Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ont om fotografer på Kiviks marknadGatufoto blir alltmer populärt, så jag räknade med att stöta på ett flertal fotografer på årets Kiviks marknad. Ett tillfälle där det är lika svårt att fota folk som att "skjuta gäddor i en hink", för att citera en gatufotograf från Blekinge.

Jag har besökt Kiviks marknad många gånger. Kivik ligger bara en knapp mil norr om det ställe där jag tillbringat många sköna somrar. Första året jag hade med kameran var 1991. Då såg jag Lars Tunbjörk fotografera med mellanformat (Plaubel Makina). Jag antar att han höll på med boken "Landet utom sig", men några bilder från Kivik letade sig aldrig in i boken.

I år såg jag i och för sig många som hade med sig en kamera, men bara en som aktivt fotograferade. Nämligen Johan Jehlbo från Stehag. Han kör Bruce Gilden-stil. Så här kan det se ut:

Jag har inte samma sätt att fotografera som Johan. Istället för att fokusera på enskilda individer och belysa dem med blixt så försöker jag hitta intressant händelser eller kombinationer av personer och miljö. Men eftersom ljuset var stenhårt mitt på dagen använde jag också blixt på en del bilder. Till skillnad mot Johan så låter jag inte blixtljuset bli lika uppenbart. För honom är det ett sätt att lyfta fram en person från bakgrunden, för mig är det mer en teknisk lösning.

Bilden överst är tagen med blixt liksom denna:

Blixten kan också vara effektfull för porträtt:


Tomten Wimze vid några renar, fyndigt så det förslår ;)

Jag hade tänkt att mest fotografera med min vanliga gatufotokombination: Canon Eos 6D med EF 35 mm f/2 IS. Men det blev flest bilder med den betydligt tyngre kombinationen 5D Mark III, EF 24-70/2,8L II och blixten 600EX-RT. Som här:

Och här:

Några andra blandade bilder:

Jag gick i nästan 10 timmar på marknaden. Jag ville både vara med på dagen då det är som mest folk och fånga stämningen när mörkret föll.

Till slut var det dags att åka hem:

Jag tog cirka 2000 exponeringar under de tio timmarna. Det tar ännu längre tid att att fixa till alla bilder som jag vill spara. Jag har en del kvar. Förhoppningen är att få ihop en bok om Kiviks marknad med bilder som jag tagit sedan 1991.

Inlagt 2014-07-18 23:13 | Läst 5092 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snyggt. Ser fram emot boken. Den kommer bli grym!
Svar från froderberg 2014-07-19 14:00
Tack. Jag hoppas först och främst att det blir en bok. Men jag tror att jag kan få ihop något :)
Bra där, Magnus. Händelser slår alltid individporträtt när det ska till att dokumentera sånt här. Rock on - och kom igen med boken någon gång!
Svar från froderberg 2014-07-19 13:59
Nu tror jag att jag har bildmaterial så det räcker. Ska sätta ihop en dummy.
Fina bilder, Magnus. Marknader är ett bra ställe att fotografera på. Jag har en bekant, min fd fotolärare som gjorde en bok om just Kiviksmarknad för ett antal år sedan. Kivik- och Sjöbomarknad. Två Marknader - Two Fairs (Kivik och Sjöbo marknader), Drejare, Per & Helgesson, Torbjörn. En fin liten bok, svartvita bilder.
Svar från froderberg 2014-07-19 13:58
Jag ska försöka kolla upp vad som gjorts tidigare. Tack för boktipset.
Väldans många fina bilder...om en fotoamatör får tycka lite... :)
Svar från froderberg 2014-07-19 13:54
Tack. Alla får såklart tycka. Det uppskattas. :)
Bra bilder som vanligt, men jag hade inte förväntat mig något annat med tanke på hur fina kameror du har ;-)
Svar från froderberg 2014-07-19 14:01
Får börja köra med Leica som du, så blir bilderna ännu finare. ;)
Hej,
Jag föredrar din stil. Den fungerar bra här med fin balans mellan form, färg, miljö och händelse.
Lycka till med boken.
Njut av den sydliga livsandan
Bob
Svar från froderberg 2014-07-19 14:02
Tack och bock! Jag lovar att jag njuter av de sydstatslivet. Blir mest cykling, bad och lek med sonen. :)
Härlig blandning bilder som väcker många minnen hos mig. Var där några somrar i början på 80-talet och sålde gardiner med min far som hade gardinfirma.
En spännande marknad att jobba på, kom ihåg att det kom många "udda" människor från trakten. Pappa sa att det var ett visst folk som bara klev ut ur sina bostäder när det var marknad, för att handla billigt .
Kul att se !
ing-marie
Svar från froderberg 2014-07-19 13:54
Lite diplomatiskt kan jag säga att det är en annan blandning av folk mot Stockholms innerstad där jag vanligtvis rör mig ;) Men just det tycker jag är härligt. Jag har medvetet försökt att inte fokusera för hårt på de mest udda typerna. Det känns lite som att peka finger.
Väl dokumenterat. Kan nog bli en fin bok. Undrar om människorna och miljöerna har ändrat sig mycket på marknaden över tid? Jag tänker att det nog ser ganska likt ut (typ samma knallar och karuseller).
Svar från froderberg 2014-07-21 21:30
Jag fotograferade en hel del 1993. Det är sig rätt likt. Karusellerna står på samma ställen och stånden där brukar stå. 1993 var bungyjump det stora, så många stod och glodde rakt upp i skyn. Kläderna förändras förstås över tid och lite då och då kommer några nya populära produkter som slår igenom.
yamahafj 2014-07-21 22:47
Hahaha, nya produkter, typ magiska rengöringsmedel och supertrasor som suger upp litervis med vatten...

:-)

Kommer bli en kul bok tror jag.
Som jag sagt tidigare, mycket trevligt att träffas och att bli omnämnd i din blogg. Jag har inte gått igenom alla bilder jag tog men jag la upp några i ett album
http://www.fotosidan.se/member/photos/view.htm?ID=361365

Lycka till med boken, ser fram emot den!
Svar från froderberg 2014-07-21 21:37
Ja, kul att träffas. Bra bilder, gillar verkligen bilden på den liggande killen.

Den här länken fungerar bättre för andra: http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=361365
JGP 2014-07-21 23:08
Tackar Magnus och tack för omdirigeringen =)