Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Kameran SKA vara skjutklar

Jag har alltid en kamera eller två i ryggsäcken på väg till och från jobbet. Som regel en privat och en testkamera.

Men, att bara ha kameran i väskan är nästan lika ineffektivt som att ha kameran hemma. Det blir nästan aldrig några bilder om jag inte bestämt mig för att ta upp en kamera och ha den skjutklar.

Håller man på med gatufoto är det egentligen en självklarhet. "Ögonblicket kommer som en snigel – men försvinner som en blixt", myntade en pressfotograf för många år sedan. Oftast kommer ögonblicken snabbare än så.

Visst finns det situationer där man hinner ta en kameran ut en väska. Som när man stöter på ett pågående evenemang eller överraskas av ett häftigt snöfall. Men oftast innebär väskförvaringen också att ens uppmärksamhet sjunker.

Ta fram kameran, ta av objektivlock och sätt på motljusskyddet. Ställ in kameran och behåll den påslagen.

Idag var jag inne i stan med sonen för att besöka en optiker. I de situationerna är det lätt hänt att kameran förblir i väskan. Jag har funderat på att skaffa en mindre kamera som Sony Nex-6 för att ha när jag reser eller är runt med familjen. Med små objektiv med fast brännvidd så behövs inte det.

Det krävdes rätt väska för att familjefotograferingen att fungera. En Billingham Hadley Pro har visat sig helt perfekt för mig. Den rymmer kamera, extra objektiv, dator, ipad och hörlurar utan blir för tung och klumpig. Det ska dock sägas att det inte går att vara lika effektiv gatufotograf som vanligt när man går i stan med barn, men hellre några färre bilder än vanligt än inga alls.

Alla bilderna i inlägget är tagna under dagens korta tur med sonen till stan.

Inlagt 2013-02-13 21:26 | Läst 6407 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Helt rätt :)

Bilden från optikern är guld ... tänk när grabben blir gammal och tar fram bilden för att visa sina barnbarn att på 2000-talet hade man minsann mekaniska apparater som såg skräckinjagande ut, för att kontrollera synen ;)
Helt rätt Magnus!
Jag har haft tur att kunna fånga en och annan go bild just tack vare att jag har kameran klar. Inte i väskan, inte i en rem om halsen, utan i handen påslagen nästan med fingret på avtryckaren.
Optikerbilden är helt underbar.
Ha de/Björn
Jag instämmer med övriga, sista bilden är klockren.
Bra tips men jag höjer ribban liiite till.
. Ha kameran runt halsen på magen så du får upp den snabbt eller till och med i handen (med en hand strap).

Happy shooting!
Du har helt rätt i att kameran ska vara skjutklar. Jag kör med 320 ASA, 28mm, 3 meter och bländare 8. Kameran har jag i handen så att jag snabbt kan fånga ögonblicken. Enligt en del uppgifter som jag har googlat fram gifter sig NEX-6 och M-objektiv sig riktigt bra tillsammans med en Hawk-adapter. Om jag inte minns fel har du några M-objektiv på lager i så fall är det bara en NEX-6 och en Hawk-adapter som du saknar
/Mikael Good
Svar från froderberg 2013-02-13 22:53
Klarar mig bra med canonkameran, behöver inte någon Nex-6 även om den verkar vara i min smak.
Skridskor utan skydd mitt i stan? Det är så absurt att det är en guldbild.

Tommy
Riktigt sköna bilder Magnus. Bilden hos optikern är ju guld värd.
Störtsköna bilder Magnus!

Skridskobilden e min favorit! Hade varit kul att få storyn bakom deras beteende.

Daniel
Jag älskar min Ricoh GR Digital IV för detta ändamål. Pytteliten, f/1.9 och fotar i raw. Amazing! Jag har ju alltid varit überskeptisk till kompaktkameror, men för t ex gatufoto på resor gör den precis det jag vill.
Svar från froderberg 2013-02-14 00:35
Ricoh vet hur man gör en kompakt för fotografer. Det är en av få digitala kameror där man kan ställa in ett fast avstånd. Perfekt för gatufoto.
huusmann 2013-02-14 12:29
Plus att med en sån kompaktkamera finns det inga ursäkter, kameran är alltid med.
Svårt att inte hålla med :-) Själv kör jag helt utan fotoväska och med kameran skjutklar i handen. Den enda rem jag använder är en så kallad handlovsrem.

Enda nackdelen är att det ibland blir lite knöligt om man ska göra annat - typ gå och handla. Men det får man stå ut med :-)
Svar från froderberg 2013-02-14 09:02
Jag tycker nackrem är det bästa, men det har vi ju gnabbats om förut :)
Fina bilder Magnus! Grabbarna som går och småpratar med skridskor på kullerstenarna är ju jätterolig så även den sista. mvh Danne
Hej Magnus!

Som förälder så är ju bilden på skridskotjejerna obetalbar!

En tanke, utomhusbilderna är tagna på cirka 3200 ISO, 1/400s slutartid och f/1,8, ger det inte onödigt mycket färgbrus? Kanske man skulle klara sig med 1/125s och få lägre ISO, eller är detta vad gatufotografer gärna använder för att vara skjutklara?

Ha det fint!
Johan
Svar från froderberg 2013-02-14 12:43
Jag tar hellre lite färgbrus än att det blir oskarpt. Jag går helst inte under 1/500s
Joakim K E Johansson 2013-02-14 13:04
Sharpness is a bourgeois concept ;-)
Antipodian 2013-02-14 13:45
Just det - frys en bit dåtid :-)