Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Påskäventyr med Nikon D5100

Jag har hunnit fotografera en del med nya Nikon D5100 under påsken då jag besökte familjen i Skåne. Kameran fick hänga med på utflykter och fiskeäventyr.

När jag testar kameror brukar jag först fotografera med kamerorna innan jag fingranskar dem. Då får jag känsla för om någonting inte fungera som det ska. Hittar jag något som inte känns rätt analyserar jag det och letar efter vad som är fel.

Jag har haft barn omkring mig hela tiden i påsk så det har ändå inte funnits tid att ta bilder av tegelväggar eller fingranska menyerna.

D5100:an har fungerar fint för familjefotografering. Jag har retat mig lite på att det är för lätt att råka ändra fokuspunkt, men det finns kanske någon inställning för det. När jag använt det tunga 28-300 VR har jag också saknat ett batterigrepp, men med 35/1,8 fungerar kamerans grepp fint.

Som avancerad användare har och också ibland saknat att D5100 inte är en D7000 med vridbar skärm. Det säger egentligen mer om hur praktiskt det är med en vridbar skäm än att det skulle vara något fel på kameran. Det behövs en kamera mellan D3100 och D7000 och det är precis vad D5100 är, både i pris och i funktion.


Den inbyggda blixten ger oftast rätt exponering där skärpan ligger.

Jag har också lekt med videofunktionen. Det är väldigt tacksamt att testa med barn som aldrig står still. Autofokusen är radikalt mycket bättre än hos D5000 som var plågsamt slö på att hitta skärpan när skärmen används som sökare (live view). D5100 hittar oftast skärpan snabbt och korrekt. För vardagsfilmning fungerar kameran utmärkt, precis som det är tänkt.

Inlagt 2011-04-26 23:13 | Läst 14995 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är så tacksamt att fotografera barn!