Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Power Big Meet bjuder alltid på bilderTill sommarens höjdpunkter hör Power Big Meet i Västerås – Nordens största raggarträff. Det är en bildmässig guldgruva som jag försöker pricka in i kalendern varje år.

I år struntade jag i att besöka eventområdet utan åkte bara till cruisingen på lördagskvällen i centrala Västerås. Fem av mina gatufotokompisar åkte dit redan på morgonen, men jag visste att det är på först kvällen som det blir riktigt drag.


Joel Brogmar

Till skillnad mot mina vänner så går jag inte runt med en lätt Fujifilm-kamera eller har en liten Ricoh GR i fickan. Jag är tungt pressfoto-beväpnad med två stora kamerahus, blixt och fyra-fem objektiv. Här händer det saker hela tiden och jag vill missa så lite som möjligt.


Jimmy Dovholt


Jessica Storbjörk och Cathrine Winberg

Att ha så mycket prylar med sig har naturligtvis sina nackdelar. Förutom det uppenbara – att det är tungt, så kan man skrämma vissa och blir rätt klumpig när man ska hoppa in i en raggarbil från bakändan.

Jag märkte inte av någon som tyckte att jag var skrämmande. I andra sammanhang kan folk känna "oj, kommer jag i tidningen nu". Men här är folk som regel glada att komma på bild. Jag är van att bära tungt. Och klumpigheten är jag också bekant.

Trots att jag kom rätt sent vid 19-tiden var det rätt lugnt och få bilar som rullade runt. Jag blev orolig för att jag satsat på fel kväll. Att alla gav järnet på fredagskvällen istället.


Väktarna förbereder sig inför natten

Men så sakteliga ökade stämningen och mängden raggarbilar.

Stämningen blev hetare ...

... och hetare ...

... och ännu hetare:

Men som alltid falnar partylågan till slut ...

... och det är dags att gå hem.

Inlagt 2014-08-29 21:30 | Läst 5811 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Meeeen, vilka sköna bilder.... frågan är ju bara om man ska le mer eller mindre... Verkligen bra fångat!!
Har själv varit sugen på det här mötet.... men hade säkert "fastnat" i det lite mer klassiska med lack och krom.... Här fånger du Mycket Bra, en folklig och ärlig stämning... Riktigt Bra bilder!! :) //Peter
Svar från froderberg 2014-08-29 21:54
Jo. det är många som lägger upp bilder på alla fina bilar. Men då är det ju främst bilarna som står i centrum och inte det fotografiska. Jag är mer intresserad av nyare bilar. Här är det folket som intresserar mig.
Skönt bildreportage. Gillar särskilt de sista bilderna, när musten liksom har gått ur och tröttheten börjar komma smygande.

Tungt att gå runt och skramla med två kamerahus. Men jag känner igen mig, så mycket man vill fånga och det gäller att bli skjutklar fort. Kör du med med standardremmarna på kamerorna eller har du något annat system för att de ska sitta säkert och snabbt kunna grabbas tag i?
Svar från froderberg 2014-08-29 21:56
Jag kör svarta standardremmar. Gummit blir mjukt och klistrigt efter ett tag, men det innebär också att gummit går sönder till slut. Mitt sätt att hantera kamerorna är väldigt inarbetat. Svingar upp en 1D X med en 70-200/2,8 snabbare än Lucky Luke drar sin pistol ;)
Många fina bilder. Jag gillar främst skymnings- och kvällsbilderna tack vare de fantastiska färgerna :)
Svar från froderberg 2014-08-29 22:53
Jag älskar också att fota i sommarnatten.
Jag bara älskar sådana här tillställningar, tyvärr har jag aldrig varit på Power Big Meet. Men i min hemstad anordnas det något liknande fast mindre varje år, fast jag missade det i år. Härliga bilder du visar upp. Mina favorit får bli bild nummer 13, det där ljuset gillar jag verkligen.
Svar från froderberg 2014-08-29 22:53
Du får lägga en tur förbi Västerås nästa sommar. Det är väl värt resan.
Magnus, jag tror att du skulle älska Classic Car Week i Rättvik, Dalarna också. Det är en plats med massor av möjligheter till schyssta bilder.
Gillar dina bilder från Big Meet.
Svar från froderberg 2014-08-29 22:50
Min kompis Ola Billmont har varit där flera gånger. Ska absolut se om det får plats i kalendern nästa år.
Vilka sköna bilder du bjöd på där och jag förstår dig ändå med den tunga utrustningen för då blir det bra kvalité mest hela tiden!
Många höjdarbilder, Magnus!
Gillar de flesta, men den tredje från slutet allra mest!
/Niklas
Hej,
Vilket avslöjande återbesök i landet utom sig. Det är bra bilder det.
Är det bilder utan blixt? Höga ISO?
Hälsningar till DDiD
Bob och Ninni
Kul att både läsa och att se dina fina bilder Magnus, en mycket rolig dag och kväll var det! :)
Hälsningar Cathrine
Vilket objektiv har du använd till bilden där 3 pers sitter på bakluckan på en herrgårdsvagn?
Svar från froderberg 2014-12-11 09:43
Canon EF 35/1,4L på f/1,4.