Redaktör'n

Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Jag vill ha mer regn!

Jag blev riktigt glad när jag vaknade igår morse och hörde klappret av regn mot fönsterplåten. Äntligen regn! Men jag vill ha mer för att gatubilderna ska bli bra.

När jag fotograferade TV-meteorologen Pär Holmgren till en sommarbilaga för tidningen som jag jobbade på berättade han att en meteorolog aktar sig noga för att värdera vädret. Den sol du lapar i dig i solstolen kan vara en förbannelse för bonden och vice versa.

Jag har tidigare skrivit om att jag är med i en gatufoto-utmaning på Flickr. Veckans uppgift har formulerats av mästaren inom gatufoto Martin Parr: "Wait for rain, it makes shopping on the street more interesting".

Och visst vet han vad han pratar om (vad annars). Under min gatufotovecka i Aten nyligen vräkte regnet ner en dag. Det vara bara att tacka och ta emot. Regn bjuder på många lustiga situationer.


Och så blev bilden på TV-meteorologen.

Postat 2011-01-17 19:09 | Läst 4365 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Nu får det vara nog med gatufoto

Det har blivit alldeles för mycket gatufoto den senaste tiden. Det finns ju faktiskt andra genrer inom fotografin som också är givande.

En av mina stora förebilder Anders Petersen brukar tala om att vässa pyramiden för att få bra bilder. Med det menar han att man måste hänge sig åt sitt fotograferande och sätta annat i livet år sidan för att bilderna ska bli riktigt bra.

Jag har de senaste månaderna haft ett stort  fokus på gatufoto som kulminerade i att jag åkte ensam till Aten en vecka för att bara ta gatubilder. Det blev många bilder tagna och några som jag kommer att värdesätta för att framtid.


Liten bildlek från Aten.

Anders Petersen menar inte att man alltid ska leva så här utan perioderna mellan är också lika viktiga. Då samlar man kraft och hittar nya influenser. Om man aldrig pausar kan man inte nå full kapacitet.
Därför ägnas inte denna helg åt gatufoto utan åt en annan passion - sportfoto. Idag besökte jag Östermalms IP i Stockholm där det hålls sprint-sm i skridsko under helgen. I morgon börjar det klockan 10, men jag åker istället till Huddinge Motorstadion och fotograferar isracing. Jag tror att det kan bli riktigt häftigt.

Att komma hem och sätta sig vid dator och gå igenom pinfärska bilder är också en njutning som förhöjs med bra musik. Just nu snurrar en skiva med The Boss. Riktigt så mysigt som mina mörkrumshelger hemma hos pappa på 90-talet är det inte riktigt, men tillfredsställelsen är lika hög när man fått fram några fina färdiga bilder.


 
Att fota skidsko känns lite som balett. I vissa
lägen är de helt utsträckta i sina positioner
och då är det som snyggast.

Egentligen borde jag sitta och göra bilder från ett större fotouppdrag. Jag hann bara med hälften innan jag blev sjuk. Tyvärr fungerar jag så att jag har svårt att tända till på att göra uppdragsbilder när det gått en tid. Därför bokar jag alltid in "mörkrumstid" direkt efter fotograferingen för att rida på mitt "flow".

Medicinen om jag hamnar efter är en hård deadline. Med kniven mot strupen blir saker och ting gjorde. På måndag ska bilderna vara klara och nu börjar jag känna den positiva pressen.


Uppdrag åt Reumatikerförbundet

Ps. På dagens tävling träffade jag FS-medlemmen Leif Baggström som dragit sig för att mejla mig. Han vill att jag ska titta på hans bilder inför att han ska slutföra ett projekt. Om han bjuder på lunchen så kollar jag så gärna ;)

Postat 2011-01-15 21:56 | Läst 7845 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Planering pågår på Fotosidan

Idag  kom Jessica Silversaga in på Fotosidans redaktion för att planera och diskutera vad vi ska skriva om på Fotosidan under våren. Det blir också en del nya funktioner.

Många möten och diskussioner blir det när man är ny på ett jobb. Jag har en mängd frågor och en hel del idéer och hamnar hela tiden i nya diskussioner med David Elmfeldt. Även om jag varit aktiv på sajten i snart 10 år finns det mycket bakom kullisserna att sätta sig in i mellan lämning och hämtning
 på dagis.

Idag blev både David och jag försenade på morgonen på grund av "struliga" dagislämingar, så som det kan vara med morgontrötta barn. Därför han jag ingen extra runda runt i Gamla stan för att gatufota på morgonen som jag hade tänkt. Jag är nämligen med i en utmaning på Flickr.com där man får ett nytt tema varje fredag. Så nu har jag bara ett dygn på mig att hitta en tillräckligt bra bild den här veckan.

David harklade sig givetvis när jag nämde fotocommunityn Flickr, det är ju på sätt och vis en konkurrent."Varför tävlar du inte på Fotosidan", frågade han och berättade att en ny tävlingsfunktion snart är klar för intressegrupperna. Alla gruppansvarige kommer fritt kunna starta tävlingar, ungefär som "Månadens sportbild" som Tage Olsin idag får mecka ihop i forumet.

Det kommer också att bli fritt att starta egna intressegrupper, precis som på Flickr.

Jag tänkte ge mig ut och ta gatubilder på lunchen istället. Då är det alltid mycket folk i rörelse, men då körde vi i stället lunchmöte med alla grundarna av Fotosidan (David Elmfeldt, Christer Lindh och Erik Leonsson) för att snacka ihop oss om några förändringar av sajten under våren som kommer att kräva utvecklingsresurser. Min tjänst som chefredaktör är en satsning av den redaktionella delen av Fotosidan och då behövs det en del teknikstöd. Som hur tester gör sig på bästa sätt på sajten, eller hur intressanta aktiviteter i kalendariet lätt kan lyftas upp till en artikel på första sidan. Vi snackade om fler saker än så, men lite får vi hålla hemligt och det är också dumt att riskera att lova för mycket.

Efter mötet var det 20 minuter tills nästa. Tillräckligt för att skriva en kort nyhet om Polaroids nya direktbildskamera. Jessica Silversaga frilansar för Fotosidan som reporter och tittade in för ett kort möte där vi snackade om arbetsfördelning och vad vi ska skriva om. Jessica och jag rör oss på olika ställen på nätet och hittar olika nyheter, därför är jag övertygad om att vi kommer att komplettera varandra bra. Jag kommer att ta tekniknyheterna, men vi ska också försöka skriva fler längre artiklar än idag. Mötesanteckningarna blev överraskande många - det lovar gott.

Dagis stängde tidigare idag så det blev att stressa hem med bara några få gatubilder på minneskortet. Imorgon måste jag bara få till en bra gatubild.

Väderläget utanför Fotosidans redaktion idag. Det är så mycket is på trottoarer och i gränderna att folk helst går mitt i gatan och ser sig noga för. Vädret kan bädda för en del kul situationsbilder, men riskerar att stjälpa fotografen.

Postat 2011-01-13 00:48 | Läst 8798 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 9 10