Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Produktfotografering till Fotosidan Magasin

I Fotosidan Magasin tar vi alltid egna ingångsbilder till testerna. Det blir roligare än att använda samma frilagda produktbilder från kameratillverkarna som alla andra tidningar använder.

I början tog jag alla bilder själv, men nu växlar jag med en professionell produktfotograf som heter Luca Mara. Han fotograferar bland annat för tidningar som Runners World och Cykeltidningen Kadens. Han är också duktig på att ta actionbilder.

Det är en kul utmaning att ta produktbilder. Jag har inte tagit sådana bilder i någon större utsträckning och lär mig hela tiden mer om ljussättning. Jag försöker att hålla till en så enkel utrustning.

Det behövs inte så mycket prylar utan det handlar mer om att ha en idé om hur bilden ska se ut och ha lite experimentlusta Jag säger hela tiden i mitt inre "undrar om det går att göra så". Om man hela

Till det här bilderna har jag använt ett batteridrivet Elinchrom Quadra blixtaggregat med två blixthuvuden. På det ena huvudet satt en minisoftbox och på en andra ett vitt paraply. Jag har köpt lite 70x100-papper och en metallåda som rekvisita.

Till den här bilden använde jag paraplyer för att belysa kamerona från ovan. För att inte lysa upp bakgrundspappret höll jag två kapaplattor över kamerorna och släppta bara igenom en smal ljusspalt rakt ovanför kamerorna. Sen har jag mörkat ytterligare runt kamerorna i efterhand.

Softboxen är riktad nästan rakt mot kamerorna för att ge ljus i linsytorna.

Den här bilden var lättast att ta direkt på golvet (se uppställningen i översta bilden). Sedan tidigare vet jag att det är svårt att få in ljus så att en sensor avtecknar sig snyggt. Hade jag haft en ljusskälla till hade den kunnat hjälpa till med att få mer ljus och färg i sensorerna. Men det funkar.

Tanken bakom den här bilden var att ha kamerorna och objektiven i olika fack, men jag kunde inte hitta kvadratiska lådor eller hyllor som passade. Då fick det bli så här.

Det finns lite mer putsning att göra på bilderna, men i stort sätt ska de se ut så här.

Inlagt 2012-12-13 14:47 | Läst 7493 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snyggt Magnus!
gillar den mittersta bilden,lite 60tal över det hela den övre var inte illa pinkat heller.ska bli kul å läsa testerna så småning om,spec rx1 an.mvh ronny
Snygga produktbilder och kul att experimentera ljussättning i en "ministudio". Förresten, hur slutar sista meningen i fjärde stycket? :-)