Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Monsterblixten fick äntligen göra lite nytta

I våras gjorde jag en grej som jag ångrat några gånger: Jag köpte inkråmet i en fotostudio som skulle läggas ner för att ägaren gick i pension. Det var en hel del kameror och blixtprylar, men allt var 20 till 40 år gammalt. Som tur är har Profoto behållit sin fattning för ljusformare sedan Pro-2, en generator som kom ut 1976 ... Så nu har jag en hel del blixtprylar som jag inte skulle haft råd att köpa nya.

Bland blixttillbehören fanns en Pro ZoomSpot. Den fungerar som en teater-spotlight. Det finns två linser som man kan fokusera ljuset med. Ljuset kan också begränsas med en bländare. Mest spexigt är att man sätta i olika gobetweens, gobos. Vill man projicera ett fönster på bakgrunden så går det bra, eller stjärnor eller en logga. Det går att beställa vilka mönster man önskar. Jag har främst tänkt att det kan vara användbart med fläckvis beslysning, som om ljuset strålar genom ett lövverk.

Det här monstret har stått och skräpat hemma i ett halvår. Men så fick jag ett infall och använde Zoomspoten till två bilder. Här har jag monterat en Profoto 1000Ws-blixt i Zoomspoten.


Den här bilden föreställer en Canon EOS 7D Mark II och EF 400/4 DO IS II USM som jag testat till Fotosidan Magasin. Jag trodde inte att det skulle gå att fokusera ljuset på nära håll, men det går bra. Fronten på Zoomspoten är bara några decimeter från kameran och ger en ljusstrimma över loggan och modellbeteckningen. Jag har tagit bilden på mitt lilla köksbord i min lilla matplats.


För denna bild är jag inte lika övertygad om Zoomspoten är den ideala ljusformaren. Jag håller på att lära mig hur olika ljusformare påverkar ljuset. Syftet med bilden är att visa pappersytans struktur till en liten fotoskola om svartvit fotografering i kommande nummer av Fotosidan Magasin.

Det är ett helt normalt silverbaserat fiberbaspapper som jag fotograferat av. Det syns inte alls att det är en vanlig bild med vita kanter. Pappret ligger på en köksstol som jag ställt på köksbordet.


Även denna bild är tagen på köksbordet under veckan. Dock jag inte använt någon studioblixt utan två vanliga kamerablixtar (speedlites). Filtren ligger på ett glas som jag tagit från en Ikea-ram. Blixtarna ligger mellan två lager A4-papper.

Bilden är också till svartvit-skolan. Även med digitalkameror kan man ha nytta av klassiska färgfilter om man ska ta svartvita bilder.

De senaste tre åren har jag blivit rätt intresserad av ljussättning och tycker det är jättekul med produktfotografering. Det är stimulerande att få vara lite kreativ en vanlig tisdagskväll.

Inlagt 2014-12-16 22:57 | Läst 4889 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
2021-04-01 22:06   Rupert Ramsay
Hi, just wondering if you'd be interested in selling the Pro Zoom Spot... I've been looking for the original version (without flash tube) for some time. Please shoot me an email and let me know either way :)