Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Inspiration för gatufotografen 2

Många gillar att basera sina gatubilder på en snygg eller avancerad komposition. Siegfried Hansen i Hamburg är en modern mästare på det här området. Hans kompositioner är ofta väldigt raffinerade.

Kolla in Siegfried Hansesns färgbilder här.

Inlagt 2012-06-10 09:30 | Läst 4762 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tack för tipset! Där fanns många, fyndiga godbitar.

/Torbjörn
Instämmer med Torbjörn, många fyndiga bilder.
Jag har letat efter den här killen eftersom jag glömt hans namn. Tack.
Mycket inspirerande och väldigt imponerande kreativitet med samspelet mellan miljön och människorna i bilden. Här utgör både miljön och människorna i huvudmotivet.
Ganska intressant att detta är mer eller mindre omöjligt att åstadkomma med en mätsökarkamera, och såna brukar ju anses vara gatufotografens bästa vän;-)

Edit: En del av dem ser verkligen ihopklippta ut, men jag vet inte om det spelar så stor roll.
Svar från froderberg 2012-06-10 15:40
Det finns många duktiga gatufotografer som kör med spegelreflex, exempelvis Nick Turpin http://www.in-public.com/NickTurpin/image/2711
Makten 2012-06-10 16:16
Fina bilder, men satan vilken trist efterbehandling:-/ Det liksom skriker "JPEG direkt ur kameran!" om det. En del beror visserligen på att han uppenbarligen helst fotar när det är starkt solsken.
Det verkar var mycket av den här typen av bilder som är "inne" när det gäller gatufoto nu för tiden. Detta och roliga situationsbilder är mycket det som gäller. Och visst är de duktiga och bilderna många gånger fyndiga och kul. Men jag tycker att det är färre som dokumenterar livet som man ofta gjorde förr och det kan jag sakna ibland. Nu handlar det givetvis till en del om att livet på gatan är helt annorlunda idag mot förr, här i Stockholm till exempel är det ju inte mycket till gatuliv utan mest folk som är på väg.

Hur som helst är jag lite kluven till "den nya skolan" av gatufoto just för att jag tycker att den blivit så dominerande.

-affe
Svar från froderberg 2012-06-10 16:59
Jag tror helt enkelt att det här är lätt att ta till sig. Det här sättet att komponera behöver inte innebära att bilderna saknar annat innehåll. Nick Turpin har exempelvis fotograferat affärskvarteren i London och både fått innehåll och slagkraftig form. Alla är ju inte lika duktiga och då blir det lätt att man bara lyckas med det ena eller det andra.
Alf Johansson 2012-06-10 17:08
Jo det ena förtar ju inte det andra, bara att kolla in H C-B till exempel. ;)
Köpte boken Street Photography Now förut och måste väl säga att jag tycker att
den är bland det tråkigaste jag sett om gatufoto. Och det är just detta jag menar
mycket slagkraftiga och ofta kul kompositioner men knappast någon samhällsanalys eller
något ställningstagande i bilderna.

Nu menar jag inte att jag har rätt och andra fel, detta är bara vad jag tycker och för mig
blir även detta jagande efter roligheter ganska lätt ett maner. Det viktiga blir att hitta något
kul, inte att berätta något, och detta är något jag tycker mig se även i gatufotopoolen här på fs.

-affe
Svar från froderberg 2012-06-10 17:45
Här är en kille som är med i Street Photography Now som jag tycker är tydligt samhällskritisk (tänker på hans bilder på nattlivet i Cardiff):
http://www.maciejdakowicz.com
http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_8620000/8620729.stm

En som påminner mycket om Anders Petersen är danske magnumfotografen Jacob Aue Subol: http://www.auesobol.dk/work/index.php?Arrivals_and_Departures?image=0

Gatufotopoolen är ett utvecklingsforum. Folk kan lägga ut en bild för att de är nöjd med en sak i bilden. Form är lättare att få till än innehåll. Det är samma sak för naturfoto. Först får man lära sig att gå, sen kan man lära sig att springa.
Svar från froderberg 2012-06-10 18:00
Här är lite tydlig samhällskritik: http://www.georgegeorgiou.net/gallery.php?ProjectID=155
Alf Johansson 2012-06-10 19:07
Subol hade en fin serie i senaste LFI där han testat den nya Summicronen och svartvit-Leican.

jag menar inte att det inte skulle finnas fotografer som tar bra bilder innehållsmässigt. men det jag syftar på är att det som lyfts fram som just gatufoto ofta har blivit en jakt på finurliga kompositioner och lustigheter, och sådant har ju också sin plats givetvis, det har det alltid haft. Men jag tycker att det blivit lite väl stark slagsida mot den typen av bilder när det gäller vad som visas inom just gatufoto. Alltså bilder som bärs enbart av någon lustifikation men som egentligen inte säger så mycket för övrigt. Mina synpunkter bara givetvis, kanske har man för mycket "gammal" fotohistoria i ryggen. :)

-affe
Fullkomligt lysande fotograf! Mycket inspirerande.