Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Nya telet fick bekänna färg på Finnkampen

Varning: Det här är ett långt prylpornografisk inlägg :)

Jag tycker det är både underhållande och avkopplande att fotografera sport, ungefär som att ägna sig åt sportfiske.  Det är kul att åka iväg och släppa tankarna på allt annat, och har man tur får man en fin fångst. En annan likhet är att det krävs lite prylar.

Helst ska man ha ett supertele. Jag har successivt bytt upp mig. Det började med ett Sigma EX 120-300/2,8 för 10 år sedan. Det är svårt att inte lockas av det perfekta, det kompromisslösa. Dit kommer jag nog aldrig. Då skulle jag behöva alla supertelen och välja objektiv utifrån tillfälle.

Nationalsång. 400/2,8 med 2x-telekonverter.

Under några år har jag främst använt 300/2,8L IS och 500/4L IS. Båda är bra, men med tiden har jag förstått att en 400/2,8 vore mer perfekt för mig. Den förra IS-versionen är ur-tung och lockade mig inte. Den nya versionen är 1,5 kilo lättare och ännu skarpare. Tyvärr medförde den en saftig prislapp på närmare ett hundra tusen.

Som en gåva från ovan hittade jag en annons med en begagnad 400/2,8L IS II. Jag slog givetvis till och sålde min 300:a och 500:a.

I torsdags anlände objektivet från Mattssons Foto & Video i Lund och jag började skanna av kommande sportevenemang. Jag fastnade för Finnkampen och SM-final i Amerikansk fotboll. Jag fotograferade SM-finalen förra året, men friidrott har jag inte fotat tidigare.

10 000 meter. 560mm

Eftersom jag inte hade någon stor uppdragsgivare i ryggen fick jag inte ackreditering för att komma in på innerplan. Istället fick jag hålla mig i en halvbåge på respektive kortsida. Det är verkligheten för de flesta som plåtar på större friidrotts-evenemang, så jag misströstade inte. Dessutom skulle jag ju som sagt testa mitt nya 400:a. Men jag borde insett att det innebär att jag hade kunna ta med mig färre prylar. Vidvinkel, normalzoom, blixt, remote-prylar och ljusstark normal låg oanvända i väskan.


Peter Holgersson. Blå väst betyder att man får gå på innerplan. Taget med 200/2L IS.

Här kan du se lite bilder från den ambitiöse fotografen Peter Holgersson som fotograferade på innerplan.


Johan Wissmans start på 400 meter. En av få bilder som inte är tagna med 400/2,8. Taget med 200/2L IS.


Även med 2x-telekonverter klarade autofokusen att följa löparna med skärpan.


Det gäller att vara vig som höjdhoppare. 560 mm f/4.


En av få bilder som inte är tagna på full glugg. Panoreringen sitter inte helt hundra på ögonen tyvärr. Bara på spjutet. 800mm  f/18  1/125sek.


Solkatter ger ett fint ljus.


Koncentration inför släggkast. 800 mm.


Koncentration inför höjdhoppet. 400 mm.


Irene Ekelund vinner (så klart). 560 mm.


560 mm


800 mm


800 mm beskuren till stående.


560 mm.


Steadycam-fotograf


Sverige vann både herr- och damkampen.

Efter lördagens finnkamp på Stockholms Stadion åkte jag vidare till SM-finalen i Amerikansk fotboll på Tele2 Arena. Här varierade jag mellan 400 och 560 mm.


Joel Marklund från Bildbyrån hade monterat två fjärrstyrda kameror i taket som han utlöste simultant med sina kameror i handen. Scanpix var också på plats och använde 600 mm/4.


Trött fotograf.

Många bilder blev det igår. Jag kände att objektivet helt motsvarade mina förväntningar. Jag har testat 400/2,8 tidigare, så jag var helt säker på mitt köp, men det är ändå en skönt att få bekräftelsen efter att bytet är gjort. Min kollega Jan summerade det bra:

– Det där objektivet säljer du aldrig. Åtminstone inte på 10 år.

Det är i alla fall vad jag hoppas på. Nu behöver jag bara ha ett stort tele med mig och spar på så sätt vikt och utrymme trots att objektivet i sig är jättestort. För vissa fotouppdrag är det dock smidigare med en zoom. Någon gång i framtiden, då tillfället uppenbarar sig och pengarna finns, så kompletterar jag nog med en 200-400/4L IS. Men det kan ta många år.

Inlagt 2013-09-08 19:35 | Läst 9723 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Wissmans start ur blocken är grym, lite Lucky Luke känsla :)
Bara synd att ryggen blev lite kapad.

Annars håller jag med om att 400/2,8 är grymt. Har själv provat Nikons tunga variant på Ring Knutstorp och objektiven levererar verkligen. Men flexibiliteten hos en zoom är inte att förakta. Själv skulle jag gärna se att Nikon kopierade Canons inbyggda telekonverter till sitt 200-400/4.
Svar från froderberg 2013-09-08 19:53
Jag testade 400/2,8L och 200-400/4L sida vid sida i somras och kom fram till att 400/2,8 var min melodi. http://www.fotosidan.se/cldoc/test-canon-ef-200-400mm-f.htm

Jag måste sällan fånga allt utan kan koncentrera mig på att ta så snygga bilder som möjligt. Och det blir snyggare med kortare skärpedjup. Med tiden hoppas jag ändå kunna komplettera med zoomen. Då kanske den är lite billigare, och kan kanske till och med finnas begagnad.
Kul med lite sportbilder. Detaljbilden på stafettlöparen gillas, likaså den fjärde från slutet sett av bilderna med amerikansk fotboll. Där det står ett par och gruffar i förgrunden, och jag antar att det är quarterbacken som letar efter en löpare. Oskärpan är riktigt snygg.

Jag har länge velat ha ett 400 F2,8 men har inte riktigt kunnat motivera det priset. Jag spanade på ett begagnat en tid, men sen rann det ut i sanden och såldes. För tillfället har jag inte så stort behov av det, men om och när motorsportplåtandet tar fart igen så får man se.

Det är något speciellt med F2,8 på 400mm, både Canon och Nikon presterar grymt bra vad jag vet redan på 2,8. Man får vad man betalar för, tur är väl det. :)
Svar från froderberg 2013-09-08 20:26
Tack. Det är inte utan skäl som 400/2,8 är det vanligaste sportobjektivet de senaste 20 åren. Nikon AF-S 400/2,8 med eller utan VR borde inte vara omöjligt att få tag på begagnat. Jag hade tur som en tok, och hade dessutom två objektiv att sälja. Så jag fick t.o.m pengar över till en 2x-telekonverter. Med 500:an frågade jag aldrig efter 2x-telekonverter.

300/2,8 är annars det kompakta och prisvärda alternativet. 300/2,8 med 1,4x räcker väldigt långt. Det kanske räcker om du byter upp dig till ett bättre 300:a med snabbare af?
Patrik Lindgren 2013-09-09 08:52
Jo 300 är ju också grym, den jag har börjar bli lite trött, fast den funkar än. Den används dock rätt sällan, men jag gillar brännvidden. Till racing är den lite kort på vissa banor, på de stora internationella banorna är den alldeles för kort, tur att det finns konverters och brännviddsförlängning.
Hej,
Det är så kul att läsa och se de här reportagen. Få se lite action i bra bilder. Jag följer Holgerssons blogg sedan länge och tycker att han är mycket skicklig.
Ha det bra
Bob
Svar från froderberg 2013-09-09 10:32
Jag har förstått att du gillar sportfoto. Kul.
Vilken intensiv helg! Kanonfina bilder o tack för länken till Holgerssons blogg. Den är kanon.
Imponerande med denna uppsättning bilder från Finnkampen - trots att du inte fick innerplansväst! Hoppas vi ses snart igen!
Svar från froderberg 2013-09-09 09:24
Tack. Jag är nöjd, även om det inte blev möjlighet till bilder på stavhopp och vattengrav. Det var första gången jag fotograferade friidrott.
Mycket fina bilder och kvalitén går inte att klaga på Magnus! Ha det gott!
Svar från froderberg 2013-09-09 10:32
Tack. Lite mycket färgstick ser jag nu, men annars är jag nöjd.
Kul att du kört med så kort skärpedjup i de flesta bilderna. Blir snyggt när skärpan sitter där den ska sitta. Jag brukar vanligtvis inte intressera mig för sportbilder särskilt, men dessa var intressanta att titta på.
Svar från froderberg 2013-09-09 11:26
Kul att du tycker så. Att få sportbilder att bli intressanta för utomstående är mitt mål med bilderna. Jag är inte så intresserad av nyhetsvärdet och kan gärna fotografera en förlorare. Men det är ändå svårt att få sportbilder att bli intressanta för andra.
Ja Magnus det blev många fina bilder och jag förstår att du är nöjd med 400:an.
Knivskarpa bilder med den där fina bakgrundsoskärpan.
T.o.m. en mindre sliten fotograf fastande :)


Bild nr 6 av fotbollsbilderna fångade vi exakt samtidigt ....
Svar från froderberg 2013-09-11 21:02
Tack! Visst är jag nöjd. Ska bli kul att se dina bilder.
Hade förmånen att provköra 400/2,8L IS II USM förra året.
En helt fantastisk glugg som jag kommer att skaffa själv framöver. (Kör med 400/4 DO IS USM så långe).

Gällande friidrott, så tycker jag att du ska ta dig till någon tävling på lägre nivå någon gång.
Där du kan få access till innerplan.

Själv har jag testat på lite friidrott, inte minst på en wokshop med Lars Dareberg och Jonas Lindkvist ganska nyligen.
Riktigt kul och inspirerande (håller ju mest på med lagsporter annars).
(Lite bilder finns här: http://sportskjutaren.blogspot.se/search/label/friidrott ).

I övrigt, vad det gäller det här med "nyhetsvärde", det är trist att dagspressen så sällan använder bra actionbilder.
Det är ju nästan bara tråkiga "singel action" och jubelbilder som används.
Trots att de faktiskt får en hel del bra actionbilder levererade till sig.
Svar från froderberg 2013-09-11 21:00
Tack. Låter som en bra idé att söka upp mindre arr. Gärna när det regnar :)