Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med mobilen – en sista livlina eller ett utmärkt verktyg?

Jag har aldrig tyckt om att använda mobiltelefonen för gatufoto. Den bristande bildkvaliteten har förbättrats avsevärt under åren, men den är fortfarande inte i klass med en småbildskamera. Min stora invändning är dock att mobilkameran inte är gjord för att vara aktiv under flera timmars promenad. Då tar batteriet snabbt slut och det är lätt att tappa kameran – och det går alldeles för långsamt att sätta igång kameran när man väl ser ett motiv.

Därför är mobilkameran min sista livlina som fotograf. Det ideala vore att alltid ha med systemkameran med sig, men det är närmast en utopi. Inte har man väl med sig kameran när man bara ska hämta en pryl i garaget eller slänga soporna?

Bilen ovan är tagen under just en sådan situation. Då fick min Iphone 12 Pro Max blir räddningen. En sak jag stör mig på är att objektiven lätt blir smutsiga och jag hann inte rengöra linserna innan jag tog bilden, därav att den är lite disig i ena hörnet.

Tyvärr räddas inte alla situationer av mobiltelefonen. Det gäller att vara beredd och redo också. Jag minns en gång när jag gick till affären och mötten en man som bar på ett mjukt paket samtidigt som han blindande. Det såg ut som att han vandrade i sömnen bärandes en kudde. Tyvärr hann jag inte få upp och igång mobilen innan tillfället var över. Därför bjuder jag istället på en annan bild, tagen med systemkamera, men som påminner om bilden ovan.

Inlagt 2023-07-15 17:05 | Läst 1358 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Genomsiktsökare är som en förlängning av ögat vilket mobiltelefon inte är. Mobilens ergonomi kommer alltid till korta jämfört med kameror där du sätter ögat mot sökaren är min bestämda åsikt.
/Gunnar S
Kul bilder!

Personligen använder jag aldrig mobilen som gatufotokamera. Det går bara inte. Allt för mycket tar emot.

Därför är min filosofi att när jag inte har med mig någon av mina riktig kameror, så finns det inga gatufoton (du vet vem jag har snott den av). För mig är mobilen enbart till för bilder på familjen, vännerna, vardaglig dokumentation och så vidare. Och till det är den oslagbar, tycker jag.
Riktigt lyckat! Vad du använt för redskap - ja, spelar ingen roll för mig.
Som nödkamera ja. Men bilderna är oanvändbara om de ska redigeras eller beskäras. Åtminstone med mina mobiler. Jag använder mobilen att dokumentera husrenovering och liknande. Eller då man snabbt vill skicka en (skryt-)bild från något ställe man är på. Det får den duga till. Jpg-filerna tar dessutom mindre plats.
För gatufoto är det förstås diskret eftersom alla viftar med sin mobil, men kvalitén...
Jag förstår dina synpunkter.
Vilket resultat jag vill ha avgör vad för kamera jag ska använda. Jag tar analogt när det är egna projekt och en telefon för vardagsfotografier. Oftast blir det mobilen för den är alltid nåbar. Vill man ha bättre kvalitet än mobilen blir det nog att alltid ha en kamera skjutklar på bröstet. Jag misstänker att utvecklingen av mobilkameran inte är slut. Nästa generation telefoner gör det ännu svårare för kamerorna.
Ha det gott
Jag kan gilla utmaningen i att göra vettiga bilder med telefonen. Men det är bara i väldigt speciella undantagsfall jag använder den för gatufoto. Någon gång när jag har varit osäker på säkerhetsläget på en plats där "alla" har schyssta telefoner, men där man inte ser några kameror har jag använt telefonen mer konsekvent. Gott om ljus, DNG och försiktig redigering har då funkat bra. För ett tag sedan sålde jag en print av en bild tagen med telefonen i riktigt risigt ljus. Då fick det istället bli svartvitt och brus som vore det Tmax 3200. Det mesta går att lösa på ett eller annat sätt, men ergonomin är som sagt ett problem.
I fallet att du av ett eller annat skäl inte har med en annan kamera än mobilen finns det väl ingen rimlig anledning att inte använda den - alternativet är ju att medvetet avstå från att ens försöka få en bild…

Sedan finns det (udda) situationer där bara mobilen fungerar så grundregeln måste väl vara att använda det verktyg som ger bäst resultat under givna omständigheter. Detta oavsett av hur verktyget ser ut och om man gillar förutsättningarna eller inte