Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Fullt upp med Nikon D800, Canon 5D Mark III och Fujifilm X-Pro1

Ta det inte som att jag klagar på mitt jobb som kameratestare när jag säger att testerna ibland styr mitt liv. Testtiden för dyra och/eller populära kameror är  tyvärr ofta kort. Det går att testa en kamera på en vecka, men det kräver att mycket annat läggs åt sidan.

De senaste veckorna har jag testat Nikon D800, Nikon D4 och Canon Eos 5D Mark III. Imorgon ska jag lämna tillbaka Fujifilm X-Pro1. Nikonkamerorna testade jag tillsammans med Martin Agfors som är teknikredaktör på tidningen Proffsfoto. Vi gick bland annat och fotograferade en handbollsmatch.

Under påsken brukar jag möta våren i Skåne eller ta den sista skidturen i fjällen. Som tur var hade jag hunnit med två skåneresor i mars och kunde ägna påsken åt Canon Eos 5D Mark III och Fujifilm X-Pro1. Det blev flera långa rundor på stan med gatufoto och lite allsvensk fotboll.


X-Pro1:an kände sig lite liten på Stadion


X-Pro1:an fungerade bäst som flanörkamera före och efter matchen.


Det stora dynamiska omfånget hos X-Pro1 underlättar när ljuset är hårt på gatan.Fujifilm X-Pro1 väcker en del uppmärksamhet bland fotointresserade.


I jobbet ingår också att ta produktbilder på testkamerorna.

Jag gick naturligtvis inte på matchen mellan Djurgården och Sundsvall för att fotografera med Fujifilm X-Pro1 utan för att testa autofokusen hos 5D Mark III. Den har fått samma nya och avancerade autofokus som 1D X, eller nästan i alla fall.

Autofokusmodulen är den identisk men kameran kan inte leverera lika mycket ström till objektivets fokusmotor. 5D Mark III har också en enklare ljusmätare som inte kan hjälpa till lika mycket med att automatiskt byta fokuspunkt.

EOS-1D X klarar att ta bildserier på 12 bilder per sekund och mest lämpad för sport av de två. Men 5D Mark III kommer att bli väldigt vanlig bland hobby- och pressfotografer som då och då fotograferar sport.

För en pressfotograf är det frågan om det är värt att släpa på några extra hekton på vardera kamerahus var dag för att få den extra hastigheten? Med 6 bilder per sekund hos Mark III kommer säkert många välja bort de tunga 1D-husen.

Under matchen överraskades jag av hur snabb och exakt autofokusen hos 5D Mark III. Jag upplevde att den snabbade upp autofokusen i mitt 500/4 jämfört med 1D Mark IV. Jag har aldrig fått med mig hem så många "keepers" från en fotbollsmatch tidigare trots att 5D Mark III  har långsammare serietagning än min 1D Mark IV.

Här är en liten bildserie tagen med Mark III:an. Jag har fått dra ner hastigheten för att man ska hinna se vad som händer. I verkligheten går det lite drygt dubbelt så fort. (klicka ur "HD" om det går segt att ladda filmen).

På måndag ska jag tillbaka till Stockholm Stadion för att  fotografera. Då ska jag inte testa någon kamera (såvida inte EOS-1D X kommit) utan ta bilder åt Malmö FF. Di blåe möter Djurgården.

Inlagt 2012-04-11 22:37 | Läst 7822 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Körde du X-Pro1 bara i jpg, eller är filerna råkonverterade i det eländiga Silkypix? Såg du några tecken på moiré från den?

Snygga fotbollsbilder för övrigt :)
Svar från froderberg   2012-04-11 23:39
Jag har försökt provocera fram moaré. X-Pro1 verkar klara det bra. Körde konvertering i kameran. Ska testa Silkypix och ACR när det blir klart.
Anders F. Eriksson   2012-04-11 23:54
Jag lyckades inte heller provocera fram det, men har bara kört kamerans interna konvertering. Silkypix finns ju redan nu (men suger rätt ordentligt) - det ska bli spännande att se hur Adobe lyckas hantera färgfiltret. En del är ju inte helt nöjda med hur det blir från X10, och jag misstänker att den här sensorn gör det svårare ...
Antipodian   2012-04-12 02:02
Ett alternativt flöde kan vara att låta Silkypix spara som DNG för att sedan gå vidare i ACR/LR - detta kan göras som batchkommando - om importkatalogen inte är "för stor" så kanske Silky inte kraschar (om man har tur).
Varför kan inte tillverkarna stödja DNG, åtminstone som alternativformat?
Pentax och några andra är "samarbetsvilliga" men "drakarna" vill naturligtvis låsa fast konsumenterna.
/Johan
Sköna bilder, lite kul att se att du har en bild som är "löjligt" lik en av Joel Marklunds.
http://aldrigstilla.blogspot.se/2012/04/pasken-hittills.html

Angående det här med "framrate".
Inspirerad av en forumtråd på Sportsshooter:
http://www.sportsshooter.com/message_display.html?tid=39879
Så utmanade jag mig själv med att sätta kameran i "enbildsläge" häromdagen.
Jag blev positivt överraskad, och tyckte nästan att det gick bättre än vad det brukar i seriebildsläge.

Helt klart är att timing är klart viktigare än framrate.
Något som är allt för lätt att glömma.
http://blogg.photo-it.net/?p=3554
(För övrigt så finns din trevliga blogg med i min blogroll, på min egen blogg).
Om du vill ta en paus från allt testande så kan jag vikariera lite. :)
Mr B   2012-04-16 22:30
Vi är fler som gärna hjälper till...
Utmärkta actionbilder. Härligt att se sport på detta sätt.
Mvh
Bob
Härligt! Nu blir jag sugen på 5D Mark III fast jag har just skaffat en 5D Mark II som jag har tänkt använda till landskap och porträtt. Har Canon 7D och 1D Mark II för sport och när jag behöver crop. Blev positivt överranskad av vimeo video, där ser man att 5D Mark III hänger med som sjutton men färre bildserie. Själv fotograferar jag väldigt sällan så många bilder på en gång. Oftast trycker jag på när det är något ögonblick händelser i bilden. Fotboll är riktigt kul att fotografera speciellt om det är allsvenskan matcher. Jag tänker testa 5D Mark II någon gång när jag fotograferar ÖSK fotboll. Ska bli intressant och se om jag får några bra och skarpa bilder.
Utmärkta fotbollsbilder!

Valde Mk3:an efter att en sportskjutare länkat 64 bilder från en kricketmatch på dpreview. Han påstod att han fick ett bättre resultat med Mk3:an jämfört med sin Mk4. Mk3 har en mer "consistent" AF som han uttryckte det.
Han fick bäst resultat med AF-konfig. case 1 och 5. Skall bli intressant att ta del av din recension.

/Stephan
Svar från froderberg   2012-04-12 21:37
Har du en länk?
Anders F. Eriksson   2012-04-12 21:55
Sugen på att plåta lite cricket, Magnus? :)
Vill se gatufoto med X-Pro1! :)
På natten! ;)
/B
karibu   2012-04-13 16:47
Kolla bloggen av Erik Wiberg!

http://www.fotosidan.se/blogs/wibbe/index.htm
Benganbus   2012-04-14 15:17
Tack för tips!
/B
Är nyfiken på hur lätt Nikon D800E få fram moiré i sina bilder. Så man kan överväga skillnaden mot den och vanliga D800
Jag fotograferade med en Nikon D800 och en Micro Nikkor 55/2,8 på bländare 5,6. Objektivet han den bra upplösning på denna bländare, på mindre bländare uppträder diffraktion vilket försämrar skärpan.
Ett test är att fotografera bilar längs en gata och se på vilket avstånd det fortfarande går att avläsa registreringsskyltarna.
Bilderna var på 36 Mp och verkligen imponerande.
Det gick att avläsa registreringsskyltarna så länge som siffrorna och bokstäverna kunde byggas upp av pixlarna.
Bilderna visade att ett bra objektiv har en bättre upplösning än sensorn på D800.
Ett jämförelse mellan en finkornig film och en Leica M9 ( 18Mp) finns på:
http://www.imx.nl/photo/Film/page169/page169.html
För att sensorn skall ha samma upplösning som ett bra objektiv så kanske det behövs att sensorn är på 100Mp?

Innehållskategorier

  • Intresse - Action / Äventyr
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Sport / Motorsport