Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Jag gillar Canons och Nikons remmar

Under 20 år har jag letat efter den perfekta kameraväskan och kameraremmen. Jag kommer nog aldrig bli nöjd. Dessa remmar är de bästa jag hittat hittills.

Nyligen köpte jag en Leica M6 som det satt en originalrem på. Remmen är oskön för nacken och när jag två gånger upptäckt att remmen hakat av sig så var måttet rågat. Jag grävde mig in i mitt kameraskafferi och hittade påsen med remmar. Jag var lite sugen att sätta på en Canon F-1N-rem som är grå och inte så bred. Canon T90-remmen är samma sorts rem, men snyggare med mörkare grå toner. Tyvärr har min T90-rem försvunnit.

Canon F1-remmen kändes lite för ljus så jag tog fram en helsvart Nikon-rem som jag köpte på Kameradoktorn för några år sedan. Den är väl tänkt att sitta på en FM2:a eller liknande men passar fint till Leica M6 också. Remmen är kort och smal, men fransar sig tyvärr. Den sitter bättre kvar på min axel än originalremmen, men kunde ändå ha bättre friktion. Å andra sidan är den väldigt skön för nacken.

Till mina canonkameror vill ha en bredare rem som sitter som limmad på axel. Jag brukar bära en kamera på vardera axel.  Canons originalremmar är bra med sin breda gummiyta. Efter ett tag blir gummit mjukare och fäster bättre tills det slits sönder. Tyvärr är canonremmarna alltför iögonfallande.

När jag köpte mitt 300/2,8 IS följde det med en utmärkt rem. Jag skaffade en till och satte på min Eos 1D Mark IV och förutom Canon-loggorna är väldigt bra och diskret. Remmen andas kvalitet och sitter bra på axeln.

Nyligen beställde jag fler för att fästa på min 500/4 och min 5D Mark II. För att få i remmen i öglorna på Mark II:an krävdes hjälp av tången på min Letherman. Jag upptäckte att de nya remmarna inte är identiska med de gamla. Istället för en slags filtmatta som friktionsyta sitter det nu gummi. Det känns inte lika lyxigt, men är fäster antagligen bättre när gummit mjuknat efter lite användning.

Remmen heter Canon Lens Wide Strap och jag borde ha beställt fler. Min 200:a får nöja sig med en rejäl, men indiskret, nikonrem.

Inlagt 2011-04-19 19:57 | Läst 15100 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tjena. Bara som upplysning så har du Leicaremmen fel monterad. De svarta plupparna är till för att låsa remmen vid metallbyglarna. Istället för att sitta uppe vid åtstramarna så ska de tryckas ner över metallbyglarna. Då hakar remmen inte av.

Det gör ju inte remmen skönare över nacken dock :)

//Dawid
Svar från froderberg 2011-04-19 22:17
Och hur vet du har jag hade min rem monterad? :) Jag drog ner dem över bygglarna men det satt inte säkert och gick upp av sig själv. Så jag bytte till nikonremmen på bilden.
Norpan 2011-04-19 22:44
Ja, jag kunde ju inte veta. Jag tittade på bilden bara och där var det fel.
Svar från froderberg 2011-04-20 00:29
Det är nikonremmen på bilden.
Nikons rem AN4 svart utan tryck är den bästa till Leica!
Göran
Jag har bara en rem till flera kameror :)
De e en Leicarem! :)
Som man snabbt kan byta mellan olika RF! :)
De e en så'n rem med lösa små byglar som man sätter i kameran remöglor,
se'n viker man in remändarna i dom, och trycker se'n ned plaststoppen på varje sida!
Sitter som berg! :)
Svar från froderberg 2011-04-19 22:15
Samma på min, men den satt verkligen inte som berget. Har redan tappat en R5:a med leicarem som gick upp så det får räcka...
En sådan nikon-rem har jag till min leica och den sitter faktiskt riktigt bra:)
Hög igenkänningsfaktor på detta! Jag gillar verkligen inte dagens indiskreta remmar med skrikande text. Svårt att hitta en riktigt bekväm och smidig (ny) rem så det blir ofta att använda nån gammal beprövad, eller att måla över illgul text med sprittusch.
bertsju 2011-04-22 22:15
Domke har bra och diskreta remmar. Använder själv en 1" bred som ersättare till en originalrem med stora Pentaxloggor. Finns även som 1.5" för tyngre kameror.