Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Nu får det vara nog med gatufoto

Det har blivit alldeles för mycket gatufoto den senaste tiden. Det finns ju faktiskt andra genrer inom fotografin som också är givande.

En av mina stora förebilder Anders Petersen brukar tala om att vässa pyramiden för att få bra bilder. Med det menar han att man måste hänge sig åt sitt fotograferande och sätta annat i livet år sidan för att bilderna ska bli riktigt bra.

Jag har de senaste månaderna haft ett stort  fokus på gatufoto som kulminerade i att jag åkte ensam till Aten en vecka för att bara ta gatubilder. Det blev många bilder tagna och några som jag kommer att värdesätta för att framtid.


Liten bildlek från Aten.

Anders Petersen menar inte att man alltid ska leva så här utan perioderna mellan är också lika viktiga. Då samlar man kraft och hittar nya influenser. Om man aldrig pausar kan man inte nå full kapacitet.
Därför ägnas inte denna helg åt gatufoto utan åt en annan passion - sportfoto. Idag besökte jag Östermalms IP i Stockholm där det hålls sprint-sm i skridsko under helgen. I morgon börjar det klockan 10, men jag åker istället till Huddinge Motorstadion och fotograferar isracing. Jag tror att det kan bli riktigt häftigt.

Att komma hem och sätta sig vid dator och gå igenom pinfärska bilder är också en njutning som förhöjs med bra musik. Just nu snurrar en skiva med The Boss. Riktigt så mysigt som mina mörkrumshelger hemma hos pappa på 90-talet är det inte riktigt, men tillfredsställelsen är lika hög när man fått fram några fina färdiga bilder.


 
Att fota skidsko känns lite som balett. I vissa
lägen är de helt utsträckta i sina positioner
och då är det som snyggast.

Egentligen borde jag sitta och göra bilder från ett större fotouppdrag. Jag hann bara med hälften innan jag blev sjuk. Tyvärr fungerar jag så att jag har svårt att tända till på att göra uppdragsbilder när det gått en tid. Därför bokar jag alltid in "mörkrumstid" direkt efter fotograferingen för att rida på mitt "flow".

Medicinen om jag hamnar efter är en hård deadline. Med kniven mot strupen blir saker och ting gjorde. På måndag ska bilderna vara klara och nu börjar jag känna den positiva pressen.


Uppdrag åt Reumatikerförbundet

Ps. På dagens tävling träffade jag FS-medlemmen Leif Baggström som dragit sig för att mejla mig. Han vill att jag ska titta på hans bilder inför att han ska slutföra ett projekt. Om han bjuder på lunchen så kollar jag så gärna ;)

Inlagt 2011-01-15 21:56 | Läst 7833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bra fotograf & chefredaktör!
Hälsningar Ronny Persson Helsingborg