Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Leicasjukan har slagit till igen

Vissa impulser och lustar är svåra att stå emot. På lunchen, på väg hem från att ha hämtat ut mina nyframkallade filmer, slog jag till på en Leica M6 TTL 0.85 efter lite prutning.

Kameran tillverkades 1999 i en omgång av fem tusen kromade kameror. Numer ligger produktionstakten på 100 till 150 kameror för film per månad i snitt fördelat mellan M7 och MP.

Den här M6:an såldes första gången den 17 april 2002 men är knappt använd. Det går att se att kameran burits med en rem. I övrigt är kameran som ny.

Jag är inte så mycket för att samla på kameror utan tycker det är jobbigt med fotoprylar som inte används. Jag är glad för min svarta M6:a från 1986 i bruksskick. På filmerna jag framkallade idag kan jag se att kameran fungerar utmärkt.

Uppenbarligen finns det många som gläds åt att ha fina kameror liggande i sina hyllor, skåp och lådor. Föse har pratat ett tag om M6 TTL trots att han har gott om Leicor. Nu blir han säkert glad när jag köpt ett så här pass fint exemplar till honom för ungefär samma pengar som mer använda går loss på. Själv skulle jag inte våga sätta film i kameran och vad ska jag då ha den till?

– – –

När jag hämtade ut mina filmer på Fotokungen kom min favoritfotograf Lars Tunbjörk in i butiken och köpte två 25-pack med Kodak Portra 160 NC i 120-format. Det är kul att se att fler använder film. Just Portra 160 NC har blivit väldigt populär bland dem som fotograferar i mellan- och storformat eftersom filmen är neutral och mjuk - perfekt för skanning och finjustering i dator i efterhand.

Inlagt 2011-03-30 16:14 | Läst 9223 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis! Men nu börjar du ju bli sjuk på allvar :)

Jag tror jag måste prova lite portra faktiskt. Jag gillar resultaten jag ser på nätet.
Lars Tunbjörk är ganska ball.
Ja, och analogsjukan sprider sig. Jag skall börja igen efter tjugo års uppehåll...
Den ser verkligen läcker ut och passar ju utmärkt till en MacBook Pro :-).
Hm, vissa har råd att införskaffa två snarlika modeller av Leica. Jag känner absolut ingen avund i sammanhanget. :-D Får man undra lite sådär försynt, varför du tog dig an ytterligare en M6:a?
Svar från froderberg 2011-03-30 19:04
Jag nöjer mig med en M6:a. Den här köpte jag åt en annan på eget initiativ.
Rei Trulsson 2011-03-30 21:00
Aha, på så vis. Lyllos annan! :-)
Jag har en svart M6 TTL med 0,85 sökare i mycket fint skick som jag funderar på att sälja. Vågar man fråga vad du fick ge för din?
-affe
Jag gillar ditt foto. Macbook och Leica passar bra ihop. Jag har en Macbook Air och vill också ha en Leica att ställa bredvid. Men en Fujifilm X100 kanske kan stilla abstinensen?
Portra är fantastisk! Och, vilken fin M6a :) Bra köp där, roligt att du och Dawid skrev om samma sjuka.
Tycker det skrivs onödigt mycket om M Leica här på Fotosidan! :) ;)
/B
Ps. Just det, kom på just nu att de andra M Leicorna jag har, dom har jag köpt till min fru..
På eget initiativ! :)
0,85 sökare kan väl inte bi så kul med glasögon?
Svar från froderberg 2011-03-31 23:12
Utmärkt med normalobjektivet.