Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Gatufotograf på dekis?

Utvecklingskurvan går inte alltid uppåt. På senare tid har jag fotograferat allt mindre och det var längesedan jag tog en bild som jag var riktigt nöjd med. Jag har till och med börjat fundera om det här med gatufoto verkligen är min grej.

Det är inte så att luften gått ur mig, även om det kan låta så. Den största anledningen till att mitt gatufotograferande sviktar är för att mitt frilansade blomstrar. Jag har aldrig haft så gott om fotouppdrag som i år, och då var ändå 2017 mitt bästa år sedan jag drog igång min firma 1995.

Men jag känner samtidigt att jag inte är lika taggad på gatufoto som tidigare. Det kan vara en tillfällig svacka, men också en naturlig utveckling efter flera års intensivt kärleksförhållande till gatufotografin. Jag börjar lockas av att komma tillbaka mer till porträtt och dokumentärfoto, något som jag höll på med väldigt intensivt på 00-talet.

Jag har inte känt mig särskilt taggad när jag fått en liten lucka i kalendern och försökt ge mig ut på stan för att fota under våren, men i lördags kändes allt rätt igen, inklusive vädret. Joakim K E Johansson gjorde mig sällskap och vi tog oss söderut från Sergels torg.

Jag gillar Stockholm och kan verkligen njuta av att gå runt i staden. Och med kamera i handen kan den upplevelsen bli ännu mer intensiv. Men ibland blir gatufotograferandet för mycket jakt och för lite njutning. Den här dagen var njutningen nära hundraprocentig. Även om jag inte tagit en enda exponering hade jag varit nöjd. När jag går med kamera är jag mer uppmärksam på alla personer och detaljer, bara det är kul i sig.

Ett enbensstativ kan vara ett bra stöd i livet.

År 2027 ska Slussen-bygget vara helt klart, det fick jag lära mig av de rosa informatörerna.

Joakim går runt på stan med lätta steg och lätt beväpning, blott en Fujifilm X100F bär han runt på. Men don efter person, själv släpar jag runt på en stor och tung Canon Eos 5D Mark IV med ett EF 24-70/4L IS.

Det är skillnad på konst och konst.

Det börjar kanske bli dags för undertecknad att skaffa sig en hatt? 

Rundan på stan gav mersmak. Jag ska ge mig ut mer i stan under sommaren då det ändå är glesare med frilansuppdrag och jag har semester från Fotosidan. Det finns inga ursäkter - på det igen. Och det brukar ju faktiskt vara kul när man väl kommit ut med kameran.

Inlagt 2018-06-22 00:43 | Läst 5371 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kommentera gärna! Ja kommentarer vill du ha, men själv kommenterar du aldrig, liksom många andra här på FS, det är lite intressant!?, LO
Svar från froderberg 2018-06-22 01:03
Vem vill inte ha kommentarer? Men jag har faktiskt inte uttryckt någon särskild önskan om kommentarer.

Jag kommenterade senast en blogg för 10 minuter sedan. Totalt har jag givit över 4600 kommentarer. Jag ser också att du har fått kommentarer på de flesta av dina blogginlägg, så jag förstår uppriktigt inte alls din magsura kommentar.
Hej,
Om det här var en dags fotograferande, så har du inte legat av dig. Mycket bra bilder.
Kör hårt!
Bob
Svar från froderberg 2018-06-22 13:57
Ja, bilderna är från en och samma fotorunda. Jag är inte alls missnöjd med dem, det är mer allmänt som mitt gatufotograferande har gått lite i stå.
Hattbilden var lyckad (och där syns också din keps)!
Svar från froderberg 2018-06-22 13:59
Tack. Jag gillar också den bilden. hade dock varit bättre om jag inte kom med.
Röda korset!

Och ta det lugnt med just den här grenen av fotografi, man måste inte gilla allting alltid. Det kan emellanåt t o m vara bra att ta timeout från en grej och komma tillbaka med utvilad blick.
Svar från froderberg 2018-06-22 14:00
Du har helt rätt i att man måste ta pauser ibland. Det kan nog ha varit allt annat omkring som påverkat mitt gatufotograferande.
Sköna bilder, gillar de två nedersta bäst!
Svar från froderberg 2018-06-22 14:00
Tackar för det. Är också nöjd med de två sista. Hade hoppats mer på reflexvästarna, men fick inte riktigt till det.
Det var en fin serie gatufoto som jag gillar skarpt. Sista bilden blev nog min favo den här gången.
/Sven
Svar från froderberg 2018-06-23 00:58
Kul att du kollade och kommenterade. Jag tror nog också att den sista är min favorit.