Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Kopplar av med action

Det har blivit lite mycket jobbande på sistone. Vi på Fotosidan jobbar med fyra tidningar just nu varav tre produceras helt parallellt. Och sen ska nyhetsbevakningen på webben skötas. Den senaste dagarna har det verkligen varit orkan på sajten.

Lördagen var kaotisk med tidningar som ringde och fullt upp med att hänga med i alla svängarna på nätet. Men mitt i Terjegate tog jag en ledig söndag. David och Christer skötte modererandet på forumet så jag kunde ägna mig åt, nä inte lugnare, men något annat.

Genom gruppen 100 sporter på Fotosidan hade jag fått tips på att det hölls EM för svävare i Flottsbro söder om Stockholm.

Jag gillar udda sporter där man kan röra sig fritt och hitta sina egna bildlösningar. På fotboll och hockey får man stå där man står. Då blir det bara en fråga om att fånga ögonblicket och väldigt lite kreativa bildlösningar.

Problemet med båtsport är att avstånden är stora. Så jag tog tack och lov mitt 500/4 som jag dessutom använde med telekonverter på vissa bilder. Först när svävarna kom upp på land var mitt 300/2,8 lagom. (Med en kamera med mindre sensor hade det naturligtvis funkat med kortare brännvidder.)

Det gick visserligen att fotografera med 70-200 om man stod ute på en av de två bryggorna, men då fick man bara när de körde förbi och inte med så mycket av vad som hände på banan i övrigt.

Just nu jobbar jag med att hitta de rätta vinklarna, bakgrunderna och slutartiderna som ger mest känsla. Under loppet tog jag antingen med 1/2000s för att frysa vattensprutet eller med 1/125 sekund för att få snygga panoreringar efter lite experimenterande. Rätt slutartid för panorering får man ofta experimentera fram.

Jag hann inte fixa några bilder på söndagskvällen efterom Terjegate fortsatte. Ikväll har jag tagit en jobbpaus och kopplar av med att fixa mina svävarbilder. Jag har lättare att koppla av när jag fixar bilder i datorn än om jag sätter mig framför tv:n.

Inlagt 2011-09-07 22:37 | Läst 14076 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
har testat detta med svävare hysteriskt kul=)
mvh
peter
En udda och cool sport! Bra actionbilder, både med eller utan rörelseoskärpa. Vet du hur snabbt de svävade fram på vattnet? Var där någon som slog runt?

Bra slappat, Magnus! :-)
Svar från froderberg 2011-09-08 00:11
Flera slog runt när de svängde runt i banan. Har inte kolla på hastigheterna. Inte som racerbåtar, men snabbt gick det.
Underbara bilder, jag hann aldrig dit och ångrar det nu :-) Såg inget om detta evenemang i 100 sporter dock, här dock:
http://www.fotosidan.se/blogs/ottenfotoblogg/foto-evenemangstips-3-4-september-flottsbro.htm
:-)
Känns som en litet oroande arbetssituation... ;)
Hinner du med att vara kreativ...? ;)
Fina action-bilder!
/B
Ps. Vad gäller Tv, livet kan faktiskt funka ganska bra utan Tv, vi har provat det i fem år nu ;)
Bilden på "femhundrafemman" är riktigt skön.

Fyra tidningar samtidigt - gör ni hela årets magasinskörd samtidigt eller kommer det en Leica-special eller något annat oneshot, månne?
Svar från froderberg 2011-09-11 23:05
Vi gör nummer 5 av FSM klart nästa vecka, men har redan startat på de tre parallella eftersom de är tre och kommer så tätt efter. Vi kommer att ha tre tidningar i montern på Fotomässan. FSM nr 6, Proffsfoto nr 2 och ett fint specialnummer.