Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

20-årigt projekt snart till ända

Den här veckan är jag nere/hemma i Skåne för att slutföra ett projekt. Jag har inte varit någon projektmänniska utan mer följt samma linjer under många år. Det finns många fördelar att arbeta i projektform. Då kan man tvingas lägga in en högra växel och ta sig ur komfortzonen för att bli klar, men framförallt kan man nå en belönande slutpunkt.

Att fotografera Kiviks marknad har blivit ett litet projekt i ett större projekt. 1993 fotograferade jag Kiviks marknad intensivt och sedan dess har jag återkommit några gånger. I år tyckte jag att det var läge att sätta punkt. Tanken är att sammanställa bilderna i bok och utställning. 

Nu återstår många timmars bildredigering. Och sedan ska agnarna sållas från vetet. Och sedan är projektet kanske klart.

Här är ett litet smakprov från veckans fotografering:

Så här såg det ut 1993 (se fler bilder genom att klicka på länken): 

Jag brukar alltid få frågor om strippor när jag nämner att jag fotograferat på Kiviks marknad. Och visst har jag fotograferat dem också. Jag följde dem några timmar bakom kulisserna. Det får ni se i boken. 

Inlagt 2013-07-19 15:33 | Läst 3590 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Usch, en sån bister vakt du har hittat. Han gillar nog inte jobbet på marknad :-)
Hehe... Prova sista bilden i svartvitt med hårda kontraster. Tror jag blir en vinnare:-)

Mvh
Per
Spännande. Det är ett stort jobb att gå igenom urvalet, men du har väl kommit en bra bit med det kan jag tänka mig.
Den mittersta bilden är både bra och stark. Jag får ont i magen av att tänka på kontrasterna mellan Sverige och andra länder. Här leker barnen med låtsasvapen och låsas skjuta varandra och andra i glada lekar. I vissa länder bär barn riktiga vapen och tvingas skjuta andra på riktigt. Det är synd att det ska finnas leksaksvapen och de flesta förstår nog inte eller tycker det är löjligt att man klagar på sådant. Skulle det tas lika lättsamt om det fanns Hitler-maskeradkläder? Och lättsamma argument som "det är ju bara på skoj"? Skulle inte tro det. Nu pladdrar jag på här, men den bilden fick mig att tänka. Men som sagt, en stark och bra bild och barnets blick är pricken över i:et.
Svar från froderberg 2013-07-26 19:42
Tack för din givande kommentar. Och kul att en bilden kan väcka tankar - det är ju gärna det jag vill med mina bilder.

Jag är uppväxt i en "flum-tid" utan leksaksvapen. Jag har inte haft så mycket som en vattenpistol. I vuxen ålder har jag lyssnat till barnpsykologer som säger att leksaksvapen inte leder till att barnen blir vapenfixerade eller mer våldsbenägna som barn. De säger till och med att det är viktigt för pojkar att tackla olika mansbilder i lek. Jag tror att det kan vara så. Men min son får i alla fall inte ha leksaksvapen utomhus med tanke på att andra kan känna obehag.
Kul projekt - hoppas du kommer i mål!