Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Skapar solljus i reklamvärlden

Strax före jul fick jag ett akutuppdrag – att ta en reklambild för Scouternas webbshop. Bilden togs på lördagen och gick i tryck på måndagen.

Uppdraget var att skapa en trevlig och hyfsat naturlig situation där flera produkter användes. Eftersom bilderna var behövde tas vid lunchtid en halvmulen dag blev det en utmaning att få till en trevlig atmosfär i bilden.

Det fanns lite varm färgning av en del av himmelen. Det fick bestämma riktningen. Rök och eld är effektfullt, så jag beställde en brasa. Den tredje ingrediensen blev en batteridriven studioblixt med en kraftig reflektor monterad för att skapa lite känsla av solljus och få lite mer sting i bilden.

Så här tråkigt såg det ut rakt ut ur kameran:

Jag såg ändå att det fanns lite ljus på axlarna som separerade modellerna från bakgrunden och att det var lagom med blixtljus i ansiktena. Det fanns alltså något att jobba med.

Det krävdes inte mer än vanliga inställningar färgtemperatur, ljushet och kontrast i råkonverteraren för att få ett helt annat resultat. Jag mörkade även himlen något. Väl inne i Photoshop plockade jag bort en bil och en teleledning i bakgrunden.

Jag lämnade en del luft över och under modellerna för att det skulle gå att lägga in text och produktbilder. Så här blev annonsen:

Inlagt 2015-01-23 12:48 | Läst 4715 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
ÖPPET BREV
Jag lägger detta i ditt kommentarfält, då jag vill vara öppen med denna sak så att var och en kan läsa och ta ställning.

Jag vill, på förkommen anledning, fråga dig och andra om reglernas efterlevnad när det gäller politiska skriverier här på Fotosidan. Vi har sedan länge en man här som skriver väldigt mycket om sina politiska åsikter och agiterar för dessa. Jag misstänker att det är en gammal övervintrande 68-kommunist. Han är väldigt förtjust i sin egen stämma, och raderar friskt i sitt kommentarfält när det gäller åsiktsyttringar som inte faller honom på läppen (zebran är ett randigt djur – ränderna går aldrig ur).
Regelverket på Fotosidan säger att: ”...Bloggar eller blogginlägg som används mer som politiskt verktyg eller för att agitera för sin sak är också regelbrott...” Om vi tar fasta på ordet ”mer”, så skriver denna person väldigt ofta helt politiska blogginlägg, därför tror jag att det allmänna snittvärdet är högt för hans agitation. Han använder alltså sin fotoblogg som ett politiskt verktyg.
Detta kan inte vara riktigt. När jag går in på Fotosidan förväntar jag mig inte att utsättas för politik, och det är heller inte min avsikt att ventilera politiska frågor. Ändå faller jag lätt för frestelsen att svara i kommentarfältet när jag luras läsa politiska pamfletter. Det tycker jag är synd – det borde inte förekomma sådant på Fotosidan. Reglerna borde följas. Vad tycker andra? Skall vi diskutera foto eller politik på Fotosidan?
bassa 2015-01-23 15:52
Att ha åsikter om ett rättvisare och mer humant samhälle och ha andra ideal en du behöver inte betyda att man är en övervintrande 68-kommunist. Sådana argument är rent utav komiska. och skulle få publiken att skratta ordentligt om repliken användes i någon nutida satirpjäs Nittonhundrasextioåtta Hjälp!.Vi lever tjugohundrafemton nu snälla Peter.
/ Mvh Bengt

Fina bilder Magnus.
Svar från froderberg 2015-01-23 17:31
Jag föreslår att du mejlar redaktionen om du har synpunkter på bloggarna. Då når det dem som har ansvar för bloggen. Jag håller i den journalistiska verksamheten på Fotosidan.

Min reflektion är att vi inte kan tvätta bort åsikter från bloggarna. Det är också i bloggarna där taket måste vara högst. Men om bloggen blir något helt annat än en fotoblogg blir det förstås lite fel.
Anders F. Eriksson 2015-01-23 22:10
En variant är att du låter bli att läsa bloggar skrivna av dem du stör dig på :)
Gun-Inger Arvidsson 2015-01-24 00:17
Jag tycker inte du skulle skriva detta här utan direkt till de som ansvarar för Fotosidan.
Här borde du väl istället kommenterat Magnus blogg.
Gun-Inger
Snyggt Magnus! :o)
Med vänlig hälsning Milla
Hej, jag tycker det är synd att inte fokus ligger på grabben i mitten, han skulle så klart hålla i kartan som alla tittar på, må gott, LO
Svar från froderberg 2015-01-23 17:35
Jag tycker det det blir lite tråkigt med en helt centrerad bild.
Dubbelolle 2015-01-23 22:23
Det tycker inte jag, känns märkligt att man inte ser vad dom tittar på, även om bilden blir centrerad, i övrigt är det kul att följa förvandlingen av bilden, LO
Tycker resultatet blev bra! Ingen tävlingsbilar utan precis det det skulle bli. Bra instruktion också/ Björn T
Hej Magnus,
en bra beskrivning av hur du gjorde och mycket matnyttigt för de som siktar på att få en bild på ett omslag till en tidskrift eller bara en enklare klubbtidning. Man måste planera bilden i stående format och på ett sätt så att det finns plats för rubriker och text. Du fick till lite kvällssol på ett strålande sätt.
Hälsningar Lena
Svar från froderberg 2015-01-23 17:33
Tack för de orden. Det är viktigt att man visualiserar den färdiga bilden i huvudet, det är allt från yta för rubriker till vilken stämning man vill fånga.
Blev ju bra det där.man kan möjligen ana spår av teleledningen, men bara för att man vet att den är borttagen :)
Snyggt jobbat tycker jag med ljus och färger! Och bra redogjort för hur du tänkt och jobbat..- kul att läsa.
/ Lena E
Fast jag tycker nog att man skulle se tydligt vad alla tre tittar på...
Det ser så trevligt ut, att man blir nyfiken!
/B
Svar från froderberg 2015-01-23 18:56
Boken är infälld i annonsen för att tydligare visa vilken bok det rör sig om. Så är konceptet för alla annonser i serien -att enskilda produkter i bilden fälls in.
Dubbelolle 2015-01-23 18:56
Exakt vad jag menar med tidigare inlägg! LO
Kul med sådana uppdrag det hade jag gillat.
Blev verkligen trevligt och bra som annons
något man vill kika på. Härliga barn är det också.
Glädjen gör mycket.
Ha bra helg
Gun-Inger
Lite synd att den vackra himlen rök. Men det är ju sådant som händer när inte formaten riktigt stämmer överens. Dessutom kanske budskapet går fram tydligare när inte himlen är med och konkurrerar om uppmärksamhet.

Din bild visar för övrigt vikten av en väl genomförd bildbehandling och ett bra hanterande av blixt.
-affe
Snyggt ljussatt.
Snyggt Magnus. Lite roligt med muggarna som i två av fallen överensstämmer med mössorna. Kanske lite synd att man täcker över boken de tittar i? Tycker just den bilden stör mig. Men ska den nu vara med så är där kanske ingen annan stans att göra av den. Men att du gjort ett bra jobb är väl klart!
Hej,
Din bild är mycket prydlig. Bra borttagning av ledning. Fina ungar som symboliserar scouterna.
De två produktbilderna tycker jag kunde placerats in bättre och med tunnare ramar. Man undrar lite vad de ser på.
Ha det bra
Bob och Ninni