Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Plåta sport är också ett sätt att umgås

Gemensamma fotopromenader har aldrig riktigt funkat för mig. Visst är det trevligt att vara ute och gå med likasinnade, men ja brukar inte ta så bra bilder då. Antingen tar jag rätt innehållslösa bilder eller så fotograferar jag de andra fotografer.

Jag älskar att promenera och gör det ofta. Men ska jag fotografera så går jag ensam. Då kan jag gå helt in i vad jag gör. Det extra många ensampromenader just nu eftersom jag är inne på ett nytt fotografiskt spår.

Nåväl. Vad gör man då när halva kompisskaran är fotografer i någon form? Jo, vi plåtar sport tillsammans. Då kan man koncentrera sig helt på fotograferandet när spelet pågår och vara social i pauserna. Det finns alltid publik och funktionärer som också vill snacka i anslutning till tävlingen.

Igår åkte jag med tidningen Proffsfotos tekniske redaktör Martin Agfors till Jäfällas sunkiga simhalla från 1971 för att att fotografer en match i elitserien i vattenpolo. Mer om det i nästa blogginlägg. Idag åkte jag med en annan kompis till en folkracetävling strax norr om Arlanda flygplats.

När det inte bilarna flög fram på den spolade sträckan var jag social med andra. Att dra fram ett långt vitt supertele är alltid ett bra partytrick om man vill få någon att snacka med. Sen får man bjuda på trevliga svar på de uttjatade frågorna "hur långt kan du fota med den där?" och "hur många bilder tar du på en dag?".

Jag funderade på att åka in till Fotografiska idag och träffa lite andra medlemmar på Fotosidan, men när jag såg att det var tävling så var valet självklart. Dessutom bjöd upplandsslätten på en underbar naturupplevelese.

Jag har aldrig fotograferat folkrace tidigare och visste inte att man körde en och en på tid. Jag trodde bara att det handlade om att trängas med andra på en tajt bana.

En utmaning vid sport är alltid att variera sig. Jag vill inte bara variera plats utan även känsla och uttryck.

Jag brukar fråga efter bästa stället att så när jag kommer ut på en tävling, men man ska alltid vara lite kritisk till de råd man får. Idag pratade alla om hoppet, men jag tyckte det fanns annat som kändes mer spännande på bild. Frågar men även om något specifikt får man mer precis information. Det kan vara "brukar de åka av någonstans", "finns det några stora surhål" och så vidare.

Efter två och en halvt timme kände jag att jag upprepade mig för mycket och åkte hem.

Inlagt 2012-02-04 19:57 | Läst 8512 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Du har lyckats med det svåra, dvs, att få in fartkänslan i bilderna, bra jobbat
Svar från froderberg 2012-02-04 22:30
Tack. Fartkänsla måste det vara. Sen kan man addera lite andra känslor också.
beetle 2012-02-04 22:47
Håller med , bra fartkänsla när snön ryker!
Jag är en ensamvarg då jag fota,
är nog ganska tråkig om jag skulle med andra människor

Mkt fina bilder. Kolla minen på bild 5 uppifrån - mkt bra
Just det jobb man skulle vilja ha! Plåta fart med fart!
Bra.
Mvh/Bob
Jag tror också att man måste vara ensam för att ta riktiga bra bilder annars är man inte riktig koncentrerad. Så funkar det för mig också. Om jag är med de andra kan jag ta bra bilder men när jag är ensam kan jag ta ännu bättre bilder. Snygga bilder med fart känsla! Gillar speciellt bild 1 och 2!
Då återstår bara en fråga, för jag kan inte vara ensam om att få den, hur många gånger har du fått frågan: blir det några bra bilder?
Hade jag fått en krona för varje gång jag fått den frågan hade jag varit ekonomiskt oberoende i dag. :)

Jag trodde också att de körde flera stycken samtidigt i rallycross. Jag gjorde faktiskt något liknande kan man säga i går plus att jag körde lite också, grymt roligt. Temperaturen låg mellan -15 och -30, när det är -30 är det kallt på riktigt.

Sköna bilder, det syns att det var kallt på det ibland krispiga ljuset.
Svar från froderberg 2012-02-05 11:16
Frågan om man får bra bilder duggar naturligtvis tätt. Men det är ju en relevant fråga som är lätt att vara på. Svårare med "hur långt kan du fota med det objektivet". Alla mina objektiv kan fota på oändligt...
Patrik Lindgren 2012-02-05 17:48
Visst är det så. Jag får ofta frågan vad grejerna kostar, speciellt om man har ett 300:a på. Det är något speciellt med stor kamera och långa objektiv, tycks det. :)
Jag har fotat ett gäng folkracetävlingar och det har varken varit en och en eller på tid, det måste varit något speciellt arrangemang ni råkat på. Kanske för att det var snö och halt, kan tänka mig att det skulle bli många bilar att bogsera bort ur drivorna om man körde vanliga heat.

Fota i grupp fungerar inte alls för mig, jag är tämligen asocial när kameran är påslagen, jag är där för att ta bilder. Folk som vill prata med en medans man fotar går bort. Visst kan man umgås lite i pauserna förstås, och det är viktigt att vara social med arrangörer och funktionärer, men medan en tävling pågår så är det 100% koncentration på vad som händer, annars kan det lika gärna vara.
Svar från froderberg 2012-02-05 11:15
Det kan spela roll att de har en slinga från motorstadion in i skogen på ca 1-2 km som de vill utnyttja. De kallar det Folkrace sprint. Blir som en korsning mellan folkrace och rally.
Full rulle i snön ser härligt ut! Gillar den tredje nerifrån där det ser ut som den blå bilen kör utan förare. :-)
Det kanske är så att vi behöver full koncentration vid skapande. För mig är det i alla fall så att jag går in i en bubbla när jag fotar och då är man ju måttligt social.
//Ewa