Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

På kungligt uppdrag: Vackert när kungen vaknade i morse

De flesta journalister måste ibland använda sin kreativitet för att få till en rubrik som lockar till läsning. I veckan skrev motortidningen Teknikens Värld: Snöskoter väckte kungen i morse. Naturligtvis kan inte tidningen veta vad som händer i den kungliga sängkammaren, men en sådan dragning (som det heter på journalistspråk) kan man nog köpa som läsare. Men att snöskotern dessutom körde i Gamla Stan där inte kungen bott på 30 år blev lite för mycket.

Min rubrik är också hårt dragen för att anspela på Teknikens Världs artikel. Även en hårt dragen artikel måste dock ha viss relevans. Det är sant att jag var på kungligt uppdrag i morse, om än inte direkt på kungen order. Det är också sant att det var en underbar morgon vid Drottningholm där kungen bor. Men om kungen var vaken och såg hur fint det var vet jag såklart inte.

Termometern stod på minus 15 och dimman låg över vattnet när jag körde ut mot Drottningholm i morse. Uppdraget var attt ta ögonblicksbilder under en kurs i Värdebaserat ledarskap som Konungens stiftelse för ungt ledarskap håller. Kungen önskade sig stiftelsen i 60-årspresent och sedan 5 år tillbaka bedrivs utbildning av unga ledare inom ideella organisationer som Scouterna och KFUM/Fryshuset. Utbildningen har stöd av näringslivet där näringslivstoppar agerar mentorer. Det är intressant att se ungdomar från Malmö med besvärlig bakgrund sitta och samtala förtroligt med en toppdirektör.

Den här gången var inga mentorer med utan jag dokumenterade olika övningar under helgen. I fredags fick ungdomarna simulera olika funktionshinder samtidigt som de skulle laga mat. Det tvingade dem till samarbete.


Jag visar bara en anonym bild från kursen eftersom jag vill att uppdragsgivaren ska få gå igenom bilderna först innan jag visar bilder med identifierbara deltagare. (300/2,8 med 1,4x telekonverter).

Dagens andra uppdrag var att fotografera till tidningen Villaägaren. En grupp villaägare i Örby i södra Stockholm protesterar mot kommunens plan på att göra om deras pulkabacke till tomter. Saken är uppe i domstol och första utslaget var till villaägarnas fördel.

Min son följde med, han ville ju ändå åka snowracer idag. Villaägarna hade mobiliserat sina barn så det var knökfullt i backen. Jag valde att fotografera de mest aktiva villägarna när de åkte ner för backen på sina Stiga-kälkar med allt folk i bakgrunden. Det blev kul bilder som skiljer sig mot det vanliga bildreceptet för den tidningen: Indignerad villaägare framför det som upprör dem.

Jag valde röd klädsel för att synas i backen när jag skulle stå på en liten aluminiumstege. Foto: Ossian Fröderberg

Fotoutrustningen packad.

De sista två bilderna ligger på Instagram.
Här kan du se en kul musikvideo som driver med Instagram.

Inlagt 2012-12-09 17:26 | Läst 7348 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Underbara dimbilder! Dimman blir nåt speciellt när det är så kalt ute! Snyggt!
Fina morgonbilder, jag gillar särskilt de två bilderna med dimman som stiger upp från vattnet.
Udda kameratransport i sista bilden.
man kan undra om kungen behöver elda med ved under vintern?=) tycker grabben din fått till en bra bild på farsan dimbilderna är fin fina
peter
Fina dimbilder!
/ Lena E
Var han inte vaken, så missade han något. Fina bilder. :-)
Härlig dimbilder! Tänk att stiga upp på morgon och njuter av det! Allt gott :)