Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Hellre två jack i kameran än ett i pannan

Min Canon EOS-1D X har fått två rejäla jack i prismat. 70-200-zoomen har också fått ett. Men hellre det än att få en sten i pannan. Då hade den lindrigaste utkomsten varit att behöva åka och sy ett sår i pannan.

Jag vet inte om det var någon av de här förarna som lyckades sprätta iväg en sten som slog ner i kameran. I fortsättningen ska jag vara mer försiktig med att fotografera rakt i linje bakom enduro-hojjarna.

Detta hände sig förra helgen då jag åkte ut till Kungsängens övningsområde för att fotografera en endurotävling med två fotokompisar, Jan Rönnlund (ovan) och Hoke.


Så här såg det ut framifrån.

Min 1D Mark IV råkade ut för en rejäl lerkoka när den hängde på axeln.

Jag har plåtat ett flertal endurotävlingarna och var inte helt taggad på att få maximalt med bilder med mig hem. Det var mer för att komma ut i luften och vara lite social som jag åkte. Dessutom tänkte jag testa lite olika bildlösningar.

Eftersom skymningen kommer tidigt så här års tog jag med mig två extra ljusstarka objektiv, 85/1,2L II och 200/2L IS. Det var egentligen onödigt, det behövs bara en vidvinkelzoom och en telezoom för att täcka det mesta inom Enduro. Men det är kul att leka lite med prylarna.

Jag brukar kalla min 200:a för mitt mest onödiga objektiv – jag har ju en 70-200/2,8. Med en ljuskänslig kamera som 1D X är behovet för extra hög ljusstyrka väldigt litet. Men jag hade redan en 200/1,8L och behövde inte lägga mer än fem tusen emellan för att uppgradera. Och har man ett objektiv vill man ju använda det.

Nåväl. Jag tog och experimenterade en del med längre slutartider tillsammans med 200:ans effektiva bildstabilisering. Vid 1/40s blev det fortfarande skarpt på ett flertal exponeringar.

Att fotografera från en hög vinkel brukar ge lite tråkiga bilder utan kontakt med utövarna, men med panorering ökar koncentrationen på utövaren.

Vilken tid som passar bäst får man prova sig fram till. Det beror på avstånd och motivets fart. Här körde jag 1/125 sekund:

Det går att fotografera på en sekunds exponeringstid också. Det blev dock en mängd dammplockande i Camera Raw eftersom jag använde bländare 22. Jag insåg att jag var tvungen att lämna in kameran för rengöring.

1/8 sekund och blixten på lägsta effekt:

Och så några bilder till:

Militärerna höll koll:

Tävlingen fortsatte sedan långt in på kvällen, men jag kunde tyvärr inte stanna.

Jag brukar lägga upp en rejäl drös exponeringar på nätet och skicka till arrangörerna som tack. Det brukar uppskattas vid mindre uppmärksammade sporter. Tidigare har jag lagt upp bilderna på Apples numer nedlagda molntjänst. Istället jag provat svenska Jalbum. Det skulle givetvis gå att använda Flickr eller Fotosidan också, men Fotosidan och Flickr använder jag för att mer begränsat urval bilder.  Här kan du se lite fler av mina bilder som jag lagt upp på Jalbum.

Inlagt 2012-11-26 21:07 | Läst 9438 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kul läsning och fina bilder!
Blev det avspolning under kran för mk4:an?
Svar från froderberg 2012-11-26 21:43
Ja nästan. Det blev en om gång med fuktig mikrofibertrasa och tandborste för båda kamerorna.
Fina och fartiga bilder.Enduro är en härlig sport.

MVH
Janne
JA det var verkligen fina bilder. Undrar också hur du rengjorde den?
Svar från froderberg 2012-11-26 21:44
Fuktig mikrofibertrasa och tandborste. Kollade sedan med Canon RCC:s tekniker på Fotomässan, de rekommenderade samma metod och underströk att man ska ta det försiktigt med vattnet.
Äh, vad gör man inte för konsten, eller hur? :) /Tommy.
Härligt "skitiga" bilder med mycket fart och liv i. Gillar de låga bildvinklarna och visst bidrar bildstabilisering till skarpare bilder – även på rörliga objekt.

/Torbjörn
Intressant läsning & riktigt fina bilder, enduro är jäkligt kul att plåta, drömmer om att få stå i "hästskon" på GGN nästa år & plåta polarnas framfart i geggan men dom tycker att jag ska ställa upp & köra istället, vi får se hur det blir med den saken... =)

Mvh / Ubbe
Svar från froderberg 2012-11-26 22:59
Jag har aldrig varit på GGN. Det krockar alltid med ett stående frilansuppdrag som jag har.
Du missade den viktigaste bilden i blogginlägget ... hur såg objektivet och kameran ut efter stenskotten?

Funderar annars själv på att gå ut med lokala motocrossklubben och plåta lite. Får se när tiden passar. Gillar dina panoreringar som verkligen förstärker farten.
Svar från froderberg 2012-11-26 23:11
Får ta det i nästa blogginlägg. Ska ha ett makroobjektiv liggande någonstans ... :)
Hej!
Utmärkt aktion, "pannlampan" är smack on!
Med vänlig hälsning,
Bob
Hej Magnus.
Ritkigt fina bilder som vanligt.
Det här gör vi om snart hoppas jag.. du vet vart? den 15:e
Ja grejjerna genomgick en del rengöring...av mig själv denna gång.
Lite skavanker i form av trasiga gummiringar på Zoomen.
Synd på ditt kamerahus.. men som sagt det påverkar inte funktionen och allt skall ju användas.

Min otur nästa gång...

Tänker experimentera mer med både slutartider och mer bilder på pannlampor/mörker som nog kan ge en del häftiga effekter.

Tack för sällskapet och med hopp om en fortsättning snart.
/Janne
Fy va coolt! vill oxå prova plåta enduro!! Snyggt jobbar Magnus...