Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Hemliga samtal om nya prylar

Inom fotobranschen finns ett sorts samarbete sin kallas NDA-avtal. Det innebär att en fototidning skriver på ett tysthetsavtal mot att man får information före en produkt släpps.

Du har säkert märkt att vissa fotonyheter dyker upp i samma minut på sajter över hela världen. Det är när det så kallade embargot går ut.

Fördelen med avtalet är att vi journalister får god tid på oss att gå igenom alla nya funktioner och slipper stressa fram en text full med fel för att hinna före konkurrenten.

Det är inte bara inom fotobranschen detta är vanligt. När en ny Volvo eller Saab presenteras brukar några tidingar och TV-team ha fått vara med under de sista faserna av utvecklingen för att kunna publicera omfattande reportage i nära anslutning till släppet.

Det är inte ovanligt att vi får känna och klämma på nya kameror i förväg. Ibland får vi även publicera bilderna, men det är oftast känsligt eftersom mjukvaran finjusteras fram till leveranserna startas. Det vore ju kul att någongång kunna rapportera från utvecklingsarbetet. Det närmaste jag hittills kommit är när jag intervjuat fotografer som testar protoyper.

Bill Frakes på Sports Illustrated berättade i samband med lanseringen av Nikon D3s hur det går till när prototyperna testes.
– Vi som jobbar på Sports Illustrated och de bästa sportfotograferna på de största bildbyrårna får ofta testa nya proffskameror. Det händer att jag sitter på ett evenemang med en tejpad Nikon bredvid en annan fotograf med en tejpad Canon. Ingen av oss frågar den andra vad det är för kamera. Sen intervjuas vi ingående av tillverkarnas chefsingenjörer.

I går kväll hade jag ett förbokat telefonsamtal med en marknadschef på ett stort fotoföretag. Den här chefen är ansvarig för vår halva i världen, men sitter i Kalifornien i USA. Vad vi pratade om kan jag naturligtvis inte berätta, men håll utkik på måndag morgon. Och för att du inte ska besviken så ska jag säga att det inte handlar om någon ny kamera.

Inlagt 2011-01-16 00:24 | Läst 5838 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ok, jag skall sätta tejp på min Leica alltså...? ;)
Men misstänker, efter viss erfarenhet, att vissa läckor ändå kan förkomma, vi e ju bara människor! ;)
För det finns ju olika "Rumor" på nätet liksom, och någonstans ifrån måste väl ryktet komma ifrån!? ;)

Å så får man väl räkna med en viss positiv inställning till produkten...?
Annars får man kanske inte vara med nästa gång de e en ny SAAB Pg!? ;)
/B
Ps. Inte om nå'n ny kamera?? Vad kan det vara då? En ny film kanske! :)
Även om jag inte fotar med hemliga kameramodeller (även om en del tycks tro det) så brukar jag tejpa mina kameror, rör man sig i områden där kamerornas värde motsvarar en årslön kan det vara bra att inte skylta allt för mycket med Nikon eller Canon loggor! Appropå nyheten så hoppas jag att det är en robust och ljusstark 35:a med AF och USM som inte kostar skjortan som är på gång :)
//Chasid
En ny videokamera från Panasonic är väl också en kamera :)
//Chasid