Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Kosläpp för gatufotografer

Löning, vårsol, slopade restriktioner och en vilja att demonstrera för Ukraina gjorde att det var mer folk på gatorna i Stockholm i går lördag än jag sett på flera år. Och det kryllade naturligtvis även av gatufotografer.

En lång period med hemarbete har gjort att jag nästan börjat klättra på väggarna. Lusten att komma ut på stan och röra på påkarna var intensiv. Och jag var knappast ensam om känslan. 

Stockholms gator kryllade med folk på ett sätt jag inte sett på flera år. Förutom folkvolymen tog det mig en stund att förstå vad som mer var nytt – att bara en av tusen bar munskydd.

Vårsol och blå himmel får en del att fram kameran. Men jag tror att flera av dem som hade kameran med sig på stan var ute för att dokumentera demonstrationerna för Ukraina eller för att fotografera folk på stan.

Den här mannen fotograferade med en demonstration sin Leica M5 med Voigtländer 35 mm f/2,5 och Ilford Delta 400. Leica M5 är en underskattat modell. Smart och praktiskt utformad, men illa omtyckt för att den inte ser ut som andra M-modeller. Leica gjorde aldrig om det misstaget.

Både på Sergels torg och Norrmalmstorg pågick demonstrationer för Ukraina. Det ryktas om att en del demonstranter sökte sig till den ryska ambassaden.

Efter demonstrationen på Norrmalmstorg stötte jag på dessa tre gatufotografer: David Schmidt som bland annat fotograferade med en Widelux F8 panoramakamera, Nils-Erik Larsson med sin nya Fujifilm X100V och Payman Hazheer som fotograferade i svartvitt med Leica M10 Monochrome och Leica Q2 Monochrome.

Jag hann inte med någon längre runda tyvärr, men här föjer några hyfsade skott.

Inlagt 2022-02-27 11:13 | Läst 3838 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att se fotograferna på kosläpp :-)

Inte utan att jag blir lite avis. Har tyvärr inte haft möjligheten att fota nu i helgen på grund av arbete, men känner precis som du stor lust att komma ut.

Blir i alla fall motiverad och inspirerad av dina bilder.
Svar från froderberg 2022-02-27 22:55
Var det inte kosläpp i Karlskrona också? ;)
Hej Magnus! Kul att träffas. Visst var vädret härligt. Blev 20.000 på mobilens stegräknare igår. Fina bilder det blev för dig. Hälsar NL
Svar från froderberg 2022-02-27 22:55
Det var många steg, bra kämpat. Hoppas att du också vill bildmässig utdelning.
Fyndig titel och jag kan förstå att ni kände er som kalvar på grönbete. Flera intressanta bilder i ditt inlägg t ex den 2:a med den gula tröjan och skorna, damen i vitt mot den nästan vita bakgrunden och de äldre paret som tar en selfie utanför Victoria' s secret. Gatufoto är absolut inte min grej men det är kul att titta på bilderna när någon duktig fotograf varit ute.
Hälsningar Lena
Svar från froderberg 2022-02-27 22:54
Kul att du tolkar att det äldre paret tar en selfie. Min tolkning är att de snackar om ljuset.
Lena Holm 2022-02-28 08:01
Det har du nog rätt i för han ser inte ut att hålla i en telefon. Men, ser man någon i den posen idag så tar 99 av 100 en selfie :-)
Hälsningar Lena