastigheten påminner om A9ans, även den kan förbättras (jag får i sällsynta fall bandning under vissa LED-ljus). Fortsatt lycka till!
Svar från froderberg 2020-08-03 15:10
Kul att det uppskattas. Canon har absolut gjort ett lyft i sensorutveckling, men jag tror inte att utläsningshastigheten är i Sony A9 II-klass. Men rolling shutter verkar i alla fall inte vara störande.
Till att börja med imponerande fina bilder och härliga ögonblick.
Testen visar på bra kvalité på både kameror/optik.
Utvecklingen är som gjord för bland annat gatufoto.. smidiga lätta prylar som är diskreta och effektiva.
Kan passa på bröllop med...

Få leta något liknande för oss som skjuter Nikon.

/Janne