Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

På jakt efter ljuset + Fotosidan Magasin 1/2011

Jag har inte haft någon riktig lust att ge mig ut på gatorna och jaga bilder de senaste veckorna. En del skulle kanske säga brist på inspiration, men det är snarare brist på motivation.

När dag efter dag är lika grå är det lätt att skjuta upp fotograferingen. Jag är ju inte bara ute för att fotografera. Det finns ett inslag av motion och den rena lusten att promenera runt i stan.

Under veckan funderade jag på att ta en rejäl runda i skogen och idka lite naturfotografering. Det var längesedan sist. Tyvärr fanns inte tiden så det blev en dryg timmes runda bara. Jag är friluftsmänniska och stormtrivs i skogen och mark, men jag har inte den rätta hängivenheten för att ta tillfredsställande bra bilder. Jag är dock lite sugen på att ta svartvita landskapsbilder.

Veckans gatufotoutmaning på Flickr är att fotografera genom fönster. En perfekt uppgift för en solig dag i stan. Och plötslig kom den kraftiga lusten att få runt i stan tillbaka. Jag tog mig in från Hässelby och hoppade av på Fridhemsplan. Sen fortsatte jag till fots in mot city.

Att ha ett visst fokus vid fotograferingen är utmärkt. Koncentrationen skärps och plötsligt ser man fler bilder. Ett liknande sätt är att bara använda ett objektiv.

Jag har en liten 35mm/2 på min Canon 5D Mark II när jag går på gatorna. Ibland kompletterar jag med ytterligare en kamera med en normalzoom.

Det är lite kul att sitta på kvällskvisten och jobba med de soliga bilder. Jag får lite hopp om våren.

-  -  -

I fredags gick ännu ett nummer av Fotosidan Magasin (1/2011) till tryck. Jag har inte varit så inblandad i detta nummer utan bara kompletterat med några småsaker. Till nummer 2 ska vi utveckla några avdelningar i tidningen. Formgivaren Erik Leonsson har många bra idéer. På tisdag ska vi sätta innehållet och veckan därefter ska vi ha en liten utvecklingsworkshop för att se hur vi kan utveckla de olika avdelningarna i tidningen.

Inlagt 2011-01-30 20:42 | Läst 8022 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det har varit det här jag känt av en längre tid också, som en blykeps liksom...
För övrig så tror jag på ljuset, både för fotografin och inspirationen!
Ljuset e Pg!!

Gillar mest bilden på kvinna i rulltrappan, det är något....
Därför gillar jag bilden! :)
/B
Svar från froderberg 2011-01-30 21:10
Tack.

Min inspiration påverkas inte av ljuset. Den mår lika bra av mörka kvällar med bra fotoböcker. Men motivationen kan tryta med ljuset.

Just nu ser jag väldigt mycket fram emot ljuset.

Inspiration och motivation till alla!
Skitsnyggt den med kvinnan i rulltrappat men jag måste säga att jag faller lite lätt för bild 2! Härlig lek med skuggor och ljus! :D
Svar från froderberg 2011-01-30 21:13
Tack. Alltid kul när andra ser det man själv fastnat förr - eller ser saker man själv inte sett i bilden.
Kan vara gråvädret. Roligare när solen skiner, eller ännu hellre när det snöar. Även jag är friluftsmänniska och hade kanske plåtat fåglar och vilt om jag inte på ålderns höst börjat tycka att det är jobbigt att ta sig runt utan bil. Svartvita landskap har jag provat, det är kul.
Gillar både ettan och tvåan. Ljuset faller fint på kvinnan i rulltrappan och pricklinjen till siluetterna är skönt mystisk. /Matti
Svar från froderberg 2011-01-30 21:15
Jag har provat att rikta mitt långa tele mot lite fåglar, men mitt fågelintresse är för svagt för att det ska ge något. En talgoxe lyckades jag visst få lite fin mot matchande bakgrund. Nä, jag håller mig till landskap eller att bara fota dem jag är ute med. Efter att kasserat 30 rullar efter en fjällvandring insåg jag att det är människorna jag fångar bäst på bild.
Jag håller med dig om det där med inspiration kontra motivation.
Jag tror oftast det är motivationen som ställer till det för ger man sig bara ut så brukar inspirationen komma.
Inspiration tror jag är svårt för oss fotografer att bli av med men det kan vara jobbigt att ge sig ut ibland :-)
Ser fram mot lite svartvita landskapsbilder från dig!

Mvh.
Fredrik
Svar från froderberg 2011-01-30 22:08
Lovar att det ska bli svartvita landskapsbilder på mitt sätt. Ett tag höll jag på mycket med det.
En kamera, en glugg -- det främjar faktiskt fotopromenadens inspiration har jag märkt. Och då förstås ingen zoom. Det är som om bildseendet ställde in sig på de grejor man har med sig. Vad jag själv funderar på nu är, ska jag skaffa en fast vidvinkel till min systemkamera eller skaffa en liten nätt kamera med pannkaksglugg? Det är ju lite frestande att vänta på FX100 och se vad den går för.

Alla bilderna är anslående, men jag håller med Bengan, flickan i rulltrappan är kalas! (Från mitt pensionärsperspektiv är det en flicka :-)
Svar från froderberg 2011-01-30 23:54
Den nya Fuji:n känns klockren på pappret, och jag gillade sökaren när jag provade den. Är bara hanteringen och bildkvaliteten bra i allt väsentligt så slår jag till.