Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Kärlek vid första ögonkastet

Min nya kärlek är italienska, har tre ben och är siamesisk tvilling på deltid.

Det är underbart när utvecklingen går framåt. Jag har hittills kört på med samma gamla Manfrotto 004 och 005 belysningsstativ som jag fick när jag började jobba som fotograf 1994. 

Efter gårdagens insikt kollade jag vad Scandinavian Photo hade på lager och fann att de hade två exemplar av Manfrottos 1051BAC. Det verkar vara en modern version av 052 som jag tidigare använt som bakgrundshållare.


Till vänster är dagens inköp. Två Manfrotto 1051BAC, två 175-klämmor för att hålla uppe lastolitereflektorer och ett Manfrotto Nano som är extra kompakt. Till höger mitt gamla Manfrotto 005B med Titelite-paraplyhållare och blixtsko från Hama.

Det fina med den nya versionen  är att de har en platt design som gör dem stapelbara. Det går till och med att festa ihop stativen till en smidig enhet. Jag förstod inte direkt hur snillrik mekanismen var, men till slut hittade jag låsknappen som du kan se i Davids film.

Sen är längden ihopfälld bara 67 centimeter jämfört med nästan 115 centimeter med 004/005-stativen inklusive paraplyhållare.


Stativen går att fästa ihop till en enhet.
Den röda loggan fungerar som frigöringsmekanism.

Jag köpte också ett ännu mindre blixtstativ - ett Manfrotto Nano som jag kan trycka ner i en fotoryggsäck eller i min rullväska.

För många frilansare är porträtt deras "bread and butter". Porträtt är det vanligaste uppdraget, så även för mig. Jag tycker det är meningslöst att köra runt i innerstan och därför har jag längre sagt att jag inte ska ha mer prylar med mig än jag smidigt kan ta med på tunnelbana och buss.

Jag ska också satsa på någon smidig softbox och radiosändare. Canon ljusstyrda system funkar tyvärr dåligt utomhus. Jag har funderat på att skaffa Elinchrom Ranger Quadra som är relativt smidiga blixtar.

Efter en del funderande har jag bestämt mig för att tills vidare köra på mina canonblixtar. Jag saknar egentligen bara en större softbox och jag kan placera två blixtar i en för att få extra styrka. I så fall ligger Pocketwizards nya TTL-sändare bra till. Då kan jag också komplettera med en Profoto Acute B2  med inbyggd radiostyrning om det behövs mer kraft. Men den kostar en slant...

Inlagt 2011-02-23 14:55 | Läst 17139 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ahaa, nu vet man att stativen är damer, åtminstone kamerastativen...:-). Visste att båtar lär vara det, men att kameraprylar....
Oj, det var verkligen kompakta belysningsstativ. Nano-stativet räcker långt om man bara har en extern blixt på, t ex vid "hårljus". Undra hur pass stadiga 1051:orna är med kamerablixt och t ex 76x76 cm softbox? Du får göra ett uppföljningsinlägg. :-)
ahh dessa stativ har jag också och är som du mycket nöjd med dom! fick du ingen väska till dom? De fick iaf jag på köpet. dock så har jag aldrig fått användning för den..
Svar från froderberg 2011-03-10 18:00
Jag fick nog rätt bra rabatt på en annan väska istället som passade videostativet jag köpte samtidigt.
Tjena!

Är du nöjd med Manfrotto Nano?


mvh
Micke
Har också tänkt investera i nya stativ & undrar även jag hur du tycker dom funkar ute i fält, tror du att man kan köra med Westcotts 127x127cm softbox på en 1051.a?