Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Hommage till Ralph NykvistJag har formats som fotograf av fotoböckerna och fototidningarna i min pappas lilla bibliotek. Jag satt ofta nätterna igenom och läste och tittade på bilder. En bok som särskilt fastnade i mitt inre är Ralph Nykvists bok "I Sverige" med vardagsögonblick.

Jag minns en bild i boken som var tagen i min hemstad, på Domus vid Mårtenstorget i Lund. På bilden står en trött pappa och packar ner den nyligen inhandlade maten.

Jag kom och tänka på den bilden när jag såg det här motivet på ICA i Barkarby. Snabbt ryckte jag upp kameran på magen till ögat, en Fujifilm X-Pro3. Bländaren var onödigt liten så ISO-värdet skenade upp till 6400. 

Inlagt 2019-11-19 22:14 | Läst 2230 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tycker den lilla bländaren visar ögonblicket bra! Med en praktisk barnvagn!
/B
Ps. Å Ralph Nykvist e bra!
Den boken har jag också i min bokhylla. Många fina bilder från ett förgånget Sverige. De flesta håller fortfarande. Jag såg Ralph Nykvists fina utställning i Höganäs förra året där han samlade ihop sina bilder genom åren, och jag har för mig att ett par bilder från boken fanns med på utställningen.
Jag tycker inte att bruset stör i din bild. Och skärpedjupet ser inte ut att vara särskilt stort, så bländaren kan inte varit jätteliten. Tycker att du fångat situationen på ett bra sätt. Det är precis sån här fotografi jag gillar; små ögonblick ur vardagen. Bilder som dessutom växer med tiden.
Edit: Jaha, jag ser nu att det är Redaktörns blogginlägg. Det visste jag inte då jag skrev kommentaren, då hade jag inte behövt vara så pedagogisk ;)
Hej,
Så skall det se ut. Snabbt upp med kameran även i en affär.
Bra gjort.
Ha det väl
Bob