Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Leicalunch och Jonas unika Hasselblad

Kolla frontfokus var ämnet på dagens långlunch med Jonas. När jag testade igenom mina Leica- och Voigtländer-objektiv på min pappas M9:a vid nyår upptäckte jag att mitt Ultron 28/2 verkade frontfokusera något alldeles väldigt. Därför ville jag även kolla objektivet på Jonas M9 innan jag returnerar det.

Jonas och jag har fotograferat för Scouterna sedan slutet av 90-talet. Vi har jobbat ihop många gånger så det är inte bara för att klämma på Leicor som vi ses. I somras slet vi hårt på världens största scoutläger med över 40.000 deltagare. Jonas är anställd som fotograf och formgivare på Scouterna. Jag har tidigare haft en liknande tjänst.

Medan Jonas konstaterade att min 28:a även fokuserade fel med hans kamerahus fick jag klämma på Jonas finare motsvarighet: en Summicron-M 28/2 Asph. Jonas gillar kvalitet och har fastnat för Leica och Hasselblad. Men även kvalitetsobjektiv som Jonas Summicron tåler inte hur mycket som helst. Det var glapp i gluggen och oljeläckage från bländaren i objektivet, så det behöver service.

Jag har inte gått in på samma sätt för Leica, och Hasselblad lockar mig inte särskilt. Jag är mer ute efter snabbhet och effektivitet. Jag utvärderar fortfarande om Leica kan passa mig för gatufoto. Då kan jag tänka mig att satsa på ett digitalt M-hus. Fast Fujifilm X-Pro1 är kanske mer rätt för mig - en effektivare bildmaskin.


Är sökarbilderna lika stora på M9 och M6?

Under vår enkla lunch visade Jonas upp sin slitna Hasselblad H3D som han köpt begagnad. Den hade gott cirka 30.000 exponeringar. Jonas hade tidigare en H2 som visade sig strula en del. H3D och H4D verkar hålla bättre.

Efter lite synpunkter till Hasselblad fick han sin H2 omprogrammerad med en egen unik funktion som ger 200 millisekunders fördröjning av slutaren för att spegeln ska hinna stabilisera sig. Det gav skarpare bilder på längre slutartider och funktionen finns nu som standard i H3D och dess efterföljare..

– – –

I går satt jag och plockade fram lite arkivbilder till Scouterna. De behövde bilder på fjäll till en broschyr. Då hittade jag lite råfiler som jag inte tidigare hunnit fixa till och sedan glömt bort. Det blev en kul överraskning och annorlunda bilder av Lidingö. Undrar vad mer som gömmer sig bland alla hårddiskarna på skrivbordet.

Inlagt 2012-01-27 22:23 | Läst 10921 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant läsning, och att testa gluggar via M9:an!
Vad gäller Fuji X-Pro1, så tycker jag den är mycket intressant,
det känns som den kamera som Leica borde har gjort i stället för X1!?
/B
Fujin har för liten sensor i förhållande till hur stor kameran är, tycker jag. Man vinner nästan ingenting mot en av de mindre spegelreflexkamerorna. Dock är förstås objektiven trevliga!
Ska man köpa en APS-C-kamera av mindre format så finns det ju vettigare alternativ, såsom Samsung NX. Det där med optisk genomsiktssökare med autofokus är ändå ingen bra kombination (men det torde du veta om du provat X100).

Att kolla fokus på M-kameror är inte så lätt eftersom objektiven ofta är perfekta vid närgränsen. Men sen kan de fokusera successivt mer fel mot oändligheten, beroende på hur de är kollimerade, alltså hur exakt stoppet för fokus på oändligt ligger. Sen är det svårt att veta om det är kameran eller objektivet det är fel på.
Anders F. Eriksson 2012-01-28 12:01
Min X100 fokuserar för det mesta alldeles utmärkt, trots att jag använder den optiska sökaren, Autofokusen i den passar det jag använder den till, men jag kan mycket väl förstå att den inte fungerar för dina motiv som kräver en mer exakt fokusering. Ligger inte skärpan exakt rätt i dina bilder tappar de nog mycket av det jag uppskattar med dem.

Att X-Pro1 är större än X100 stör mig inte så mycket - värre i så fall är att den är mer högljudd p.g.a. slutaren.
Dom där två bilderna gillade jag. De har en känsla som jag tycker synkar med bilderna vi valde ut.
Anders F. Eriksson 2012-01-28 13:02
Vilka två?
Joakim K E Johansson 2012-01-28 13:38
De två sista! :-)
Anders F. Eriksson 2012-01-28 13:43
Anade det, men var förstås tvungen att fråga :)
Ja hasselblad är inte snabb som lecia. Hoppas bara att politiker inte ställer till problem för oss som vill gatufota.