Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufoto med Sony A7R IV

Jag håller just nu på att testa den nya 61 megapixelkameran Sony A7R IV och det nya objektivet FE 35/1,8. Objektivet är som gjort för gatufoto och det slog mig att kameran kanske också passar för det? Bland annat har Sony A7R IV en tystare slutare än tidigare A7-kameror, och det är ju lämpligt för bland annat gatufoto.

Jag har länge fascinerats av att många klär sig i svart. På vintern är nästan alla jackor svarta. Bilden ovan har jag lagt till min samling av bilder på svartklädda liksom bilder bilden under.

Hur fungerar då Sony A7R IV för gatufoto? Jodå, det fungerar riktigt bra med ett undantag. Jag brukar gå runt med spegelfria kameror avstängda eftersom de drar mycket batteri. Dessutom är vissa kameror segare att väcka ur viloläge än att starta. Men tyvärr tar Sony A7R IV så lång tid att få igång att man missar många bilder.

Men det går att ställa in kameran så att det dröjer länge innan viloläget går igång och batteriet har hög kapacitet. Det gör att man kan gå med kameran igång och då reagerar kameran blixtsnabbt när man vill ta en bild. Med ett reservbatteri i fickan fungerar det arbetssättet hur bra som helst.

Sony A7R IV har 61 megapixel och det kan tyckas vara onödigt mycket. Men det har den fördelen att man kan beskära ordentligt i efterhand. Man kan då slippa en tung zoom och istället ha ett lätt och ljusstarkt objektiv som nya FE 35/1,8. Detta koncept bygger Leica Q2. Den kameran har 47 megapixel och en ljusstark 28:a. Bilden ovan är hårt beskuren ner till cirka 15 megapixel.

Och 35:an då? Jo, den är liten och lätt. Och den fokuserar supersnabbt och är väldigt skarp. Perfekt för gatufoto, resor och reportage med mera. Den får både 35/1,4 och 35/2,8 att kännas onödiga.

Vädret igår var underbart. Sista senssommardagen kändes det som. Och många njöt av vädret och ljuset.

Jag noterade att många på stan bar hatt eller annan klassiska huvudbonad. Nytt mode?

Jag hade också kameran och objektivet med mig när jag nyligen var i Berlin på ett EISA-event. En sak som slog mig där var hur många som gick runt med en öl i handen. Den här cyklisten hade dock en annan lösning:

Test av Sony A7R IV och FE 35/1,8 kommer i Fotosidan Magasin 6/2019.

Vilken av bilderna gillar du bäst?

Inlagt 2019-09-22 17:58 | Läst 5402 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kameran verkar ju funka mycket bra, det har nog också att göra med fotografen ;) men hur ser kameran ut! :)
/B
Benganbus 2019-09-22 19:27
Tack för allmänbildningen! :)
/B
Som du så väl visar med dina bilder lyckas en bra gatufotograf med bilderna oavsett vilken kamera och objektiv som används! :)
/Mikael
Svar från froderberg 2019-09-22 19:44
Jo, men vissa verktyg är mer effektiva än andra. ;)
Riktigt bra bilder överlag!.
. Kom att tänka på historien, när någon av de största fotograferna Kanske Robert Capa
var inbjuden på en middag med idel mästare av olika slag han placerades vid samma bord som en av de mest berömda författarna i världen. Jag minns inte namnet. Författaren sa till Capa
-Ni måste ha en väldigt bra kamera.
Då svarade Capa
-Och ni måste ha en riktigt bra skrivmasin.
Vad vill jag då säga med den här historien, jo
.Visst är det bra och kanske det viktigaste att man litar på sin kamera när man blivit vän med den. Här tycks kameran vara riktigt bra. Men jag har sett andra tester med den kameran, som såg ganska trista ut.
Samtliga bilder här är genomgående bra. Svårt att säga vilken jag tycker är bäst.
Riktigt bra samarbete mellan kamera och fotograf.
/ Bengt H
Svar från froderberg 2019-09-22 19:48
En del tror att deras fotograferande ska få världens lyft bara de hittar rätt kamera, vilket innebär att de byter kamera stup i ett. De borde istället jobba med att utveckla sig själva.

Men samtidigt kan man inte komma ifrån att kameran är ett verktyg och vissa verktyg passar sämre för uppgiften och vissa passar bättre.

Kul att du gillar bilderna.
Gillar bilderna och givetvis är det inte kamerans förtjänst även om det verkar vara en av de absolut mest högpresterande kamerorna på marknaden någonsin.
Gillar bäst: Mannen med hatten och flugan och frugan(?) och bistra blicken.

Mode: Jag skulle köpa jeans. Nu är det slut. Alla "jeans" ska ha Lycraelasta. Troligen är kunderna överviktiga och fattar inte att tajt är fel recept. Löst sittande riktigt tyg är rätt recept. Svart ger smalare look men är ju svårfotat. Hatt dyker upp allt oftare.

Hur stor blir en raw-fil med 61 megapixel?
Bra bilder, Magnus. Jag ska se om jag kan knåpa ihop ett inlägg jag också.
Svar från froderberg 2019-09-23 10:16
Det tycker jag absolut att du ska. Se dig som utmanad!
Tjejen med hörlurarna har något som gör den till min favvo.
Svar från froderberg 2019-09-23 10:18
Tack. Intressant att alla verkar ha olika favoriter.
Sony verkar köra över konkurenterna Canon och Nikon
Svar från froderberg 2019-09-23 10:17
Just nu leder absolut Sony utvecklingen av spegelfria kameror. Men vi får väl se vad Canon kan åstadkomma med sina stora ekonomiska muskler.
Jag gillar den andra bilden bäst, med paret som tittar snett uppåt, mycket pga de starka grafiska formerna i den. Jobbar du med autofokus eller manuellt?
Svar från froderberg 2019-09-23 10:49
Tack, det är också min favorit. Jag kör bara med autofokus.
Hej Magnus,
En gammal gubbe undrar hur tung din kamera var under en dag. Hur tunga var RAW filerna för datorn.
Förlåt, men det är bara bilden med gubben med hatt som fastnar hos mig och där jag känner igen Mr Fröderbergs stil.
Ha det väl
Bob
Svar från froderberg 2019-09-23 15:55
Råfilerna ligger på runt 62 MB.
Knepigt att välja bild.
Den första är fint tagen, men ser nästan arrangerad ut.
Tjejen med öl som nästan grinar har ett bra koncentrerat ljus.
Båda hattbilderna, den första med ögonkontakt och den andra som jag föredrog vid en snabb titt har 3 hattar, mängd gillar jag.
Du pratat om trender, då tänker jag direkt på dom två tjejerna med flygande mattor.
Men måste jag välja, så tar jag första bilden, mannen solar under en modell.
Spännande glugg, som jag inte testat ännu.
(Testade dock Sonys 135/1,8 nyligen. Något jag verkligen gillade:
https://www.fotosidan.se/blogs/sportskjutaren/tennis-1-portratt-med-sony-a9.htm ).

Fina bilder i vanlig ordning.
2019-09-23 19:53   Dag Skride
ALLA. Riktigt bra foto. Tack.
2019-09-23 21:07   Malin Huusmann
Säga vad man vill om ölen i flaskhållaren, roligast och mest tyskt är ju att han cyklar runt med typ ett gökur på pakethållaren!
Många bra bilder så klart, tagna av erfaren fotograf, jag uppfattar det inte dock som att Magnus är ute efter att ta tävlings bilder, utan att han gör sitt vanliga jobb att prova en ny kamera, han kanske upptäcker att Joysticken är förbättrad, att greppet är större och vinklat lite annorlunda OSV, nästa vecka har Magnus en annan kamera att prova och redovisa för oss läsare.

Sedan tror jag att bilden med paret som tittar uppåt, kan vara en bra tävlings bild, eller passa fint vid en utställning där man stannar en stund extra och tittar. Svarta kläder som någon skrev redan är nog för att se lite smärtare ut, men kan också vara snyggt, mins Harry Belafonte i sin glans dagar med svarta byxor och skjorta.
Det är ju lite kul med en kamerakombination som inbjuder till kraftig beskärning för att få närvaro. Det funkar lite grann som en trål. Att hitta något möjligt i bilderna ökar högst väsentligt. Lite grann tvärt emot gatufotokonsensus om att befinna sig inne i det utsnitt som gäller på ett par meters avstånd.
Bild tre gillas mest. Den har möjlig berättelse om några år, när byggplatsen bakom planket är historia.
Svar från froderberg 2019-09-24 15:09
Jag ser det inte som en trål, man måste ändå se. Men friheten att välja objektiv bli större, jag kan välja fast brännvidd istället för zoom. Det handlar sällan om att beskära jättemycket. Men att kanske skära från 35 mm till motsvarande 50 mm.
Riktigt snygga bilder. Är bilderna redigerade? Om inte, vilken färgprofil har använts? Liknar nästan Fujis Classic chrome lite.
Svar från froderberg 2019-09-24 15:10
Ja, bilderna är redigerade i Adobe Camera Raw. ingen speciell färgprofil, bara standard.
2019-09-25 22:36   Joa Silver
Var det något problem med att få skarpa bilder på frihand, med tanke på upplösningen?
Var det något problem med att få skarpa bilder på frihand, med tanke på Den höga upplösningen?
Svar från froderberg 2019-10-04 21:19
Nej, kameran har ju rätt effektiv bildstabilisering, men framförallt jobbar jag ändå alltid med rätt korta exponeringstider vid gatufoto.