Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Se utan att synas på kungligt uppdrag

I förra veckan fotograferade jag en hel dag på Slottet tillsammans med en kollega. Vi smög runt i våra mörka kostymer och försökte komma nära utan att störa.

Jag har några fasta kunder som jag jobbar åt. En av dem är Scouterna. De anordnar varje år en ledarskapsutbildning och ett seminarium för näringslivet om ungt ledarskap tillsammans med kungens stiftelse för ungt ledarskap.

100 ungdomar från olika ungdomsorganisationer har undet ett år gått en ledarskapsutbildning där de har en mentor från näringslivet. Min dag började med att fotografera en frukost för deltagarna och deras mentorer. Jag åt frukost med Malmös starke man Percy Nilsson som saknade sin adept.


Här sitter Bonniers vd Bengt Braun med sin adept.

Därefter följde en ceremoni på i det kungliga biblioteket på Slottet där alla ungdomarna fick diplom och en pin ur kungens hand. Jag skulle ta en bild av varje deltagare så det gällde att vara på bettet ett hundra gånger på rad. Jag fick säga till hovets egen fotograf att hålla sig undan. Förra året trängdes han med min kollega och försvårade fotograferingen. Visserligen är jag van att trängas med andra fotografer, men det känns ju onödigt att ställa till en scen två meter från kungen.

Incidenter händer ändå. För några år sedan skulle kungen posera framför mig och efter en bild var det stopp. Minneskortet fullt. Kungen lovade att vänta medan jag raderade några bilder.

Det kungliga biblioteket har träinredning och gröna gardiner. Hur man än gör blir det färgstick.


Så här kul är det att få träffa HMK.

Att vi är två fotografer gör att vi kan jobba på olika sätt. Jonas går nära med sin Leica M9 med 28/2 och 50/2 och Canon Eos 1D Mark III med 16-35/2,8. Han filmar också med en Pansonivc GH1 med Leica M-objektiv på. Jag jobbar med tajtare utsnitt och längre brännvidder, bland annat 300/2,8.

Det är bra för trycksakerna som ska publiceras att det finns bilder med mycket miljö blandat med tajtare utsnitt där ansiktsuttryck är mer centralt. Som fotografer missar vi färre bilder om vi har var sin stil och inte ska blanda.

På eftermiddagen var det dags för seminarium för cirka 200-300 dignitärer från näringsliv, militär, polis och annan offentlig sektor. Jag och Jonas skulle ta bilder av talarna, debatten kring borden och vid minglet i salongerna.

Även om jag inte är den smidigaste elefanten i glasbutiken så har jag utvecklat en teknik för att fotografera diskret men effektivt på seminarier, mingel och bröllop. Hovet tillät bara pressen att närvara en kort stund på en bestämd plats. De fick absolut inte röra sig i lokalen. Lars Pehrsson från Svenskan var hur diskret och smidig som helst, men grejen är att arrangörerna inte kan veta det i förväg. Sen kan vissa fotografer ha en annan journalistisk agenda och jaga sin story.

Under seminarier använde jag och Jonas Eye-fi-minneskort i våra kameror. Jag sparade råfiler på ett CF-kort i min 1D Mark IV och på Eye-fi-kortet lagrade jag 8 megapixel stora jpeg-bilder. De bästa bilderna markerade jag genom att trycka på låsknappen och då skickades de via det trådlösa nätverket till direkt till en ftp-server. Bildena som lades i en mapp på servern hamnade automatiskt i ett bildspel på webben. Scouternas pressfolk plockade också pressbilder från den mappen på servern.


Modigt att ta mikrofonen när ordet är fritt.


Mingel vid kaffet.

Som yrkesfotograf är man många gånger bara en hantverkare. Det är kundens bildbehov som styr och man får anpassa arbetssätt efter det. Med tiden har jag fått en hel del uppdrag som matchar det jag är bäst på som fotograf. Uppdragen blir väldigt stimulerande när ens hantverksskicklighet behövs. En annan belöning är om uppdraget kan ge bilder som själv värdesätter. Jag försöker beredd på situationer som passar mitt smak för överraskande ögonblicksbilder.


Övning inför vad som komma skall?

Här är en kul bild från ett tidigare år:

- - -

Dagen efter gjorde jag ett fotouppdrag för Ericsson. Bilderna ska inte publiceras förrän i oktober så jag kan inte visa dem här. Där använde jag Pocket Wizards nya TTL-blixtsändare som jag har inne för test. Håll utkick efter det testet.

Denna bild är tagen inför nästa nummer av Fotosidan Magasin med hjälp av TTL-sändarna och två Canon-blixtar och en silverreflektor på min pappas köksbord.

Inlagt 2011-05-08 22:27 | Läst 12290 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder. Den där sista var ju riktigt jäkla bra alltså.
Den med kronan är en riktig fullträff :)
-affe
Kul läsning!

Man önskar såklart att man kunde få vara med om något liknande (behöver inte vara som fotograf, räcker med assistent) på något liknande, med dessa gäster. Om nerverna hade klarat av det... =)
Svar från froderberg 2011-05-08 23:22
Att få access till intressanta händelse och personer är en tjusning med journalistjobbet. Det är mindre av den varan för mig numer, kan sakna det från när jag var anställd pressfotograf.
Instämmer med Alf. Kronan på kungen i oskärpa är en riktig höjdare som gillas skarpt! Tror att du har en klassiker där.
Intressant text och verkligen bra bilder. Den sista är som sagt riktigt schyst. Kul!
Inte dåligt att kunna göra en intressant bildsvit av en sådan här officiell och stentråkig situation!
Högintressant läsning!

"Jag åt frukost med Malmös starke man Percy Nilsson som saknade sin adept."

Vem är den saknade adepten? :-)
Va bra att du kan använda dig av prylar i ditt arbete som samtidigt testas på fotosidan! Och sedan ha inkomster på detta. "Beundransvärt"... Undrar bara lite vad dom kostar, egentligen?
Med vänlig hälsning
Svar från froderberg 2011-05-09 22:29
Jag är väldigt restrektiv med att använda testprylar på uppdrag. Försökte en gång använda en Nikon D2X på ett uppdrag men fick ta upp min egen kamera. I detta fall hade jag provat prylarna lite innan så att jag kunde våga mig på att ta med dem, men jag hade backup.

Som jag ser det är det bra om prylarna kan testas så verklighetstroget som möjligt. Att bara klämma på prylarna på redaktionen sätter inte sakerna på prov.
Vad bra du kan använda prylar som du testar och förevisar på fotosidan, alltmedan du har inkomster på dessa?
Med vänlig hälsning
Detta med att se, utan att synas ligger nog mycket i hur man uppför sig. Det
gäller bara att vara så diskret som bara möjligt. En kamera som väcker så litet uppmärksamhet som bara möjligt , är nog att rekomendera. Känner man sedan hovet så är det inte så svårt...
Med vänlig hälsning
Detta med att se, utan att synas ligger nog mycket i hur man uppför sig. Det
gäller bara att vara så diskret som bara möjligt. En kamera som väcker så litet uppmärksamhet som bara möjligt , är nog att rekomendera. Känner man sedan hovet så är det inte så svårt...
Med vänlig hälsning
Gå så nära som bara möjligt och det ger oftast ett bra resultat.
Med vänlig hälsning
Överlag bra bilder men va faen, med tillgång till teckniken. Så ställer jag mig tvekande.
Med vänlig hälsning
Och det här pågår, bakom kulisserana?

Med vänlig hälsning
Många roliga interiörer och bra bilder från ett stressat uppdrag! Intressant med dubbelkommando i ett sånt jobb. Min förra chef C-H. Svanberg verkar också ha hämtat sig ganska väl från olje-läckan! Mycket fint fångat är kungens blick med ett oreserverat stöd för denne oljemagnat. ... (När ska kungen förresten sluta lägga handen på magen? Läge för ny PR-konsult?) .
Är det inte läge att mannen avskaffar sig själv och låt hans barn söka jobb ?
Kungliga fotosidan och scouter
Deja Vu
kul läsning och riktigt snygga "höftskott"!
Den sista bilden med kronan är en EPISK bild! Otrolig helt enkel!
Fina och trevliga bilder! Gillar den spontanitet man upplever samt, ett fint ljus.... Kul att se ditt reportage.... Kungligt fint!