Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufotograferna samlas

Micke Borg undrade idag: "Gatufotografi? Har ni inget bättre för er?"
– Nä, blir mitt svar.

Jag kan också svara: "Skomakare! Bliv vid din läst!"

Eller som Joakim K E Johansson bloggade idag: "Stay on the fucking bus."

Jag har helt enkelt fastnat för gatufoto och håller mig till det. Igår samlades ett gäng stockholmsfotografer med passion för gatufoto hemma hos Ola Billmont för bildkritik och samkväm.

Att få rak och ärlig kritik är sällsynt. I den här gruppen har vi utvecklat både vänskap och en förmåga att vara ärliga mot varandra som är mycket värdefull.


Ny i gänget är Joakim K E Johansson. Här tillsammans med den brasiliansk fotografen Marcelo Argolo som är på genomresa.

Idag var det underbart sensommarväder och det blev en långpromenad genom Stockholm tillsammans med Joakim. Av någon anledning håller han på att fotografera sin hand titt som tätt ... ;)

Ingen av oss var helt koncentrerade på att fotografera, det blev mer snack och mindre foto. Men några knäpp blev det såklart.


Obligatorisk fika på Ritorno på Odengatan.

Vi avslutade rundan med ett besök på Fotografiska där Anders Petersen ställer ut. Att kolla in hans kontaktkartor är fascinerande.

När jag gick på workshop för Anders Petersen 1993 framhöll han hur viktigt det är att studera kontaktkartor. Han menade att de avslöjar hur man jobbar som fotograf, hur man närmar sig motiven.

Inlagt 2014-09-06 22:18 | Läst 3709 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder och gemenskap. Säkert hade ni trevligt.
I bland kan man uppfattas som en knäppskalle när man kollar genom sökaren ner i gatan för att kolla iso tider och bländare, eller kollar mot sin hand för att kolla gråskalan som en del noggranna fotografer gör. Joakim verkar vara noggrann.

/ Bengt
Svar från froderberg 2014-09-07 13:58
Noga ska man vara. :) Men visst kan man se lite knas ut :)
Det där verkar trevligt.

Jag tror på personlig feedback, speciellt från någon man ser som en förebild. De snabba orden man får via sociala medier har inte alls samma kraft.

mvh Tommy
Svar från froderberg 2014-09-07 13:57
Ärlig och initierad feedback är sällsynt och värdeful. I sociala medier är det svårt att värdera de likes man får. Som regel "vinner" det snyggaste bilden, inte den bästa.
Härliga bilder! Det är mysigt när man är ett gäng som man kan utvecklas av. Det är guld värt!
Jag brukar också använda handen men det blir ofta fel-exponerat, men har kommit på att översidan av min hand fungerar bättre! =)
Ha en skön Söndag!
Svar från froderberg 2014-09-07 13:56
Visst är det guld. Fördelen med handflatan är att den alltid håller samma ton, sen kalibrerar man mätaren/iso-inställningen efter det. Men idag behövs denna kunskap knappt.
Du har precis avslöjat mitt nya hemliga projekt Magnus, att fotografera min hand i olika miljöer ;-)
Svar från froderberg 2014-09-07 13:53
En journalist ska ju vara först med nyheterna och komma med nya avslöjanden ;)
Fin bild, den nedersta, Magnus!

Det var längesen jag fotade min hand ;) Tror jag slutade nån gång i slutet på 90-talet (då jag skaffade en leica med exponeringsmätare) att mäta ljuset efter skuggorna, och istället exponera bilden efter högdagrarna.
Svar från froderberg 2014-09-07 13:53
Tack.

Jag började fotografera med en Canon FTb med utsnittsmätning - mätarens område passade handflatan perfekt. Lärde mig av Lars Kjellberg att exponera efter hudton i skugga och sedan framkalla. :)