Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Trotsade kylan – årets första street-runda

Minus 8 grader och storhelg är inget bra recept om man är ute efter myller på stan, tvärt om. Det var ovanligt glest mellan människorna i Stockholm City i lördags.

Dåligt valt tillfälle? Nej, det tycker jag verkligen inte av flera skäl. Dels är inte kvantitet samma sak som kvalitet. Det blir inte alltid bättre av att det är mer folk på stan. Och dels bjuder bister kyla på ovanliga situationer och klädval som man sällan annars ser.

En del hade täckt för ansiktet för att skydda mot kylan. Kanske inte helt nödvändigt i underjorden på Stockholm Södra station?

De flesta klär sig i svarta kläder vintertid, men vissa väljer verkligen att sticka ut.

Jag mötte upp Joakim K E Johansson vid Odenplan och sedan valde vi att gå söderut mot city. Som vanligt hann vi med flera diskussioner om gatufotografi under tiden vi gick och fotograferade. Bland annat diskuterade vi Joakims löfte om att fotografera svartvitt i år. Själv håller jag mig till färg, även om jag har en förkärlek för färgbilder med minimalt med färg i.

Äntligen är det säsong för semlor! Jag antar i alla fall att det är vad som finns i hennes papplåda.

Den här typen av brottslighet avger tydliga gula bevisspår i snön. Brottsplatsen var Odenplan.

Joakim har börjat fånga helt andra motiv nu när han bara fotar i svartvitt. Här var det visst duvor under pelare som gjorde sig bra i gråtoner.

Det blev inte så många bilder under gårdagens fotorunda, men som vi brukar säga: Man ångrar sällan en promenad.

Dags för två trötta gatufotografer att ta pendeln hem.

Inlagt 2024-01-07 19:30 | Läst 1232 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jo det har varit ordentligt råkallt i staden nu ett tag. -8 här i stan är något helt annat än -8 i inlandet.
Passar på att ställa en annan fråga: Jag har ju börjat blogga på fotosidan igen och jag delar länken till bloggen på Facebook, har många kompisar där, och då märker jag att Facebook inte hämtar rubrik och bild från bloggen som den gör när jag delar länken från blogger. Något du vet något om?
/Affe
Benganbus 2024-01-08 07:57
Facebook slutade me det här för ett halvår sedan, det va någon ny bestämmelse om bilder! Kanske ett EU-direktiv som Facebook måste rätta sig efter? Tror jag! Jag lägger in länken som vanligt och lägger sedan till den bild jag vill ha, annars kommer bara rubriktexten upp!
/B
Affe 2024-01-08 08:07
Men det funkar fortfarande om man bloggar från blogger.
David Elmfeldt 2024-01-08 11:00
Hej! Välkommen tillbaka :) Kul!

Jag fick en liten blänkare från Magnus om din fråga. Jag gjorde lite snabb koll och det har som Bengan säger med EU-direktiv att göra. Man kan testa delningsurl:er via

https://developers.facebook.com/tools/debug/

och fejjan svarar med:

Provided og:image URL, https://obj.fotosidan.se/obj/docpart/3b/3bb50f0a9f026c41b3266b03428d92f2.jpg could not be processed due to EU news domain license restriction. For Details: https://www.facebook.com/help/533727544131571

När vi delar så kommer bild men det beror på:

https://www.facebook.com/help/533727544131571

Instruktioner för nya utgivare
Som standard visas länkar till domäner för pressutgivare som delas av någon annan än pressutgivaren på Facebook eller utan deras medgivande endast med hyperlänken och rubriken för den länkade sidan.

Vad händer när en pressutgivare publicerar sina egna publikationer?
Om en pressutgivare lägger ut länkar till sina egna presspublikationer på Facebook, eller godkänner dess användning, görs för närvarande inga ändringar av hur dessa länkar visas för användarna – vilket kan innefatta en riklig återgivning baserad på metataggar. Om du är pressutgivare och dina egna inlägg visas i begränsad form kan det bero på att du måste verifiera äganderätten till din domän och tilldela den till sidan. Du hittar mer information i Hjälpcenter för utvecklare om hur du verifierar din domän och tilldelar den till rätt sida. Observera att om dina länkar leder till en underdomän som “news.example.com” är det rotdomänen "example.com" som du måste verifiera äganderätt för samt tilldela.
ztenlund 2024-01-08 11:03
Nu vet jag inte om detta fenomen har med det Bengan nämner att göra, men han syftar nog på regler kring ersättning och godkännande av publicering av material från medier i upphovsrättsdirektivet. Finns till och med en artikel om det på FS från början av förra året.

https://www.fotosidan.se/cldoc/lagochratt/facebook-delar-inte-bilder-langre.htm

Kruxet kan vara att FS även är en sorts nättidning (och riktig tidning) vilket Blogger inte är.

Tillägg: Elmfeldt hann visst in emellan. :)
David Elmfeldt 2024-01-08 11:09
@Stenmark Grym tajming :) Och tack för tipset om nyheten. Hade glömt att jag skrivit den :)
Nils Bergqvist 2024-01-08 16:06
Fotosidan kan göra så att det syns på fb tror jatg, men då måste de godkänna att det blir så. Uppfattar det så i alla fall men kanske har jag fel? Men när man lägger in från en del andra så syns både rubriken och bild. Men det går att komma runt detta. man publicerar en bild från bloggen och lägger samtidigt in en länk.
alf109 2024-01-08 16:47
Tack för svar!
Jag kör som Bengan och lägger länken separat i ett inlägg.
Lite synd att det funkar så och inte som från blogger då både rubrik och bild kommer upp men inte mycket att göra något åt.
Det var helt klart en kall lördag, men vi hade i alla fall tur att solen sken över staden. Var inne i city för en promenad med kameran, efter några timmar och 20 tusen steg var man rejält kallt. En av mina bilder från lördagens promenad: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/391382/3933434.htm
/Mikael
Svar från froderberg 2024-01-08 11:39
Synd att vi inte stötte på varandra på stan. Joakim och jag glömde att gå förbi Kungsan, det var ju dumt. Där brukar det hända en del kring isbanan.
Svar från froderberg 2024-01-08 11:39
Synd att vi inte stötte på varandra på stan. Joakim och jag glömde att gå förbi Kungsan, det var ju dumt. Där brukar det hända en del kring isbanan.
Snygga bilder, men alldeles för mycket färg ;-)

Favoritbilden är den på papporna med sina barnvagnar. Hög igenkänning på den också :-)
Många härliga ögonblick blev det trots kylan och extra känsliga/kalla Stockholmare ;).

Bra början av året.
Låt 2024 bli ett riktigt fint år.......