Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Krigsfotograf för en dag

Att vara frilansfotograf är nog ett av de mer omväxlande jobb som finns. För några veckor sedan blev det extrem omväxling – från slott till koja – i bokstavlig mening.

På torsdagen jobbade på Slottet i Stockholm fram till klockan 18 med att fotografera ett seminarium om ungt värdebaserat ledarskap som anordnades för näringslivet av kungen, Scouterna och Stiftelsen Ungt Ledarskap.

Det är ett återkommande arrangemang som jag fotograferat i mer än 10 år. Första året blev det korniga bilder på pressad färgfilm. Nu hamnade bilderna direkt i bildspel på webben samtidigt som arrangemanget höll på.

Från Slottet åkte jag direkt hem och bytte om till friluftskläder. Hoppade in i bilen och körde raka vägen till vandrarhemmet i Orsa. Tidigt på morgonen därpå var det dags för att fotografera soldater i fält. Mer exakt: hundförare och försvarshundar.

Från slott till (hund)koja alltså. :)


Rätt beväpning för fotouppdraget.

Varje hemvärnspluton har en hund och hundförare som utbildas av Brukshundsklubben på uppdrag av Försvarsmakten. Min uppdragsbeskrivningen var att ta bilder som visar verkligheten för en hundförare. Alltså inget gullande med hundarna.

Till min hjälp utsågs bilförare och Dalaregementets fotograf - den välkände Fotosidan-profilen Peter Engman.

Efter lite strul kom vi till slut iväg och åkte runt till de olika plutonerna.


Det visade sig att dagens hemvärnsmän varken bär vadmalsuniform eller Mauser-gevär.

Hemvärnsmännen var i stort sett uteslutande män, men hundförarna var kvinnor med ett undantag. Den här kvinnan sa "Det är viktigt att inte bilderna visar en massa fluff, fluff. Det ska synas att en hundförare är en soldat".

Övningen gick ut på att skydda ett militärt flygfält. Det fanns jägarsoldater och fallskärmsjägare från Karlsborg som agerade fiender och därför försökte gömma sig i skogen. Tyvärr var jag inte med när någon hundpatrull lyckades nosa upp de gömda fientliga sabotörerna. Det hade ändå varit närapå omöjligt att få bra bilder eftersom jag varit tvungen att inte röja mig. Jag fick nöja mig med att arrangera verklighetstrogna situationer.

Förutom spårningen kunde jag följa andra händelser som de fortlöpte. Exempelvis en trupptransport:

Eller en demonstration:

Just det, hundkoja:

Totalt levererade jag 135 bilder från en dags övning.

Inlagt 2014-06-03 22:05 | Läst 5779 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra reportage och kul att du träffade Peter, en profil som jag tycker ni kunde lyfta lite på fs. :)
-affe
Svar från froderberg 2014-06-03 22:17
Tack. Jo, Peter är bra. :)
Ja det är inte som när man själv gjorde värnplikten,man ville bara hem liksom! Riktigt fina och intressanta bilder.
Svar från froderberg 2014-06-03 22:51
Tack. Jag hamnade själv i utbildningsreserven, så jag har inte gjort värnplikten. Men jag noterade att jag inte såg en enda honör. Inte heller vid de två tidigare tillfällena jag plåtade var någon så formell. När jag satt och drack wiskey i en husvagn med Rikshemvärnschefen sa att han att allt är annorlunda än på 90-talet.
vart ju bra det där till slut=) fina bilder Magnus och tack för en trevlig dag där ute
peter
Svar från froderberg 2014-06-03 22:51
ja, trevligt var det . Och även en blind höna... vettu...
Mycket bra bilder och extra kul att du gör såna här jobb vid sidan av det redaktionella arbetet!
Svar från froderberg 2014-06-03 23:08
Tack. Jag jobbar bara 80 procent på Fotosidan för att hinna jobba som frilans. Bästa tänkbara kombinationen för mig :)
Hej,
Fin närhet, bra aktion. Bra att hundarna kommer fram så fint. Bra att framhålla detaljer genom oskarpa förgrunder.
Ha det bra
Bob
Svar från froderberg 2014-06-03 23:39
Tack. Inte så lätt som juniorplåtis ;)
Du är ett proffs Magnus, det syns lång väg. Bra fokus på hundarna, som skulle vara i fokus,

Well done!

mvh Tommy
Svar från froderberg 2014-06-03 23:39
Tack. Lite ska man väl ha lärt sig på 20 år som yrkesfotograf ;)
Först kungahuset, sen krig, två saker som jag är starkt emot, oavsett hur "spännande" bilder det resulterar i. Vilka reurser som slösas på detta, jag är vapenvägrare o har ju min syn, och den står jag för. Hils, Lo
Det var verkligen en omväxlande vecka!
Själv har jag plåtat hägrar och Skogskyrkogården...